managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 16 mei 2021

Posted by managing21 on mei 16th, 2021

De coronapandemie heeft de voorbije zomer op het toerisme in de Britse hoofdstad Londen een zware impact gehad. Dat blijkt uit een studie van analist Luggagehero. Vastgesteld werd dat de Londense attracties tijdens de maanden juli, augustus en september vorig jaar in totaal 226.000 bezoekers hebben ontvangen. Dat betekende een daling met 90 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bezoek aan de tien belangrijkste Londense museum viel het voorbije jaar met 76,1 procent terug. De musea waren vorig jaar gemiddeld 177 dagen gesloten. Verder blijkt dat de Londense luchthaven Heathrow Airport vorig jaar in totaal 22,1 miljoen passagiers heeft ontvangen. Het jaar voordien was er nog sprake van 80,9 miljoen reizigers. De trafieken op de Noord-Amerikaanse routes vielen met ongeveer 75 procent tot minder dan 4 miljoen reizigers terug.

Het veilinghuis Sotheby’s opent in zijn galerie in New York de winkel Emporium, waar het bedrijf 5.000 luxegoederen, zoals juwelen en kunst, wil verkopen. De winkel is het verlengde van de online marktplaats Buy Now van het veilinghuis, waar geïnteresseerden al enkele tijd rechtstreekse aankopen konden doen – Bank of America heeft in een akkoord met de federale rechtbank in North Carolina een schikking voor 75 miljoen dollar getroffen omdat de instelling aan zijn klanten ongerechtvaardigde kosten had aangerekend. Ondanks de overeenkomst blijft de bank de aantijgingen afwijzen – Spencer Silver, de uitvinder van de post-it, is op tachtigjarige leeftijd overleden. Silver vond de post-it  meer dan vijftig jaar geleden uit toen hij in een laboratorium van 3M op zoek was naar een efficiënt kleefmiddel. Silver verzamelde tijdens zijn carrière bij 3M in totaal 37 patenten.

De Nederlandse bank ABN Amro boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 1,85 miljard euro inkomsten. Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon echter van 395 miljoen naar 54 miljoen euro worden teruggebracht – De Japanse autobouwer Honda boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,6 biljoen yen (33 miljard dollar). Dat was bijna 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 213 miljard yen, tegenover een verlies van 29,5 miljard yen het eerste kwartaal vorig jaar – De Japanse technologiegroep Toshiba boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 3,05 biljoen yen, tegenover 3,39 biljoen yen inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf boekte daarbij een nettowinst van 114 miljard yen. Het jaar voordien moest nog een verlies van 114,6 miljard yen worden gemeld.

De Japanse modetycoon Yusaka Maezawa heeft bij Spacex een reis naar de maan geboekt, maar wil eerst haar het International Space Station (ISS). Maezawa heeft daarvoor twee plaatsen gereserveerd in een Soyuz-pendel, die in december naar het ruimtestation zal reizen – De Duitse autobouwer Volkswagen wil midden dit decennium onder de naam ID.Buzz een autonome microbus op de markt brengen. Het voertuig zou worden uitgerust met het vierde niveau van autonome mobiliteit. Daarbij is een samenwerking met het gespecialiseerde bedrijf Argo AI gemeld – Het mediaconcern Vivendi overweegt om het muzieklabel Universal Music Group tegen de herfst dit jaar een notering op de beurs Euronext Amsterdam te laten nemen. De aandeelhouders zullen hierover in juni een beslissing nemen. De waarde van het label wordt geraamd op 33 miljard euro. 

De beperkingen op de ontginning van fossiele brandstoffen in de Arctische Oceaan rond Alaska blijven in voege. Dat heeft de regering van de Verenigde Staten gemeld. Voormalig Amerikaans president Donald Trump had op het allerlaatste ogenblik een versoepeling van die beperkingen beslist – Het mediaconcern ViacomCBS heeft het dispuut met zijn voormalige chief executive Leslie Moonves beëindigd. Dat heeft het bedrijf gemeld. Moonves was na aantijgingen van onaanvaardbaar seksueel gedrag door het bedrijf ontslagen. Moonves ontkent de aantijgingen – Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft het vertrek van chief executive John Barton aangekondigd. Barton zal in mei volgend jaar zijn mandaat neerleggen. Hij zal dan zijn voorziene ambtsperiode van negen jaar hebben rondgemaakt. EasyJet is al gestart met de zoektocht naar een opvolger. 

De Antwerpse investeerder CIM Capital heeft toerismespecialist Gert De Caluwe getrokken om het reisbureau Neckermann te herstructureren. De rechtbank moet nog wel een beslissing nemen over het overnamebod dat CIM Capital op Neckermann, dat in zware financiële problemen is geraakt, heeft gedaan – Voormalig politicus Hermes Sanctorum (Groen) heeft de onderneming Paleo opgericht. De startup wil ingrediënten leveren voor producenten van vleesvervangers. Paleo wil daarbij een alternatief bieden voor de Amerikaanse producten die momenteel de markt domineren – De vastgoedgroep Cofinimmo bouwt in de Duitse stad Leipzig een nieuw woonzorgcentrum. Met het project is een bedrag van ongeveer 19 miljoen euro gemoeid. Het centrum, dat over 132 bedden beschikt, is al aan de groep Azurit Rohr doorverhuurd.