managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 5 mei 2021

Posted by managing21 on mei 5th, 2021

De rockgroep Red Hot Chili Peppers heeft zijn muziekcatalogus verkocht aan de Britse investeerder Hipgnosis. Met de transactie is een bedrag gemoeid van meer dan 101 miljoen pond. Hipgnosis heeft de voorbije drie jaar meer dan 1 miljard pond geïnvesteerd in de muziekcatalogus van een brede waaier artiesten. Het bedrijf beheert onder meer ook al de rechten op het werk van Neil Young, Shakira, Lindsey Buckingham en Jimmy Iovine. Anderzijds hebben Kid Creole & the Coconuts hun catalogus, bestaande uit meer dan 250 songs, verkocht aan investeerder One Media iP Group. De investeerder verwierf begin dit jaar ook al de rechten op het werk van de groep Take That. Eerder dit jaar verkocht Bob Dylan zijn muziekcatalogus aan Universal Music voor een bedrag van 300 miljoen dollar. Stevie Nicks verkocht de rechten op haar werk aan Primary Wave.

De online retailer Amazon heeft het voorbije jaar in Europa een recordomzet van 44 miljard euro gerealiseerd. De Europese divisie van het bedrijf, gevestigd in Luxemburg, leed echter een verlies van 1,2 miljard euro. Daardoor moet het bedrijf in Europa geen belastingen betalen. Dat blijkt uit een rapport van de Fair Tax Foundation – De Zwitserse badkamergroep Geberit boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 910 miljoen Zwitserse frank. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 26,7 procent tot 233 miljoen frank – De Mexicaanse regering heeft aan de Maya’s zijn officiële excuses aangeboden voor het onrecht dat de voorbije eeuwen de inheemse bevolkingsgroep is aangedaan. Ook werd erkend dat de inheems bevolking als etnische minderheid nog altijd onder racisme en discriminatie heeft te lijden –

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,98 miljard dollar, tegenover 3,67 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 5,39 miljard dollar, tegenover een verlies van 616 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 14,6 miljard dollar. Dat was 44,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,36 miljard dollar naar 4,88 miljard dollar – Het Saudische olieconcern Aramco boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 72,6 miljard dollar. Dat was 20,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 16,7 miljard dollar naar 21,3 miljard dollar op. De dagproductie steeg van 8,6 miljoen vaten naar 11,5 miljoen vaten.

De Duitse chipfabrikant Infineon Technologies realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 2,7 miljard euro, tegenover 2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 178 miljoen euro naar 203 miljoen euro – Het Franse defensiebedrijf Dassault verkoopt dertig jachtvliegtuigen van het type Rafale aan het Egyptische leger. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,75 miljard euro. De verkoop stuit wel op kritiek bij mensenrechtengroepen. Egypte is na Saudi-Arabië en India de grootste importeur van wapens – Het Duitse bedrijf HelloFresh, bezorger van maaltijdboxen, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,44 miljard euro, tegenover 699 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 63,1 miljoen euro naar 159 miljoen euro.

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,6 miljard dollar, tegenover 4,8 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 1 miljard dollar winst, tegenover een verlies van 1,7 miljard dollar de eerste drie maanden vorig jaar – De Zwitserse rekruteerder Adecco boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,97 miljard euro. Dat was 2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het wervingsbedrijf boekte een winst van 124 miljoen euro, tegenover een verlies van 348 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – Het Italiaanse mediaconcern Mediaset en diens Franse sectorgenoot Vivendi hebben een einde gemaakt aan hun aanslepende juridische strijd. Dat hebben de bedrijven gemeld. Aanleiding voor het dispuut was het belang dat Vivendi in Mediaset had opgebouwd.

De Belgische verzekeraar Ageas heeft de verkoop van zijn belang in Tesco Underwriting afgerond. De activiteiten worden voor een bedrag van 111 miljoen Britse pond verkocht aan Tesco Bank. Ageas had in Tesco Underwriting een belang van 50,1 procent – Het materialenbedrijf Umicore heeft met het Duitse concern Basf een wederzijdse licentieovereenkomst gesloten. Het akkoord heeft betrekking op kathodetechnologieën. Financiële transacties over de overeenkomst werden niet meegedeeld – De retailgroep Colruyt heeft de Belgische fitnessketen Jims overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Jims heeft in België vierentwintig filialen. Daarnaast zijn er ook drie vestigingen in Luxemburg. Colruyt heeft recent beslist zich voortaan ook op de dienstensector toe te spitsen. In dat kader werd eerder ook al het bedrijf Culinoa overgenomen.