managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 12 mei 2021

Posted by managing21 on mei 12th, 2021

De Amerikaanse krantengroep LA Times moet zich actief inzetten om racisme te bestrijden. Dat heeft Patrick Soon-Shiong, de eigenaar van de krantenuitgever, gemeld. Als Aziatisch-Amerikaan staat Soong-Shiong naar eigen zeggen in een unieke positie om rassendiscriminatie te bestrijden. Hij wijst er daarbij op dat Californië, de thuishaven van de krantengroep, de grootste Aziatische populatie van de Verenigde Staten telt. De krant zal volgens hem niet alleen de problematiek moeten toelichten, maar zal ook de standpunten aan de beide uiteinden van het politieke landschap moeten verduidelijken. Soon-Shiong nam drie jaar geleden de krantengroep over voor een bedrag van 500 miljoen dollar. Hij kreeg echter ook kritiek voor een gebrek aan diversiteit in de eigen rangen van de krantengroep. Soon-Shiong beloofde daarin verandering te zullen brengen.

Het lingeriemerk Victoria’s Secret wordt een zelfstandig bedrijf. Dat heeft L. Brands, het moederconcern van het label, aangekondigd. Victoria’s Secret wordt aan bestaande aandeelhouders verkocht. L. Brands gaat zelf verder met het snelgroeiende Bath & Body Works, dat een aparte beursnotering krijgt – Het coronavaccin van de farmabedrijven Pfizer en Biontech mag in de Verenigde Staten ook aan kinderen tussen twaalf en vijftien jaar worden toegediend. Dat heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) gemeld. De autoriteit baseert op een klinische studie bij 2.260 adolescenten – De Amerikaanse Vice Media Group wil een notering aan de beurs van New York. Daarvoor zou beroep gedaan worden op een fusie met het bedrijf 7GC & Co, dat al over een beursnotering beschikt. Gemikt zou worden op een waardering van bijna 3 miljard dollar.

Het Zweedse bedrijf Oatly, de grootste producent van havermelk in de wereld, wil met een introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag tussen 1,25 miljard dollar en 1,65 miljard dollar ophalen. Daarmee wordt de waarde van het bedrijf geraamd op een som tussen 8,9 miljard dollar en 10,1 miljard dollar – De Amerikaanse online retailer Amazon wil met een duurzame obligatie een bedrag van 1 miljard dollar ophalen. Het bedrijf zegt met de opbrengsten van de uitgifte sociale projecten en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid ondersteunen – Het Duitse bouwbedrijf Hochtief boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,9 miljard euro. Dat was 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 3,3 procent terug tot 86 miljoen euro. Het orderboek steeg echter met 6 procent naar 47,6 miljard euro.

Het Duitse industriële conglomeraat Thyssenkrupp realiseerde tijdens het tweede eerste van dit jaar een omzet van 8,6 miljard euro, tegenover 8,2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Thyssenkrupp boekte daarbij een winst van 758 miljoen euro, tegenover een verlies van 187 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – De Duitse kunstmestfabrikant K+S boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 733 miljoen euro. Dat was 13 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 27 procent tot 126 miljoen euro – Het biotechbedrijf Ginkgo Bioworks uit Boston neemt een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De operatie gebeurt door een fusie met het bedrijf Soaring Eagle Acquisition, dat al over een beursnotering beschikt. De waarde van Ginkgo wordt geraamd op 15 miljard dollar.

De Amerikaanse autobouwer Tesla is niet langer van plan in Shanghai bijkomende terreinen aan te kopen om zijn productiecapaciteit in China uit te breiden. De beslissing zou te maken hebben met de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. Tesla had in eerste instantie gehoopt om van zijn Chinese Gigafabriek ook een belangrijk internationaal distributiecentrum te maken – De Frans-Duitse groep Oddo, leverancier van financiële diensten, zet een samenwerking op met de Duitse Commerzbank. Dat heeft Oddo gemeld. Door de samenwerking krijgen klanten van Commerzbank toegang tot het distributienetwerk van Oddo. Het Duitse energiebedrijf Eon boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 18,4 miljard euro. Dat was 4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 19 procent tot 809 miljoen euro.

Het Belgische beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 396 miljoen euro, tegenover 435 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarbij moest een verlies van 1 miljoen euro worden gemeld, tegenover een winst van 7 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – Energieleverancier Octa+ verkoopt zijn divisie Blue Corner, exploitant van laadpalen, aan de Amerikaanse groep Blink Charging. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Blue Corner heeft een arsenaal van ruim 7.000 laadpalen in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk – Het beglazingbedrijf Belron verkoopt zijn divisie Care Carrosserie aan de Nederlandse investeerder Standard Investment. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Belron wil zich focussen op de herstelling van autoruiten.