managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 13 mei 2021

Posted by managing21 on mei 13th, 2021

De logistieke groep DP World uit Dubai gaat in Banana in de Democratische Republiek Congo een diepzeehaven ontwikkelen. Daarover heeft het bedrijf een akkoord gesloten met de Congolese regering. Banana wordt de eerste diepzeehaven van Congo, dat aan de Atlantische Oceaan over een kustlijn van 37 kilometer beschikt. Geraamd wordt dat de ontwikkeling van Banana Port een tweetal jaar in beslag zal nemen. De diepzeehaven moet de economie van het land belangrijke besparingen opleveren. Banana Port zal immers grotere schepen uit Azië en Europa kunnen ontvangen. Ook kan de haven de regionale handel van Congo met zijn buurlanden versterken. DP World krijgt een contract om de Congolese haven voor een periode van dertig jaar uit te baten. Met de aanleg van de diepzeehaven zou een investering van 1 miljard dollar zijn gemoeid.

Het Duitse farmabedrijf Biontech boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,05 miljard euro, tegenover 27,7 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 1,1 miljard euro, tegenover een verlies van 53 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar, vooral door uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling – De Duitse chemiegroep Bayer boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 12,33 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 40,3 procent tot bijna 2,09 miljard euro – De Duitse reisgroep TUI realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 716 miljoen euro. Dat betekende een daling met 89 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 815 miljoen euro op tot 1,5 miljard euro.

De Europese Commissie had het bij het rechte eind om Luxemburg te verplichten 120 miljoen euro aan belastingen terug te vorderen van de Franse energiegroep Engie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. Bewezen werd geacht dat Engie in Luxemburg tien jaar lang illegale belastingvoordelen heeft genoten – De Amerikaanse restaurantketen Wendy’s boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 460,2 miljoen euro, tegenover 404,9 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van ruim 14,4 miljoen euro naar bijna 41,4 miljoen euro – Het recensieplatform Rotten Tomatoes start een televisiekanaal met eigen programma’s. Het bedrijf zal voor het nieuwe Rotten Tomatoes Channel op een eigen productiestudio kunnen rekenen. Voorlopig zullen de programma’s worden vertoond op het Roku Channel.

De Duitse Commerzbank boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim een derde tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank boekte daarbij een winst van 133 miljoen euro, tegenover een verlies van 291 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – De Britse drankengroep Diageo realiseerde tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet van 6,9 miljard pond. Dat betekende een daling met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 8,3 procent tot 2,2 miljard pond – De Europese Commissie heeft niet kunnen aantonen dat de Amerikaanse retailer Amazon in Luxemburg illegale staatssteun heeft ontvangen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. Amazon dient dan ook de ontvangen som van 250 miljoen euro niet terug te betalen. 

Beursuitbater Euronext heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,8 miljard euro opgehaald. De opgehaalde middelen zullen worden gebruikt om de overname van sectorgenoot Borsa Italiana te financieren. Met die overname was een bedrag van 4,4 miljard euro gemoeid – Maaltijdbesteller Delivery Hero heeft besloten om weer in Berlijn actief te worden. Later worden de activiteiten naar de rest van Duitsland uitgebreid. Dat heeft het bedrijf gemeld. Delivery Hero was eerder al in Duitsland operationeel, maar heeft die activiteiten vervolgens aan Just Eat Takeaway verkocht – De Nederland-Belgische retailer Ahold-Delhaize boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 18,3 miljard euro, tegenover 18,2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel daarbij van 645 miljoen euro naar 550 miljoen euro terug.

De Belgische staaldraadfabrikant Bekaert boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,13 miljard euro. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van een wereldwijd herstel in de vraag en een sterke verkoop in Latijns-Amerika en India – Tapijtgroep Balta boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 152,6 miljoen euro. Dat was 4,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 23,9 procent tot 21,2 miljoen euro – De Belgische verzekeraar boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 12,6 miljard euro inkomsten uit premies. Dat was 6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 452 miljoen euro naar 296 miljoen euro. Daarvan werd 227 miljoen euro aangebracht door de divisie schadeverzekeringen.