managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Paris Match moet buigen voor Sarkozy

Posted by managing21 on juni 29th, 2006

Voor de allereerste keer in zijn bestaan beleeft het beroemde Franse magazine Paris Match een redactiestaking. De redacteurs van het blad zijn het er immers niet mee eens dat hoofdredacteur Alain Genestar is ontslagen. Dat ontslag is volgens hen het gevolg van een coververhaal dat hij vorig jaar had gebracht over de huwelijksproblemen van de Franse minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy. 

De redactie besloot donderdag voor 24 uur in staking te gaan. Genestar staat sinds 1999 aan het hoofd van het succesrijke magazine. Hij werd door de eigenaars van Paris Match – de Lagardere-groep – onder druk gezet om ontslag te nemen. “Hij heeft lange tijd weerstand geboden, maar vertelde zijn redactie nu dat hij aan zijn laatste nummer werkte,” stelt het persbureau AFP.

Genestar wordt overgeplaatst naar een andere functie binnen de groep. Volgens de Franse journalistenvakbond gebeurt die overplaatsing om politieke redenen. In augustus vorig jaar bracht Paris Match een foto van Cecilia Sarkozy, de echtgenote van de minister van binnenlandse zaken, met een man die haar nieuwe partner werd genoemd. De minister zou daarover zijn beklag gedaan hebben bij Arnaud Lagardere, eigenaar van Paris Match.

Paris Match werd opgericht in 1949 en staat bekend voor zijn kwaliteitsfoto’s. Het weekblad heeft een oplage van bijna 640.000 exemplaren.