managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 17 mei 2021

Posted by managing21 on mei 17th, 2021

De Duitse luchthavengoep Fraport boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 385 miljoen euro. Dat was een daling met 41,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De luchthavenuitbater sloot het kwartaal af met een verlies van 77,5 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 35,7 miljoen euro het eerste kwartaal van vorig jaar. Op nagenoeg alle luchthavens van de groep moest een achteruitgang in de activiteit tussen 50 procent en 90 procent worden gemeld. Uitzondering waren Pulkovo Airport Sint Petersburg in Rusland en Xian Airport in China. Die luchthavens genoten van sterke binnenlandse trafieken. Stefan Schulte, bestuursvoorzitter van Fraport, zegt dat de luchtvaart zich tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zich nog niet van de coronapandemie heeft hersteld. Hij zegt wel dat de bodem wellicht stilaan is bereikt.

Een consortium rond de Britse motorenbouwer Rolls-Royce is op zoek naar bestellingen voor zijn kleine modulaire kernreactor, die na een aanpassing een grotere capaciteit heeft meegekregen. De reactor zal nu een capaciteit van 470 megawatt krijgen. Dat is voldoende om één miljoen woningen van elektriciteit te voorzien – Live Nation boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 290,6 miljoen dollar, tegenover bijna 1,37 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 172,7 miljoen dollar naar 303,2 miljoen dollar op – In het Verenigd Koninkrijk dreigt voormalig premier David Cameron in een onderzoek van het Serious Fraud Office (SFO) betrokken te raken. Het Britse fraudebureau heeft beslist een onderzoek naar het zakenimperium van staaltycoon Sanjeev Gupta te starten. Daarin zou ook de naam van Cameron vallen. 

Het bedrijf Sonos, fabrikant van audiotoestellen, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 332,9 miljoen dollar. Dat was een stijging met 90 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf meldde daarbij een winst van 17,2 miljoen dollar, tegenover een verlies van 52,3 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig boekjaar – Het Britse modelabel Amanda Wakeley legt de boeken neer. Het label, door de coronapandemie zwaar getroffen, is er niet in geslaagd een overnemer te vinden. Onder meer de Britse prinsessen Diana Spencer en Meghan Markle droegen mode van Wakeley – Het elektronicabedrijf Foxconn boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,34 biljoen Taiwanese dollar. Dat was een stijging met 45 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2,1 miljard dollar naar 28,2 miljard dollar. 

Een afstand van patenten is geen antwoord om de problematiek rond de vaccinaties tegen besmettingen met het virus Covid-19 op te lossen. Dat heeft Ben Osborn, topman van de Britse divisie van het Amerikaanse farmaconcern Pfizer, gezegd. Hij vreest voor een stormloop naar grondstoffen. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders kan de autosector dit jaar mogelijk een verlies van 110 miljard dollar aan inkomsten kosten. Dat staat in een rapport van consulent AlixPartners. Geraamde wordt dat het gebrek aan chips de productie met 3,9 miljoen exemplaren dit jaar zal verminderen – De toekomst van de Britse Wyelands Bank, eigendom van de industrieel Sanjeev Gupta, is bijzonder onzeker. De bank heeft een grote achterstand in de terugbetaling van zijn kredieten opgelopen. Gevreesd moet worden voor een ontmanteling. Ook een verkoop behoort tot de mogelijkheden.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s zal het uurloon van zijn personeel in de Verenigde Staten met gemiddeld 10 procent verhogen. Het gemiddelde uurloon zal hierdoor tot meer dan 13 dollar worden opgevoerd. De regeling geldt voor 36.500 werknemers. Over drie jaar moet een niveau van 15 dollar zijn bereikt – Wolters Kluwer heeft overeenstemming bereikt over de overname van Vanguard Software. Met de transacties is een bedrag gemoeid van 110 miljoen dollar. Vanguard Software is een wereldwijde aanbieder van geïntegreerde bedrijfsoplossingen in de cloud – Bedrijven moeten op vrijwillige basis de gelegenheid krijgen om over hun prestaties op het gebied van duurzaamheid te communiceren. Een verplichting is geen oplossing. Dat heeft Eric Pan, topman van het Investment Company Institute, gezegd.

Het fonds Droia Genetic Disease heeft bij investeerders een bedrag van 220 miljoen euro opgehaald om de zoektocht naar geneesmiddelen voor de behandeling van genetische ziektes te financieren. Droia werd gelanceerd door ondernemer Luc Verelst. Oorspronkelijk was gehoopt op een kapitaal van 150 miljoen euro – De vastgoedgroep Befimmo boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een netto huurresultaat van 34,1 miljoen euro, tegenover 35,4 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 11,2 miljoen euro naar 34,6 miljoen euro – De vastgoedgroep Aedifica, gespecialiseerd in zorgverstrekking, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 53,4 miljoen euro huurinkomsten, tegenover 45,2 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 25 miljoen euro naar 32,2 miljoen euro.