managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 1 mei 2021

Posted by managing21 on mei 1st, 2021

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een besparing van 268 miljoen dollar kunnen boeken. Die besparingen in sterke mate te danken aan de invloed van de coronacrisis. Omdat het personeel sinds maart vorig jaar massaal van thuis werkt, konden volgens het bedrijf aanzienlijke besparingen op reiskosten realiseren. Ook een aantal diensten die aan het personeel werden aangeboden, zoals maaltijden en ontspanning, dienden door het thuiswerk niet te worden voorzien. Op jaarbasis zal Google naar eigen zeggen door die omstandigheden een besparing van ongeveer 1 miljard dollar kunnen realiseren. Google heeft wel aangekondigd zijn kantoren later dit jaar opnieuw te zullen openen. Daarbij zal volgens Ruth Porat, financieel directeur van het bedrijf, van een hybride model gebruik gemaakt worden.

De Amerikaanse berichtendienst Twitter boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,04 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Twitter boekte een winst van 68 miljoen dollar. Vorig jaar leed het bedrijf tijdens de eerste drie maanden nog een verlies van 8 miljoen dollar – Het Amerikaanse farmabedrijf AbbVie boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 13 miljard dollar. Dat was 51 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 3,01 miljard dollar naar 3,55 miljard dollar – Het Amerikaanse bedrijf Honeywell, leverancier van automatiseringssystemen, verplaatst de notering van zijn aandelen en beursgenoteerde obligaties van de New York Stock Exchange naar de Nasdaq Stock Market. De Nasdaq sluit beter aan bij de activiteiten van het bedrijf.

De Franse bank BNP Paribas boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 11,8 miljard euro. Dat was een stijging met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 37,9 procent op tot 1,77 miljard euro. De bank moest minder provisies voor slechte leningen aanleggen. Ook de inkomsten uit aandelenhandel liepen op – Het Amerikaanse oliebedrijf Chevron boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 32,03 miljard dollar. Dat was 1,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 3,6 miljard dollar naar 1,38 miljard dollar – Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive, fabrikant van verzorgingsproducten, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,3 miljard dollar. Dat was 6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 715 miljoen dollar naar 681 miljoen dollar.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 9,59 miljard dollar, tegenover ruim 10,21 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar meldde een winst van 333 miljoen dollar, tegenover een verlies van 225 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse chipfabrikant Intel overweegt om ook in Europa een nieuwe fabriek te bouwen. Dat heeft Pat Gelsinger, topman van Intel, gezegd. Het bedrijf hoopt daarvoor op 8 miljard euro subsidies van de Europese Commissie. Intel breidt ook zijn fabriek in Arizona uit – Het staalconcern ArcelorMittal heeft met zijn kredietverstrekkers overeenstemming bereikt over een aanpassing van een doorlopende kredietfaciliteit van 5,5 miljard dollar. Daarbij zullen de rentes worden gekoppeld aan prestaties van de onderneming op het gebied van duurzaamheid.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 59,1 miljard dollar. Dat was 5,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 2,73 miljard dollar, tegenover een verlies van van 610 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar. De gemiddelde dagproductie steeg met 3 procent tot 3,8 miljoen vaten – Het Nederlandse telecombedrijf KPN boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,29 miljard euro, tegenover bijna 1,33 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 120 miljoen euro naar 141 miljoen euro – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple maakt met zijn AppStore misbruik om de markt voor muziekstreaming te verstoren. Dat zegt een rapport van de Europese Commissie in een reactie op een klacht van Spotify tegen de activiteiten van Apple.

Luierfabrikant Ontex boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 480 miljoen euro. Dat was 16,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 24,9 procent terug tot 50 miljoen euro – Telecomoperator Proximus boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,37 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 3,9 procent tot 446 miljoen euro – Het Fusion China Fund van investeerder Capricorn heeft een kapitaal van 30 miljoen euro opgehaald. Onder meer Quest for Growth en de Federale Participatiemaatschappij (FPIM) hebben in het fonds geïnvesteerd. Het Fusion China Fund hoopt tegen eind dit jaar over een kapitaal van 75 miljoen euro te kunnen beschikken. Capricorn nam het Fusion China Fund twee jaar geleden van zijn oprichters over.