managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 3 mei 2021

Posted by managing21 on mei 3rd, 2021

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 807 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 27,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de commerciële luchtvaart liet een stijging met 96 procent optekenen. Het verlies viel van 290 miljoen dollar terug tot 89,7 miljoen dollar. Embraer leverde het voorbije kwartaal tweeëntwintig jets op. Dat betekende een stijging met acht exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar. De waarde van het orderboek viel van 15,9 miljard dollar tot 14,2 miljard dollar terug. In totaal heeft de maatschappij nog 272 orders staan. Het bedrijf maakte verder bekend de lancering van zijn nieuwe vliegtuig E175-E2 opnieuw uit te stellen. Eerst was gezegd dat die lancering over twee jaar zou worden voorzien. Dat wordt nog één jaar uitgesteld.

Het energieconcern Shell boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 55,66 miljard dollar, tegenover 60,03 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een winst van bijna 5,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 24 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon profiteren van de gestegen olieprijs – Het telecombedrijf Veon boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,99 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 15 procent tot 138 miljoen dollar – Het Amerikaanse betaalbedrijf MasterCard boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,16 miljard dollar, tegenover 4,01 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 1,8 miljard dollar tot 1,7 miljard dollar terug.

Het energieconcern Shell boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 55,66 miljard dollar, tegenover 60,03 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een winst van bijna 5,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 24 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon profiteren van de gestegen olieprijs – Het entertainmentbedrijf Endeavor Group Holdings, organisator van onder meer Miss Universe, heeft een notering genomen aan de New York Stock Exchange. Door de transactie wordt de waarde van de onderneming geraamd op 10,6 miljard dollar – Het Duitse chemiebedrijf Basf boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 19,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 42 procent tot 2,32 miljard euro.

Vaccitech, de Britse eigenaar van de technologie achter het vaccin van de combinatie Oxford-AstraZeneca, heeft met zijn introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 111 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 579 miljoen dollar – Het Britse bedrijf Darktrace, aanbieder van diensten voor cyberdefensie, heeft met zijn introductie op de London Stock Exchange een bedrag van 165 miljoen pond opgehaald. De waarde van de onderneming wordt nu geraamd op een bedrag van 1,7 miljard pond – De Zwitserse bank Credit Suisse heeft het vertrek van Andreas Gottschling aangekondigd. Gottschling was voorzitter van het risicocomité van de bank en wordt verantwoordelijk geacht voor een verlies van 5,5 miljard dollar door de blootstelling aan het geïmplodeerde Amerikaanse hefboomfonds Archegos.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,5 miljard euro. Dat was 200 miljoen euro minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg tot 362 miljoen euro, tegenover een verlies van 481 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse energiegroep Total boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 43,74 miljard dollar, tegenover 43,87 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 34 miljoen dollar naar 3,3 miljard dollar. Het bedrijf maakte verder bekend dit jaar in totaal 13 miljard dollar investeringen te voorzien – Het levensmiddelenconcern Unilever boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de voedingsdivisie liet goede prestaties optekenen.

Het Belgische spoorbedrijf Lineas neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Independent Rail Partner over. Die operatie moet Lineas, de grootste vervoerder van goederen over het spoor in Europa, toelaten om zijn verdere internationale groei te versnellen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Investeerder Quest for Growth boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 12,4 miljoen euro, tegenover een verlies van 27 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De genoteerde aandelen leverden een rendement van 7 procent op – Het bedrijf Coil, gespecialiseerd in de anodisatie van aluminium, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,9 miljoen euro. Dat was 4,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakt gewag van een toenemende vraag naar geanodiseerd aluminium.