managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 11 mei 2021

Posted by managing21 on mei 11th, 2021

Het Britse postbedrijf Royal Mail wil verzendingen voor de Scilly Isles, voor de kust van Cornwall, met een droge organiseren. Dat heeft het postbedrijf aangekondigd. De drone, gebouwd door het Britse bedrijf Windracers, zal daarbij een afstand van 70 mijl tussen het Britse vasteland en St. Mary’s, de luchthaven van de Scilly Isles, overbruggen. Het onbemande vliegtuig werd ontwikkeld voor de levering van voorraden aan gemeenschappen op afgelegen locaties. De drone is bovendien in staat om ook onder moeilijke weersomstandigheden, zoals mist, te vliegen. Het onbemande vliegtuig kan 100 kilogram post meevoeren. Vanuit St. Mary’s zullen de verzendingen met kleinere drones naar bestemmelingen over de hele eilandengroep worden gevlogen. Royal Mail wil de drones later ook op andere afgelegen locaties inzetten.

De Britse luchthaven Heathrow Airport is opnieuw gestart met de opkoop van woningen in de onmiddellijke omgeving van de site waar een derde landingsbaan zou moeten worden aangelegd. In december verwierp een Britse rechtbank protesten tegen de aanleg van de landingsbaan – Het voedingsconcern Tyson Foods realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 11,3 miljard dollar. Dat was 3,78 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 376 miljoen dollar naar 476 miljoen dollar – De online modegroep Boohoo heeft momenteel tweehonderd cosmeticamerken samengebracht om de digitale versie van de ingestorte Britse winkelketen Debenhams te lanceren. Dat heeft John Lyttle, topman van Boohoo, gezegd. Het internetplatform van Debenhams zou deze herfst moeten worden gelanceerd.

Cybercriminelen hebben een digitale aanval uitgevoerd op de Colonial Pipeline, een olieleiding die de Golf van Mexico over een afstand van 8.850 kilometer met de oostkust van de Verenigde Staten verbindt. De daders eisten losgeld. De aanval zou zijn uitgevoerd door de groep DarkSide – Het farmabedrijf Biontech gaat in Singapore een nieuwe hoofdkantoor oprichten. Daarmee wil het bedrijf de productie van zijn geneesmiddelen opdrijven. Het kantoor zou over twee jaar operationeel moeten zijn. Financiële details over het project werden niet meegedeeld – Het Amerikaanse bedrijf Trade Desk, aanbieder van reclamesoftware, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 219,8 miljoen dollar. Dat was 36,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 24,1 miljoen dollar naar 22,6 miljoen dollar.

De Britse autobouwer Bentley verkocht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 3.358 wagens. Dat was 40 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De autobouwer, onderdeel van de groep Volkswagen, boekte daarbij een omzet van 577,5 miljoen euro en een winst van 65 miljoen euro – Nederland start een project voor de opslag van koolstofdioxide in lege gasvelden in de Noordzee. Deelnemers zijn de haven van Rotterdam, Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products. De Nederlandse regering stelt 2 miljard euro ter beschikking – Het Amerikaanse bedrijf Benson Hill, ontwikkelaar van gewastechnologie, neemt een notering aan de Amerikaanse beurs. Dat gebeurt door een fusie met het bedrijf Star Speak, dat al over een notering beschikte. De waarde van het bedrijf wordt nu op 1,35 miljard dollar geraamd.

Vrachtwagenbouwer Traton, onderdeel van de groep Volkswagen, boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,5 miljard euro. Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop steeg met 31 procent tot 60.300 exemplaren. De winst liep op van 161 miljoen euro naar 516 miljoen euro – Het Nederlandse postbedrijf PostNL boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 962 miljoen euro, tegenover 701 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 30 miljoen euro naar 112 miljoen euro – Het farmabedrijf Viatris boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,4 miljard dollar. Dat was 6 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van bijna 1,04 miljard dollar, tegenover een winst van 20,8 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar.

Lotus Bakeries heeft door middel van zijn investeringsdivisie Fast Forward 2032 een minderheidsbelang verworven in het Nederlandse bedrijf Oot, fabrikant van biologische en glutenvrije granola’s met een laag suikergehalte. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 225 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 15 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De waarde van de portefeuille steeg van 15,8 miljard euro naar 21,1 miljard euro – Euronyl, producent van kunststof onderdelen in handen van ondernemer Tony Beeuwsaert, neemt het Nederlandse spuitgietbedrijf Dielco Plastics over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Euronyl zou nog verdere overnames in Nederland willen doen.