managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 4 mei 2021

Posted by managing21 on mei 4th, 2021

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber start een samenwerking met de Britse autobouwer Arrival, constructeur van elektrische wagens. Bedoeling is dat Arrival wagens produceert die door chauffeurs van Uber gebruikt zouden kunnen worden. De leveringen zouden over twee jaar van start moeten gaan. Arrival bouwt ook elektrische bestelwagens en bussen. Deze laatsten zouden nog dit jaar hun debuut in het Britse verkeer moeten maken. Tom Elvidge, vice-president mobility bij Arrival, stelde dat de productie van de elektrische taxi’s mogelijk in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen gebeuren. Een definitieve keuze voor een locatie is volgens hem echter nog niet gemaakt. Bij de bouw van de wagen zou extra aandacht worden besteed aan het comfort van een chauffeur die vele uren achter het stuur van de auto moeten doorbrengen. 

De Amerikaanse telecomprovider Verizon verkoopt zijn mediadivisie, die onder meer Yahoo en America Online omvat, aan investeerder Apollo Global Management. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 5 miljard dollar. Verizon wil zich opnieuw meer op telecom-activiteiten toeleggen – Greg Abel wordt de volgende voorzitter van de Amerikaanse investeerder Berkshire Hathaway. Dat heeft Warren Buffett (90), de huidige topman van Berkshire Hathaway, gezegd. Greg Abel (58) leidt momenteel de energiedivisie van de investeerder – Het Franse biofarmabedrijf Advicenne mag zijn sterproduct Sibnayal in Europa op de markt brengen. Dat heeft het European Medicines Agency (EMA) gemeld. Sibnayal kan worden ingezet tegen een zeldzame nierandoening. Sibnayal staat al bijna vier jaar als een weesgeneesmiddel geregistreerd.

De onenigheid tussen het Amerikaanse technologiebedrijf Apple en het gamebedrijf Epic, ontwikkelaar van Fortnite, zal voor de rechter worden beslecht. Apple schrapte Fortnite uit de App Store nadat gebleken was dat Epic een eigen betaalsysteem zou introduceren. Epic zegt dat Apple zich aan machtsmisbruik schuldig maakt – Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Estée Lauder realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 3,86 miljard dollar. Dat was 16 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De groei was vooral te danken aan de divisie huidverzorgingsproducten – Het energieconcern Shell tekent beroep aan tegen de verplichting om op zijn pijpleidingen in Nigeria systemen voor lekdetectie te installeren. Dat heeft Shell bekend gemaakt. Het bedrijf was eind januari door een rechtbank in Den Haag tot de maatregel verplicht.

De Oktoberfesten in München zullen ook dit jaar niet kunnen doorgaan. Dat heeft Dieter Reiter, burgemeester van München, gemeld. Ook vorig jaar werd het evenement, dat ongeveer 6 miljoen bezoekers aantrekt, van de kalender gehaald. Het besmettingsrisico blijft volgens Reiter te groot – Het mondiale tekort aan halfgeleiders zal waarschijnlijk nog enkele jaren aanhouden. Dat heeft Pat Gelsinger, chief executive van Intel, gezegd. Hij zegt tevens zich zorgen te maken dat de productie in grote mate afhankelijk is van Azië, dat bovendien een onvoorspelbaar karakter heeft – Het Duits-Spaanse bedrijf Siemens Gamesa, fabrikant van windturbines, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 2,37 miljard euro. Dat was 6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies werd van 165 miljoen euro naar 66 miljoen euro teruggebracht.

Het Duitse bedrijf Siemens Healthineers, ontwikkelaar van gezondheidstechnologie, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van bijna 3,97 miljard euro. Dat was 7,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 8 procent toe tot 447 miljoen euro – Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft de overnamevoorstellen door de Zweeds-Amerikaanse combinatie EQT Partners en Stonepeak afgewezen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Ook op interesse van Kohlberg Kravis Roberts (KKR) zal niet worden ingegaan – De vijf Nederlandse luchthavens hebben sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart vorig jaar op twaalf maanden tijd 14,1 miljoen reizigers ontvangen. Dat was een daling met 82,6 procent tegenover de twaalf maanden voordien. Dat heeft het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft de verkoop van zijn Noord-Amerikaanse en Europese amfotere oppervlakteactieve stoffen aan het Amerikaanse OpenGate Capital afgerond. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld – Telecomoperator Proximus vervangt de roamingtarieven, voor telefoongesprekken buiten de Europese Unie, door een dagpas met een vast tarief. Daarbij zal gebruik gemaakt kunnen worden van een formule met een vaste toeslag van 5,95 euro of 11,95 euro per vierentwintig uur – Chipfabrikant Melexis boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 155,6 miljoen euro. Dat was 13 procent meer dan dezelfde periode periode vorig jaar. De winst steeg met 34 procent tot 27,8 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde vooral door het gebruik van halfgeleiders in de autosector.