managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 7 mei 2021

Posted by managing21 on mei 7th, 2021

Bij het mijnbedrijf Rio Tinto hebben de aandeelhouders zich verzet tegen de uitkering van een bonus die aan voormalig Jean-Sebastien Jacques is uitgekeerd. Jacques werd verantwoordelijk geacht voor de vernieling van een heiligdom van de originele bevolking van Australië in de Juukan Gorge voor de winning van ijzererts. De affaire leidde tot heel wat commotie en Jacques werd uiteindelijk gedwongen af te treden. Toch had het bedrijf hem over het voorbije jaar een bonus van 7,2 miljoen pond toegewezen. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. Die verloning werd nu echter door 61 procent van de aandeelhouders afgewezen. Ook Simone Niven en Chris Salisbury, twee andere executies van Rio Tinto die door het schandaal moesten vertrekken, hadden een bonus van respectievelijk 1 miljoen dollar en 1,3 miljoen dollar toegewezen gekregen.

Het Amerikaanse biofarmabedrijf Moderna boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,9 miljard dollar, tegenover 8 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Moderna boekte een winst van 1,2 miljard dollar, tegenover een verlies van 124 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse bank Société Générale boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,25 miljard euro. Dat was 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De bank boekte een winst van 814 miljoen euro, tegenover 326 miljoen euro verlies het eerste kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse bedrijf Fastly, ontwikkelaar van cloudsoftware, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 85 miljoen dollar. Dat was 34,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 12 miljoen dollar naar 50 miljoen dollar op.

De Duitse online modeverkoper Zalando boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,2 miljard euro. Dat was 46,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 93,3 miljoen euro, tegenover een verlies van bijna 100 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – Het aluminiumconcern Aperam neemt het Duitse metaalbedrijf ELG Group over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 357 miljoen euro. Het Duitse bedrijf is een wereldleider in roestvrij staal en legeringen. De onderneming is actief in achttien landen – Het Amerikaanse softwarebedrijf McAfee, gespecialiseerd in computerbeveiliging, boekte tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet van 442 miljoen dollar, tegenover 354 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg van 62 miljoen dollar naar 105 miljoen dollar.

Het Amerikaanse betaalbedrijf Paypal boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,03 miljard dollar. Dat was 31 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 786 miljoen dollar naar 1,46 miljard dollar – De Italiaanse bank UniCredit boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,69 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank boekte een winst van 887 miljoen euro, tegenover een verlies van 2,71 miljard euro het eerste kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse autobouwer General Motors boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 32,47 miljard dollar. Dat was 0,7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,2 miljard dollar 3,1 miljard dollar. De autogroep telde vorig jaar wereldwijd 155.000 werknemers –

Het staalconcern ArcelorMittal boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 16,19 miljard dollar, tegenover bijna 14,85 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 967 miljoen dollar naar ruim 3,24 miljard dollar – De raket Starship van het ruimtevaartbedrijf Spacex heeft na een lancering voor de eerste keer een behouden terugkeer naar de aarde gerealiseerd. Spacex wil de herbruikbare raket inzetten voor reizen naar de maan en Mars. Bij eerdere landingen was de raket verloren gegaan – De Duitse autobouwer Volkswagen Group boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 62,4 miljard euro, tegenover 55,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 517 miljoen euro naar 3,4 miljard euro. De verkoop steeg met 21,2 procent tot 2,4 miljoen exemplaren.

Bierproducent AB InBev heeft het vertrek van chief executive Carlos Brito aangekondigd. Brito (61) wordt opgevolgd door Michel Doukeris, momenteel verantwoordelijke voor de Noord-Afrikaanse divisie van AB Inbev. Brito stond vijftien jaar aan het hoofd van de bierproducent – De Belgische rederij Euronav boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 113,4 miljoen dollar. Dat was 75 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De rederij leed een verlies van 71 miljoen dollar. Het eerste kwartaal vorig jaar had nog een winst van 225,6 miljoen euro opgeleverd – Het postbedrijf Bpost heeft Audrey Hanard tot voorzitter aangesteld. Hanard (36) wordt de opvolgster van François Cornelis, die in maart vervroegd opstapte naar kritiek op het ontslag van chief executive Jean-Paul Van Avermaet. Hanard stapt over van consulent Dalberg Global.