managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 28 april 2021

Posted by managing21 on april 28th, 2021

In het Verenigd Koninkrijk zouden 60 procent van de bevolking zich in de heffing van een milieutaks kunnen vinden. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau BritainThinks en de denktank Green Alliance, gebaseerd op een enquête bij tweeduizend inwoners van het land. De onderzoekers kwamen daarbij ook tot de vaststelling dat 80 procent van de respondenten van mening zijn dat de regering de belangrijkste verantwoordelijke voor een duurzaam beleid blijft. Daarnaast betoogde 60 procent van de ondervraagden dat het belangrijk was om die bijsturing van het beleid ook met een veranderde levensstijl te ondersteunen. Uit het rapport bleek nog dat de bevolking eerder een hogere belasting op het bedrijfsleven zou ondersteunen dan een bijkomende taks op producten en diensten die ze zelf regelmatig aankopen. 

Binanace, de grootste cryptobeurs ter wereld, heeft plannen om een marktplaats te starten voor zogenaamde non-fungible tokens (NFT’s). Dat zijn digitale assets die gebruikt worden om digitale eigendommen vast te zetten. De verkoop van deze tokens steeg tijdens het eerste kwartaal tot een bedrag van 2 miljard dollar – De fondsbeheerder Standard Life Aberdeen verandert zijn naam naar Abrdn, uitgesproken als Aberdeen. Dat heeft de Britse financiële groep bekend gemaakt. De fondsbeheerder deed voor de naamsverandering beroep op het marketingbureau Wolff Olins – Het Amerikaanse industriële concern General Electric (GE) boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 17,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 16,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 20 procent tot 828 miljoen dollar.

De Amerikaanse winkelketen GameStop heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 551 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf wil de bijkomende middelen inzetten om de overgang naar de digitale markt te versnellen – De Franse groep Schneider Electric, fabrikant van materieel voor elektrische installaties, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,5 miljard euro. Dat was 11,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt zowel in de bouw, de industrie als de infrastructuur een sterke vraag te hebben kunnen optekenen – Het Zwitserse farmaconcern Novartis boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 4 procent tot 3,4 miljard dollar.

De Britse bank HSBC Holdings boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 13 miljard dollar. Dat was 5 procent dan dezelfde periode vorig jaar. De winst van de Britse bank steeg met 117 procent tot 3,9 miljard dollar – Het technologieconcern Alphabet boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 55,31 miljard dollar. Dat was 34 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 160 procent tot 17,93 miljard dollar – De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 22,9 miljard dollar. Dat was 27 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 79 procent tot 5,8 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf profiteerde volop van de stijging in de online handel, waardoor ook het vervoer van pakketten is gestegen – 

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 41,71 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 44 procent tot 15,5 miljard dollar – De Honest Company, online verkoper van ecologische schoonheidsproducten, neemt een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het bedrijf, opgericht door actrice Jessica Alba, hoopt met de operatie een bedrag van 100 miljoen dollar op te halen – Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, in handen van Jeff Bezos, heeft klacht neergelegd tegen de beslissing van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa om een contract voor nieuwe maanreizen toe te wijzen aan de onderneming Spacex van Elon Musk.

De retailgroep Colruyt neemt cateraar Culinoa uit Gembloux over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Culinoa levert aan meer dan honderd rusthuizen en andere zorginstellingen. Culinoa zou complementair zijn aan Solucious, de eigen voedinggroothandel van Colruyt – Waterbehandelaar Ekopak neemt dienstverlener iServ uit Genk over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Iserv bouwt industriële waterinstallaties voor onder meer de chemiesector, brouwerijen, energieproducenten en de staalproductie – Het bedrijf Infra Group uit Temse wordt overgenomen door de Britse investeerder Intermediate Capital Group (ICG). Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Infra Group, gespecialiseerd in infrastructuurwerken, was sinds twee jaar in handen van de Franse groep Andera.