managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 april 2021

Posted by managing21 on april 29th, 2021

De Engelse voetbalclub FC Liverpool heeft tijdens het voorbije seizoen een verlies geleden van 120 miljoen pond. De club had het seizoen voordien een winst van 42 miljoen pond kunnen melden. Daarbij wijst de club vooral naar de impact van de coronapandemie, die FC Liverpool een verlies van 120 miljoen pond zou hebben gekost. Daarbij wordt opgemerkt dat de uitbraak van de coronacrisis onder meer een negatieve impact heeft gehad op de inkomsten uit mediarechten. Omdat een groot deel van de wedstrijden zonder publiek moesten worden gespeeld, leverden ook de matchdagen minder inkomsten op. Om die impact beter te kunnen opvangen verkocht Fenway Sports Group (FSG), de eigenaar van de club, vorige maand een belang van 10 procent in FC Liverpool voor een bedrag van 543 miljoen pond aan investeerder RedBird Capital.

Online marktplaats eBay boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,02 miljard dollar. Dat was 42 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 3,41 miljard dollar naar 641 miljoen dollar terug. De handelsvolumes stegen met 29 procent tot 27,5 miljard dollar – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 89,6 miljard dollar, tegenover 58,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 11,2 miljard dollar naar 23,6 miljard dollar – De Amerikaanse koffieverkoper Starbucks boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 328 miljoen dollar naar 659 miljoen dollar.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,11 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Hasbro kon een winst melden van 116 miljoen dollar, terwijl het eerste kwartaal vorig jaar nog een verlies van bijna 70 miljoen dollar moest registreren – Deutsche Bank heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 7,2 miljard euro. Dat betekende een toename met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 66 miljoen euro naar ruim 1 miljard euro – Het Duitse concern Beiersdorf, verkoper van onder meer Nivea en Labello, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,9 miljard euro. Dat was 6,3 procent meer tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa was er sprake van een daling met 0,2 procent.

Het Amerikaanse internetbedrijf Facebook realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 26,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 4,9 miljard dollar op naar 9,5 miljard dollar. Facebook heeft nu 1,88 miljard dagelijkse gebruikers. Dat was een stijging met 8 procent – Het technologiebedrijf Qualcomm boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 7,9 miljard dollar. Dat was 52 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 468 miljoen dollar naar 1,8 miljard dollar – Het Duitse chemieconcern Covestro boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 20 miljoen euro naar 393 miljoen euro – 

De Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 551 miljoen dollar. Dat was 52 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep op van 33,4 miljoen dollar naar 75,5 miljoen dollar – Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 36,49 miljard dollar, tegenover 59,65 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 4,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 4,4 miljard dollar het eerste kwartaal vorig jaar. De dagproductie steeg met 2,9 procent tot 2,21 miljoen vaten – Het Franse farmabedrijf Sanofi boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 8,59 miljard euro, tegenover 8,97 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 1,68 miljard euro terug tot 1,57 miljard euro.

François Fornieri, oprichter en belangrijkste aandeelhouder van het Luikse farmabedrijf Mithra, is door de politie verhoord in verband met een mogelijke handel met voorkennis. Dat hebben de advocaten van de zakenman bevestigd. Fornieri ontkent echter alle aantijgingen – Bpost zet zijn afdeling Ubiway Retail te koop. De divisie telt ongeveer 170 verkooppunten, verdeeld over de ketens Press Shop, Relay, Hubiz en Ubi. Bpost nam de ketens vijf jaar geleden over, maar de portefeuille zou niet aan de verwachtingen van de nieuwe eigenaar hebben voldaan – De textielgroep Sioen Industries wordt van de beurs gehaald. De holding Sihold, die de belangen van de familiale groep Sioen, vertegenwoordigt, heeft 97,71 procent van de aandelen van het bedrijf in handen. Er zal in de loop van de maand mei een uitkoopbod worden gelanceerd op de resterende aandelen.