managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 14 mei 2021

Posted by managing21 on mei 14th, 2021

Het satellietbedrijf OneWeb heeft de Amerikaanse onderneming TrustComm overgenomen. Door deze demarche zal OneWeb de mogelijkheid krijgen om zijn diensten te leveren aan overheidsdiensten in de Verenigde Staten en andere klanten van zijn nieuwe dochteronderneming. TrustComm is gevestigd op de streng beveiligde Ellington Joint Base in Houston in de Amerikaanse staat Texas. TrustComm werd op het einde van de voorbije eeuw opgestart als een aanbieder van diensten rond satellietcommunicatie, onder meer op het gebied van breedband, spraakverbindingen, videoconferenties en datacommunicatie. Financiële details of de transactie werden niet meegedeeld. OneWeb bouwt een netwerk van 648 satellieten die wereldwijde communicaties mogelijk moeten maken. Nog dit jaar worden commerciële diensten boven de Noordpool aangeboden.

Het Amerikaanse handelsplatform Coinbase boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,8 miljard dollar, tegenover 191 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 32 miljoen dollar naar 771 miljoen dollar – De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,08 miljard dollar, tegenover 362 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 129 miljoen dollar naar 110 miljoen dollar worden teruggebracht – Autobouwer Tesla zal niet langer betalingen in bitcoin aanvaarden. Dat heeft Elon Musk, de topman van Tesla, gezegd. Musk stelde zich daarbij zorgen te maken over de ecologische voetafdruk van de munt. De ontginning van bitcoin vereist immers grote hoeveelheden energie, waarbij vaak met steenkool zou worden gewerkt.

Het Griekse bedrijf Titan Cement boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 371 miljoen euro. Dat was 3,6 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 15,3 miljoen euro, tegenover bijna 16 miljoen euro verlies het eerste kwartaal vorig jaar – Het Iers-Amerikaanse farmaconcern Perrigo, het moederbedrijf van Omega Pharma, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,01 miljard dollar, tegenover 1,08 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 64 procent tot 38,1 miljoen dollar – De Franse treinconstructeur Alstom realiseerde het voorbije jaar een omzet van 8,8 miljard euro, tegenover 8,2 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst viel van 457 miljoen euro tot 301 miljoen euro terug. Het orderboek steeg echter 40,9 miljard euro naar 74,5 miljard euro. 

De Chinese online retailer Alibaba boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 187 miljard yuan (28,6 miljard dollar). Dat betekende een stijging met 64 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 5,5 miljard yuan, tegenover 3,2 miljard yuan het eerste kwartaal van vorig jaar – Het Spaanse telecomconcern Telefonica boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,3 miljard euro. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 200 procent tot 727 miljoen euro – Het internetbedrijf Google heeft in Italië een boete van 102 miljoen euro opgelegd gekregen omdat de onderneming van zijn dominante positie op de markt misbruik zou hebben gemaakt. Google zou onder meer het gebruik van een applicatie van het bedrijf Enel X Italia hebben geblokkeerd.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Disney realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 15,61 miljard dollar. Dat is 13 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 460 miljoen dollar naar 901 miljoen dollar – Het modehuis Burberry realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 2,3 miljard Britse pond. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover het jaar voordien. Online kon in alle regio’s een dubbelcijferige groei worden opgetekend. De winst viel met 9 procent terug tot 396 miljoen pond – In de Verenigde Staten mag vliegtuigconstructeur Boeing zijn voorgestelde oplossing voor een elektrisch probleem bij meer dan honderd toestellen van het type 737 Max toepassen. Dat heeft de Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA) gemeld. Hierdoor kunnen de vliegtuigen snel opnieuw worden ingezet. 

Het biotechbedrijf Biocartis heeft van het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) een subsidie van 1,4 miljoen euro ontvangen. De middelen zullen ingezet worden voor de verdere ontwikkeling van een nieuwe generatie technologie voor het diagnostiekplatform Idylla van Biocartis – De restaurantketen Ellis komt in handen van de groep Top Brands van ondernemer Stef Meulemans. Hij wil in België met Ellis een netwerk van minstens veertig restaurants uitbouwen. Ellis heeft momenteel zestien Belgische filialen. Daarnaast zijn er ook nog vier Nederlandse en een Franse vestiging – KBC Bank boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1,93 miljard euro, tegenover bijna 1,48 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De bank boekte daarbij een nettowinst van 557 miljoen euro, tegenover een verlies van 5 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar.