managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 2 mei 2021

Posted by managing21 on mei 2nd, 2021

De Franse hotelgroep Accor boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 361 miljoen euro. Dat betekende een daling met 53 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet per beschikbare kamer (revpar) viel met 64,3 procent terug tegenover twee jaar voordien, voor de uitbraak van de coronacrisis. Er werden daarbij echter aanzienlijke geografische verschillend opgetekend. In Zuid-Europa was er sprake van een daling met 63,2 procent, maar in Spanje, het Verenigd Koninkrijk liepen die verliezen op tot meer dan 80 procent. In Asia-Pacific moest een verlies van 54,8 procent opgetekend. In China was er sprake van een achteruitgang met 42,6 procent, maar dat was een duidelijke verslechtering tegenover het laatste kwartaal vorig jaar, toen de daling tot 18,1 procent beperkt bleef. Dat was te wijten aan een heropstoot aan covid-besmettingen.

Het farmabedrijf AstraZeneca boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 7,3 miljard dollar, tegenover 6,4 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De groei was vooral te danken aan de verkoop van Tagrisso, een middel tegen de behandeling tegen longkanker. De nettowinst steeg van 780 miljoen dollar naar 1,56 miljard dollar – Miljardair Kenneth Dart, gevestigd op de Cayman Islands, heeft een belang van respectievelijk 7 procent en 3 procent genomen in de tabaksbedrijven British American Tobacco en Imperial Brands. Met die investering was een bedrag gemoeid van 5 miljard pond – Rusland heeft David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, de toegang tot het land ontzegd. De maatregel is een vergelding voor de sancties die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd voor onder meer de behandeling van oppositieleider Aleksej Navalny.

Het Nederlandse bedrijf BE Semiconductor, toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 143,2 miljoen euro. Dat was 30,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 171 procent tot 37,6 miljoen euro – De Britse bank Barclays boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,9 miljard pond, tegenover 6,3 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 434,9 miljoen pond naar 1,22 miljard pond. Barclays moest minder voorzieningen nemen voor slechte kredieten – Het Duitse biotechbedrijf Vivoryon Therapeutics boekte het voorbije jaar een verlies van 16,5 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 7,8 miljoen euro het jaar voordien. Vivoryon investeerde 13,2 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling, tegenover 4,79 miljoen euro het jaar voordien.

Het farmabedrijf Gilead Sciences boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,5 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. De inkomsten uit virusremmer remdesivir liepen terug – Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft zal de commissie op de verkoop van computergames in zijn Windows Store vanaf begin augustus verlagen. De onderneming zal nog een vergoeding van 12 procent vragen. Momenteel is er een tarief van 30 procent – De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash kijkt naar mogelijke overnames in Europa. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij zou het bedrijf vooral interesse tonen in Duitsland en Groot-Brittannië. DoorDash in momenteel actief in de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Het verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard euro, tegenover 1,4 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 27 miljoen euro naar 60 miljoen euro. De verkoop van conventionele gloeilampen liep verder terug – De Zwitserse schoenenfabrikant On Running zou tegen de herfst een beursnotering nastreven. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag van meer dan 4 miljard euro. On Running werkt samen met de Zwitserse tennisspeler Roger Federer, die ook aandeelhouder is – Het Nederlandse fintechbedrijf Ease2pay boekte het voorbije jaar een omzet van 197.000 euro, tegenover 178.000 euro het jaar voordien. Het nettoverlies daalde van 919.000 euro naar 740 miljoen euro. Inmiddels hebben meer dan 60.000 consumenten een account bij het bedrijf. 

De drankenholding CoBrHa boekte het voorbije jaar een omzet van 66,2 miljoen euro. Dat betekende een daling met 39 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 10,5 miljoen euro, tegenover een winst van 3,2 miljoen euro het jaar voordien – De gasrederij Exmar zal voor de vroegtijdige verbreking van de charterovereenkomst voor zijn platform FSRU 188 een vergoeding ontvangen die gelijk staat met twee jaar uur. Dat blijkt uit een arbitragezaak die grondstoffenhandelaar Gunvor, de huurder van het platform, tegen Exmar had gestart – Het technologiebedrijf Crescent uit Leuven boeket het voorbije jaar een omzet van nagenoeg 17,8 miljoen euro, tegenover bijna 18,2 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het verlies werd van bijna 4,95 miljoen euro tot ruim 4,73 miljoen euro teruggebracht. De voorbije elf jaar werd tien keer verlies gemeld.