managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 april 2021

Posted by managing21 on april 27th, 2021

Diamantproducent De Beers heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 7,2 miljoen karaat diamanten ontgonnen. Dat was een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Zuid-Afrika was er wel een stijging met 55 procent tot 1,2 miljoen karaat, maar die groei werd door een daling in andere gebieden – Botswana, Namibië en Canada – teniet gedaan. In Botswana, met twee derde van de totale oogst het belangrijkste ontginningsgebied van De Beers, viel de productie met 12 procent terug tot 5 miljoen karaat. Er was sprake van zware regenval en problemen met de elektriciteitsbevoorrading van Orapa, de grootste open diamantmijn van de wereld. De productie in Namibië daalde door onderhoud met 34 procent tot 338.000 karaat. Canada toonde, door een schorsing van de activiteit door de coronacrisis, een achteruitgang met 16 procent tot 710.000 karaat.

De Amerikaanse bank JPMorgan start een handel in cryptomunten. Dat betekent voor de bank een belangrijke koerswijziging. In het verleden had JPMorgan zich immers altijd een groot scepticus van virtuele munten getoond. De dienst is voorbehouden voor accounts met minstens 2 miljoen dollar activa – De Franse bandenfabrikant Michelin boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,45 miljard euro, tegenover 5,33 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt daarbij te hebben kunnen profiteren van een herstel in de vraag – Daniel Ek, oprichter van de streamingdienst Spotify, heeft interesse om de Engelse voetbalclub Arsenal te kopen. Hij zou daarbij de steun kregen van enkele gewezen spelers van de club, zoals Dennis Bergkamp, Thierry Henry en Patrick Vieira. Huidig eigenaar Stan Kroenke zegt niet te willen verkopen.

De Amerikaanse autobouwer Tesla boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 438 miljoen winst, tegenover een positief resultaat van 16 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse bedrijf Lyft wil zijn divisie autonome mobiliteit aan autobouwer Toyota verkopen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 550 miljoen dollar. Toyota zal de activiteiten onderbrengen bij zijn divisie Woven Planet Holdings – Qatar Petroleum wil met de uitgifte van een obligatielening een kapitaal tussen 7 miljard dollar en 10 miljard dollar ophalen. De middelen zullen worden geïnteresseerd in de uitbreiding van zijn activiteiten in het North Field in de Arabische Golf, de grootste gasreserve ter wereld.

De Europese voetbalbond Uefa start een onderzoek naar de Zweedse voetbalspeler Zlatan Ibrahimovic wegens mogelijke verboden gokactiviteiten. Ibrahimovic zou met zijn bedrijf Unknown AB immers nog altijd aandeelhouder zijn van de gokwebsite Betrad uit Malta. De speler kan mogelijk voor drie jaar uitgesloten worden – De Russische diamantproducent Alrosa boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,16 miljard dollar. Dat was 28 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van ruwe diamanten liep met 65 procent op tot 15,5 miljoen karaat – Bij het veilinghuis Sotheby’s is een paar sneakers van het merk Nike verkocht voor een bedrag van 1,8 miljoen dollar. De sneakers waren geïnspireerd door de rapper Kanye West, die de schoenen ook heeft gedragen. De koper was het sneakerplatform Rares.

De Europese Commissie heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca. Europa beschuldigt het concern van contractbreuk. Het bedrijf heeft immers minder coronavaccins geleverd dan het contractueel had beloofd – Het technologiebedrijf Apple zal de volgende vijf jaar in de Verenigde Staten 430 miljard dollar investeren. Daarbij zullen vermoedelijk ook 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Er wordt onder meer gemikt op een nieuwe campus in de staat North Carolina – Het Nederlandse technologiebedrijf Philips boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,8 miljard euro, tegenover 3,7 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies, te wijten aan een terugroepactie, van 34 miljoen euro. Het eerste kwartaal vorig jaar had nog een winst van 19 miljoen euro opgeleverd.

Het materialenbedrijf Umicore zet een samenwerking op met Anglo American Platinum. De twee bedrijven willen katalysatoren ontwikkelen voor wagens die op waterstof rijden. Het bedrijf wijst er wel op dat het onderzoek zich nog in een bijzonder vroege fase bevindt – Patrinvest, de holding die de belangen van de groepen Van Damme en van der Straten Ponthoz in brouwer AB InBev vertegenwoordigt, boekte het voorbije jaar een winst van 128 miljoen euro, tegenover bijna 2,9 miljard euro het jaar voordien, toen echter op een meerwaarde op een aandelenverkoop kon worden gerekend – Plopsa, uitbater van pretparken, heeft het voorbije jaar een omzet van 37,5 miljoen euro geboekt, tegenover 75 miljoen euro het jaar voordien. Er werden 1,2 miljoen bezoekers geteld. Het jaar voordien ontvingen de parken 3 miljoen mensen.