managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 26 april 2021

Posted by managing21 on april 26th, 2021

Rusland zal mogelijk tegen Tsjechië economische sancties uitvaardigen. Onder meer de import van Tsjechisch bier in Rusland zou kunnen worden geviseerd. Dat heeft de Russische zakenkrant Kommersant gezegd. De sancties zouden een vergelding zijn voor de beslissing van de Tsjechische autoriteiten om achttien Russische diplomaten en ander Russisch ambassadepersoneel wegens illegale activiteiten uit te wijzen. Rusland voerde vorig jaar voor 38 miljoen dollar Tsjechisch bier in. Dat was 10 procent meer dan het jaar voordien. Tsjechië zou ongeveer 10 procent, 40 miljoen liter, van de totale bierimport in Rusland vertegenwoordigen. Dat komt overeen met ongeveer 0,5 procent van de totale Russische bieromzet. Onder invloed van de coronapandemie is de wederzijdse handel tussen Rusland en Tsjechië met 40 procent gedaald tot 5,2 miljard dollar.

In Duitsland worden meer executies van Volkswagen vervolgd voor het aandeel in het emissieschandaal dat bij de constructeur in het midden van het vorige decennium werd ontdekt. Dat heeft het openbaar ministerie gemeld. In totaal zouden nog eens vijftien hogere kaderleden worden vervolgd – Alphabet introduceert een bonusprogramma dat kaderleden gedeeltelijk op basis van duurzame prestaties zal belonen. Dat heeft John Hennessy, voorzitter van Alphabet, in een mededeling bekend gemaakt. Het programma zou volgend jaar worden ingevoerd – Het streamingplatform Netflix maakt een documentaire over Bubby Wallace, de enige Afro-Amerikaanse piloot in de Nascar Cup Series. De documentaire volgt het eerste seizoen van Bubba Wallace als piloot van het raceteam 23XI Racing, dat gedeeltelijk in handen is van voormalig basketvedette Michael Jordan.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé heeft plannen om vitamineproducent Bountiful over te nemen. Eerder dit jaar had Bountiful, momenteel in handen van investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR), nog een beursgang overwogen. De waarde van het bedrijf werd daarbij geraamd op meer dan 6 miljard dollar – In het Verenigd Koninkrijk heeft staaltycoon Sanjeev Gupta aan Kwasi Kwarteng, Brits minister van economische zaken, nogmaals steun gevraagd voor zijn concern British Steel. Zonder die overheidssteun zou het bedrijf mogelijk kunnen instorten – De overname van de Amerikaanse treinoperator Kansas City Southern door een Canadese sectorgenoot kan in Noord-Amerika tot een gevaarlijke consolidatie van het spoorvervoer leiden. Dat heeft de democratische politicus Peter DeFazio, hoofd van de transportcommissie in het Huis van Afgevaardigden, gezegd.

Het Chinese bedrijf ByteDance heeft voorlopig geen plannen voor een beursgang. Dat heeft de onderneming gezegd in reactie op speculaties over een mogelijke beursgang nadat ByteDance recent Shou Zi Chew, een voormalig executive van Xiaomi, als financieel directeur had aangetrokken – Hongarije gaat in de hoofdstad Boedapest mogelijk een campus bouwen van de Chinese Fudan University. De werken zouden door Chinese aannemers worden uitgevoerd en zouden kunnen rekenen op een lening van 1,25 miljard euro van de Chinese regering. De Hongaarse oppositie maakt gewag van een bedreiging voor de nationale veiligheid – De stad New York heeft de oliebedrijven ExxonMobil, British Petroleum en Shell voor de rechter gedaagd. De bedrijven hebben volgens de aanklacht het publiek over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid misleid.

De Canadese bitcoinproducent Bitfarms wil begin volgend jaar activiteiten opstarten in Argentinië. Daarbij zouden 55.000 machines met een totale capaciteit van 210 megawatt worden ingezet. Het contact heeft een looptijd van acht jaar. Bitfarms zegt daarbij te kunnen profiteren van belangrijke besparingen, rekening houdend met de goedkope Argentijnse pesos – De Engelse Premier League overweegt om de nieuwe veiling voor de televisierechten te schrappen. In plaats daarvan zou worden bekeken of de bestaande contracten met Sky, British Telecom en Amazon zouden kunnen worden verlengd – In de Verenigde Staten wil president Joe Biden een budget van 15 miljard dollar reserveren voor de uitbouw van een netwerk laadstations voor elektrische wagens. In totaal zouden daarmee ongeveer 500.000 laadstations moeten kunnen worden geïmplementeerd. 

Luierfabrikant Ontex start in Frankrijk een proefproject voor de productie van composteerbare luiers. Het bedrijf hoopt daarmee zijn ecologische voetafdruk verder af te bouwen. Luiers vormen immers een afvalproduct dat grotendeels nog altijd naar verbrandingsovens wordt afgevoerd – Biocartis zet een samenwerking op met het Nederlandse bedrijf SkylineDx voor tests voor huidkanker. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. SkylineDX zal daarbij het Idylla-diagnosetoestel van Biocartis gebruiken om patiënten op risico’s voor uitzaaiingen van melanomen te testen – MdxHealth, producent van diagnostische tests, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljoen dollar. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Tegenover het vierde kwartaal vorig jaar was er echter een toename met 23 procent.