managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 april 2021

Posted by managing21 on april 30th, 2021

De Amerikaanse staat Californië zal over drie jaar geen nieuwe vergunningen voor fracking-projecten meer verlenen. Dat heeft Gavin Newsom, gouverneur van Californië, aangekondigd. De maatregel moet de staat helpen om over vijfentwintig jaar klimaatneutraal te zijn. Daarin heeft een vervuilende winning van olie en gas volgens de toekomst geen toekomst meer. Fracking vertegenwoordigt in Californië tussen 2 procent en 20 procent van de totale oliewinning. De Western States Petroleum Association heeft echter aangekondigd de maatregel van Newsom met alle mogelijke juridische middelen te zullen aanvechten. Catherine Reheis-Boyd, voorzitter van de sectororganisatie, wijst zegt dat de beslissing van de gouverneur de tewerkstelling van de lokale bevolking ondermijnt en de energieconsumptie van buitenlandse invoer afhankelijk maakt.

Het Noorse energiebedrijf Equinor realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 17,55 miljard dollar. Dat was 16 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,85 miljard dollar, tegenover een verlies van 705 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse autobouwer Renault zal de topsnelheid van zijn nieuwe modellen beperken tot 180 kilometer per uur. Dat heeft Luca de Meo, chief executive van Renault aangekondigd. Renault volgt daarmee het voorbeeld van Volvo, dat eerder een gelijkaardige beslissing nam – Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Heinz boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 378 miljoen dollar naar 563 miljoen dollar.

De Europese beursoperator Euronext heeft de overname van sectorgenoot Borsa Italiana afgerond. De Italiaanse beurs wordt voor een bedrag van 4,4 miljard euro overgenomen van de London Stock Exchange. Door de operatie krijgt Euronext ongeveer een kwart van de volledige Europese aandelenhandel in handen – Het Amerikaanse concern Caterpillar, fabrikant van werfmachines, boekte het eerste kwartaal dit jaar een omzet van 11,9 miljard dollar. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 1,1 miljard dollar op tot 1,5 miljard dollar – Het Amerikaanse farmabedrijf Merck registreerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,08 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 1 procent tot 3,18 miljard dollar.

Het Finse telecombedrijf Nokia realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard euro, tegenover 4,9 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het Scandinavische bedrijf boekte een winst van 373 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 33 procent het eerste kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse telecombedrijf Comcast boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 27,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 55 procent tot 3,3 miljard dollar – De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 60 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies daalde van 2,1 miljard euro naar 1 miljard euro.

De Amerikaanse online retailer Amazon liet tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 108,5 miljard dollar optekenen. Dat betekende een toename met  44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2,5 miljard dollar naar 8,1 miljard dollar – De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 39 procent tot 1,5 miljard dollar – Het Chinese internetbedrijf Tencent dreigt in eigen land met een boete van minstens 10 miljard yuan (1,3 miljard euro) geconfronteerd te zullen worden. Het bedrijf zou inbreuken hebben gepleegd tegen de Chinese kartelwetgeving. Tencent zou misleidende informatie over acquisities en investeringen hebben overgemaakt.

Investeerder Gimv heeft een belang genomen in Projective Group, leverancier van digitale diensten aan de financiële sector. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De oprichters van Projective Group houden een meerderheidsbelang in handen – Het bedrijf Materialise uit Leuven boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 45,5 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies steeg van 2,9 miljoen euro naar 3,7 miljoen euro – Het telecombedrijf Telenet boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 645,9 miljoen euro. Dat vertegenwoordigde een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf haalde wel meer inkomsten uit abonnementen. De nettowinst viel met 27 procent terug tot 112,5 miljoen euro.