managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 6 mei 2021

Posted by managing21 on mei 6th, 2021

De Amerikaanse krantengroep New York Times heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 301.000 nieuwe digitale abonnementen kunnen registreren. Daarmee is die groei teruggezakt tot het laagste niveau sinds het derde kwartaal twee jaar geleden. Daarbij wordt gewezen naar een afkoeling van de nieuwscyclus na het vertrek van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Het voorbije jaar kon de krantengroep profiteren van nieuws rond de presidentsverkiezingen en de coronacrisis. In totaal heeft de krant voor zijn gedrukte en digitale edities momenteel 7,8 miljoen abonnees. De krantengroep boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 473 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 6,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 44,3 miljoen dollar naar 68,1 miljoen dollar.

Het streamingplatform Netflix brengt in zeshonderd bioscoopzalen van de Amerikaanse bioscoopgroep Cinemark zijn filmproductie ‘Army of the Dead’ uit. De productie zal één week later op het eigen platform van Netflix debuteren. Er wordt met nieuwsgierigheid naar de samenwerking tussen beide partijen gekeken – Het Duitse farmabedrijf Merck boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,63 miljard euro, tegenover 4,37 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,18 miljard euro naar 1,51 miljard euro – Twitter neemt het technologiebedrijf Scroll over. Scroll ontwikkelde een technologie die websites toelaat betalende klanten content zonder reclame aan te bieden Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Scroll zou bij Twitter onder meer kunnen samenwerken met de dienst Revue.

De Amerikaanse apotheekketen CVS Health heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 69,1 miljard dollar geboekt. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 2,22 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 2,01 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse taxibedrijf Lyft boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 609 miljoen dollar, tegenover 955,7 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 398,1 miljoen dollar naar 427,3 miljoen dollar op – Het Amerikaanse farmaconcern Moderna breidt zijn productiesite in Norwood in de staat Massachusetts uit. Het bedrijf zal daardoor naar eigen zeggen ook de productie van zijn coronavaccin tegen eind dit jaar met 50 procent kunnen uitbreiden.

De accounts van voormalig Amerikaans president Donald op Facebook en Instagram blijven voorlopig geblokkeerd. Dat heeft de Oversight Board van Facebook beslist. Facebook moet wel binnen een periode van zes maanden over de accounts een definitieve beslissing nemen – Autogroep Stellantis heeft geen nood meer aan bijkomende emissiekredieten. Er zullen dan ook geen uitstootrechten bij de Amerikaanse autobouwer Tesla worden gekocht. Dat heeft Stellantis bekend gemaakt. De voorbije twee jaar kocht Stellantis bij Tesla voor 2 miljard euro emissierechten – Het Amerikaanse taxibedrijf Uber boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,9 miljard dollar, tegenover 3,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies kon van 2,9 miljard dollar naar 108 miljoen dollar worden teruggebracht.

De Amerikaanse voedselproducent Sysco boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 11,8 miljard dollar. Dat was 13,7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 50,5 procent terug tot 114,8 miljoen dollar – De Amerikaanse autoverhuurder Hertz heeft van Knighthead Capital Management, Certares Management en Apollo Global Management een voorstel gekregen om een eventueel een doorstart te kunnen maken en daarmee de faillissementsprocedure te kunnen beëindigen. Eerder was al gemeld dat de investeerders een meerderheidsbelang in Herz nastreefden – Deutsche Post heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 18,9 miljard euro, tegenover 15,5 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 301 miljoen euro naar 1,19 miljard euro.

Bank Delen neemt het fintechbedrijf Swanest uit Brussel over. Swanest ging zeven jaar geleden van start met een digitale beleggingsassistent die beleggers bij het beheren van hun portefeuille moet ondersteunen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Delen wordt met Swanest voor de eerste keer actief in de fintechsector – De Amerikaanse voedingsgroep Cargill neemt het bedrijf Leman Decoration Group uit Moeskroen over. Leman is gespecialiseerd in kaartdecoraties voor de bakkerijsector. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Het chemieconcern Solvay boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,37 miljard euro. Dat betekende een daling met 4,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In China werd echter een groei met 30 procent gemeld. De winst steeg met 40 procent tot 282 miljoen euro.