managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 15 mei 2021

Posted by managing21 on mei 15th, 2021

Brazilië heeft zich aangesloten bij de plannen voor de aanleg van een onderzeese glasvezelkabel die Zuid-Amerika met Azië moet verbinden. Het kabelproject moet de connectiviteit van 270 miljoen mensen in Zuid-Amerika versterken. De aanleg van de kabel kost 388 miljoen dollar en moet tussen de twee continenten een afstand van 13.180 kilometer overbruggen. Andres Allamand, minister van buitenlandse zaken van Chili, betoogde dat de deelname van Brazilië aan het project cruciaal is voor de realisatie van de plannen. De kabel zou van Valparaiso in Chili naar Nieuw-Zeeland en Sydney in Australië worden getrokken. Daar zou een aansluiting op de verbinding met Azië worden gerealiseerd. Argentinië heeft zijn deelname al bevestigd. Allamand zegt te verwachten dat ook Paraguay, Uruguay en Bolivia zich zullen aansluiten.

De Amerikaanse restaurantketen Chipotle Mexican Grill wil tegen eind juni 20.000 bijkomende werknemers aantrekken. Ook wordt het minimumloon opgetrokken tot 15 dollar per uur. De tactiek moet de keten voldoende personeel garanderen om klaar te zijn voor een heropening van de restaurants door de versoepeling van de coronamaatregelen – De Amerikaanse hotelgroep Marriott boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,32 miljard dollar. Dat betekende een halvering tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 33 procent terug tot 296 miljoen dollar – British Telecom wil zevenduizend nieuwe medewerkers aanwerven. De nieuwe medewerkers moeten ervoor zorgen dat het bedrijf de aanleg van zijn glasvezelverbindingen kan versnellen. Het bedrijf wil over vijf jaar 25 miljoen aansluitingen. Dat is 25 procent meer dan eerder was gepland.

Tabaksfabrikant Philip Morris wil de verkoop van traditionele sigaretten in Japan binnen een periode van tien jaar stopzetten. Dat heeft Jacek Olczak, chief executive van Philip Morris, gezegd. Het is de eerste keer dat Philip Morris een deadline voor de stopzetting van de sigarettenproductie geeft. Het bedrijf wil daarbij zijn Iqos, een apparaat dat tabak verwarmt, promoten – De Europese Commissie eist in kort geding dat het farmabedrijf AstraZeneca tegen eind juni 90 miljoen dosissen van zijn coronavaccin levert. AstraZeneca had 120 miljoen dosissen beloofd, maar tot nu toe slechts 30 miljoen exemplaren geleverd – Online retailer Amazon werft in de Verenigde Staten en Canada 25.000 nieuwe medewerkers aa. Dat bijkomend personeel moet het bedrijf helpen om aan de groeiende vraag naar diensten, onder invloed van de coronapandemie, te kunnen blijven voldoen.

De Britse retailgroep Dixons Carphone, verdeler van elektrische goederen, verandert van naam. Alle ketens van de groep in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zullen vanaf oktober hun activiteiten onder de nieuwe naam Currys verder zetten. Dat geldt voor PC World, Team Knowhow en Dixons Carphone – De wereld kan mogelijk nog twee jaar lang met een tekort aan computerchips worden geconfronteerd. Dat heeft Jim Whitehurst, voorzitter van de Amerikaanse technologiegroep IBM gezegd. Het probleem zal volgens hem onder meer met hergebruik moeten worden aangepakt – Het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 55,9 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 59,5 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf had tijdens het voorbije kwartaal geen enkele inkomsten.

Het videoplatform YouTube, onderdeel van het technologieconcern Alphabet, reserveert een budget van 100 miljoen dollar voor steun aan partijen die content voor zijn service Shorts, waarmee het bedrijf de concurrentie met TikTok wil aangaan, kunnen leveren. Shorts en Tiktok specialiseren zich in korte videoconsent – Elon Musk werkt met de ontwikkelaars van de cryptomunt dogecoin samen om het transactiesysteem van het digitale betaalmiddel efficiënter te maken. Dat heeft Elon Musk gezegd. Eerder had Musk nog twijfels geuit over de ecologische voetafdruk van de cryptomunt bitcoin – Het Nederlandse bedrijf Alfen, producent van laadpalen, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 53,8 miljoen euro. Dat was 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 4,6 miljoen euro op naar 7,2 miljoen euro.

De Franse logistieke groep Staci neemt het bedrijf Sepia uit Beveren over. Door de transactie kan Staci zijn aanwezigheid op de Belgische markt verder versterken. Sepia is onder meer producent van verlichte borden en digitale schermen en telt een zeventigtal werknemers – Virya Energy, de energieholding van de groep Colruyt, gaat in de haven van Terneuzen samen met de Belgische energiegroep VoltH2, opgericht door André Jurre, duurzame waterstof produceren. Met de investering is een bedrag gemoeid tussen 35 miljoen euro en 40 miljoen euro. Gemikt wordt op een capaciteit van 25 megawatt – De Brusselse vastgoedontwikkelaar Atenor heeft zijn Hermes Business Campus in Roemenië verkocht aan de Adventum Group, een fonds gespecialiseerd in vastgoed in Oost-Europa. Atenor maakte met de campus zijn debuut in Roemenië.