managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 10 mei 2021

Posted by managing21 on mei 10th, 2021

In Bulgarije zijn meer dan 470.000 decades land en bos door jachtomheiningen voor het grote publiek afgesloten. Dat heeft de natuurvereniging Green Laws gemeld. Opgemerkt wordt dat het bosbeleid in Bulgarije nog steeds door feodale structuren wordt bestuurd. Dat gebeurt volgens de organisatie met medeweten van de Bulgaarse overheid. De onderzoekers wijzen erop dat deze gebieden, meestal zonder enige financiële vergoeding, door private bedrijven worden opgeëist. Green Laws voegt eraan toe dat in Bulgarije toeristen op wandelroutes worden tegengehouden door gewapende groepen jagers. Ook individuele jagers zouden de toegang tot deze gebieden worden ontzegd. De natuurvereniging vraagt dat de regels voor het leasen van jachtgronden zouden worden aangepast en ook met een volledige transparantie zouden worden toegepast.

Het Amerikaanse concern Match Group, het moederbedrijf van Tinder, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 668 miljoen dollar. Dat was 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 174,3 miljoen dollar, tegenover een verlies van 202,8 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse nutsgroep Veolia boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,81 miljard euro. Dat was 2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 970 miljoen euro naar bijna 1,08 miljard euro – Sony gaat de populaire chatdienst Discord volgend jaar op PlayStation uitbrengen. Dit heeft Jim Ryan, topman van Sony Interactive Entertainment, aangekondigd. Sony heeft ook een minderheidsbelang in de chatdienst, die meer dan 140 miljoen maandelijkse gebruikers telt, genomen.

Het Duitse modehuis Hugo Boss boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 497 miljoen euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 18 miljoen euro naar 8 miljoen euro – Hotelgroep Hilton boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 874 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 109 miljoen dollar, tegenover een winst van 18 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin wil in juli een eerste ballistische reis organiseren met zijn ruimteschip New Shepard. Het ruimteschip zal daarbij zes passagiers tot een hoogte van meer dan 100 kilometer brengen. Nog voor het einde van het jaar zouden een aantal bijkomende vluchten worden gepland.

Het Amerikaanse farmabedrijf Regeneron boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,52 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij werd een winst gerealiseerd van 1,12 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 630 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – De hotelgroep Hyatt boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 438 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 55,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies steeg daarbij van 103 miljoen dollar naar 304 miljoen dollar – Het Amerikaanse mediabedrijf ViacomCBS boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 7,41 miljard dollar. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 306 miljoen dollar naar bijna 1,59 miljard dollar.

De Scandinavische scheepvaartgroep Norwegian Cruise Line boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,1 miljoen dollar, tegenover 1,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies viel daarbij van 1,9 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar terug – Rederij Royal Caribbean Group boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 42,01 miljoen dollar, tegenover 2,03 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het verlies daalde van 1,4 miljard dollar naar 1,1 miljard dollar – De Japanse autobouwer Nissan heeft zijn belang van 1,5 procent in zijn Duitse sectorgenoot Daimler te koop gezet. Nissan hoopt met de verkoop een bedrag van ongeveer 1,2 miljard euro te kunnen verdienen. Dat moet de winstgevendheid van de Japanse constructeur optimaliseren. Ook Renault verkocht eerder zijn belang in Daimler.

De Belgische spaartegoeden zijn in maart met 889 miljoen euro toegenomen. Daarmee staat op de Belgische spaarrekeningen nu een recordbedrag van 298,8 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België. De coronacrisis maakt bestedingen minder evident – Umicore is van plan om de productie van katalysatoren voor zware dieselvoertuigen in het Deense Frederikssund te staken en te verplaatsen naar zijn fabriek in Tianjin in China. Door de ingreep zouden in Frederikssund 55 arbeidsplaatsen verdwijnen. De operatie zou eind dit jaar moeten zijn afgerond – Het klimaatadviesbureau uit CO?Logic uit Brussel wordt overgenomen door de Zwitserse groep South Pole. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Brusselse bedrijf heeft veertig werknemers en helpt bedrijven hun emissies van broeikasgassen in kaart te brengen.