managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 25 april 2021

Posted by managing21 on april 25th, 2021

De Franse voetbalclub Girondins Bordeaux heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De ingreep was nodig omdat de Amerikaanse eigenaar King Street niet langer in de club wenste te investeren. Dat heeft Frederic Longuepee, topman van Girondins Bordeaux, gezegd. De inkomsten van de Franse voetbalclubs hebben een zware klap te incasseren gekregen nadat een overeenkomst rond uitzendrechten met Mediapro op een mislukking is uitgedraaid. King Street nam de Girondins twee jaar geleden over van investeerder GACP Sports en heeft sinds 46 miljoen euro in de Franse club geïnvesteerd. Pierre Hurmic, burgemeester van Bordeaux, zegt niet verrast te zijn door de beslissing van King Street. Hij stelde dat het Amerikaanse bedrijf nooit de indruk heeft gegeven zich voor een langere periode in de Girondins te willen engageren.

De Federação Portuguesa de Futebol (FPF) heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het Chinese platform Weibo. De samenwerking spits zich toe op het Europese kampioenschap voor landenteams volgende zomer, waar Portugal zijn titel moet verdedigen. Het team zou in China ruim 20 miljoen supporters tellen – Reed Hastings, topman van het streamingplatform Netflix, heeft met de uitoefening van opties 1,33 miljoen aandelen van de onderneming gekocht. De waarde van dat pakket wordt geraamd op 612,13 miljoen dollar. Het bedrijf won vorig jaar 67 procent aan waarde – De Britse groep Rolls-Royce, fabrikant van vliegtuigmotoren, staat een stap dichter bij de verkoop van zijn Spaanse divisie ITP Aero, bouwer van turbinebladen. Met de verkoop zou een bedrag van 1,5 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Spanje eist garanties voor de toekomst van de divisie.

De Zweedse investeerder EQT Holding neemt in de Verenigde Staten twee busdiensten van het vervoerbedrijf FirstGroup over. De Zweedse groep betaalt voor de divisies FirstStudent en FirstTransit een bedrag van 4,6 miljard dollar. FirstStudent is uitbater van de bekende vloot gele Amerikaanse schoolbussen – Abu Dhabi wil een nieuw centrum voor onderzoek en innovatie bouwen. De site zou een totale oppervlakte van 820.000 vierkante meter krijgen en zou zich vooral moeten richten op gezondheidszorg, computerwetenschappen, robotica en hernieuwbare energie – Het voedingsbedrijf Nestlé moet het gebruik van bronwater uit het San Bernardino Forest beperken. Dat staat in een rapport van de Water Resources Control Bord van de Amerikaanse staat Californië. Er zouden diverse inbreuken zijn vastgesteld. Californië wordt met waterschaarste bedreigd.

De verkoop van een aantal gaswinningen in Egypte door Dana Gas aan het Amerikaanse bedrijf IPR Energy Group wordt geschrapt. Dat heeft Dana Gas, gevestigd in Sharjah, gemeld. De verkoop, voor een totaal van ongeveer 31.000 vaten olie per dag, was in oktober aangekondigd. Uiteindelijk konden de partijen geen akkoord vinden over de voorwaarden – De Zwitserse chocolademaker Barry Callebaut realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 3,5 miljard Zwitserse frank. De verkoop daalde met 2,9 procent tot 1,07 miljoen ton. De winst kromp met 2,8 procent tot 205 miljoen frank – De Formule Eén zal nog minstens drie seizoenen te gast zijn op het circuit van Suzuka in Japan. Het lopende contract tussen beide partijen wordt voor een periode van drie jaar verlengd. Dat heeft Stefano Domenicali, chief executive van Formula One, gezegd.

Saudi-Arabië kan op één decennium tijd door een hervorming van het binnenlandse energieverbruik mogelijk 200 miljard dollar besparen. Dat heeft Mohammed al-Jadaan, Saudisch minister van financiën, gezegd. Het land wil van petroleum overschakelen naar gas en duurzame bronnen – De Amerikaanse autobouwer General Motors wil in zijn mediabeleid een grotere diversiteit nastreven. Bij die diversiteit zal gekeken worden naar zowel de eigendomsstructuur als het doelpubliek. Om het project te stimuleren, wordt een fonds van 50 miljoen dollar gelanceerd – De Amerikaanse autobouwer General Motors wil in zijn mediabeleid een grotere diversiteit nastreven. Bij die diversiteit zal gekeken worden naar zowel de eigendomsstructuur als het doelpubliek. Om het project te stimuleren, wordt een fonds van 50 miljoen dollar gelanceerd.

Barco heeft het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 171,1 miljoen euro. Dat betekent een daling met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf verwijst daarbij naar de aanhoudende impact van de lockdowns. Het orderboek is wel met 25 procent tot 351,5 miljoen euro gestegen – Standaard Uitgeverij neemt de applicatie Stripmunk over. Door de transactie wil Standaard Uitgeverij zijn positie op de digitale stripmark verder versterken. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Stripmunk werd gebouwd door Wim van Buynder, Christophe Todts en Sander Versluys – Telecomoperator Orange Belgium boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 330,4 miljoen euro. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter met 12,8 procent tot 70,1 miljoen euro.