managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 18 mei 2021

Posted by managing21 on mei 18th, 2021

De Britse omroep BBC stelt zijn groot archief rond auteur William Shakespeare open voor educatieve doeleinden. Het archief, dat bijna duizend producties omvat, wordt gratis ter beschikking gesteld van scholen en universiteiten. Het project is opgezet in samenwerking met het Britse Educational Recording Agency. Het archief heeft betrekking op meer dan zeventig jaar televisie. Het BBC Shakespeare Archive werd vijf jaar geleden opgericht en omvat onder meer de eerste Britse televisie-adaptaties van de toneelwerken Henry V en Othello, naast interviews met belangrijke vertolkers zoals John Gielgud, Judi Dench en Laurence Olivier. De collectie omvat ook de 37 producties van de BBC Television Shakespeare Series, maar ook comedy-producties van onder meer Monty Python en Upstart Crow. De collectie zal in de toekomst verder worden uitgebrei

Het elektronicabedrijf Foxconn zet een samenwerking op met autobouwer Stellantis. De twee partijen willen gezamenlijk een sterke positie verwerven op de markt voor elektrische wagens. Ook kan Foxconn de autobouwer helpen zijn positie op de Chinese markt te verbeteren – De restaurantketen Pizza Hut zal in zijn filialen in Canada meer plantaardige vleesvervangers van Beyond Meat op het menu zetten. Daarover hebben de twee Amerikaanse bedrijven een akkoord gesloten. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Sridhar Ramaswamy, een voormalig topman van het internetbedrijf Google, wil de alternatieve en reclamevrije zoekmachine Neeva lanceren. Ramaswamy heeft voor zijn project een budget van 77,5 miljoen dollar aan durfkapitaal opgehaald. Ramaswamy werkte vijftien jaar bij Google, onder meer als hoofd reclame en handel.

De voedingsgroep Danone heeft Antoine de Saint-Affrique als chief executive aangetrokken. De Saint-Affrique, die nu nog chief is van chocolademaker Barry Callebaut, wordt bij Danone de opvolger van Emmanuel Faber, die wegens tegenvallende resultaten van het bedrijf is moeten vertrekken – Het Amerikaanse telecomconcern AT&T voegt zijn mediatak Warner Media samen met Discovery. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. AT&T ontvangt voor zijn divisie een bedrag van 43 miljard dollar en krijgt een belang van 29 procent in de fusiegroep, die zal geleid worden door David Zaslav, huidig topman van Discovery – De Europese Unie en de Verenigde Staten zeggen te willen bekijken of onderlinge importheffingen op staal ingetrokken kunnen worden. De maatregelen vormen volgens de partijen een ernstige bedreiging voor de staalindustrie.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,64 miljard euro. Dat was 81 procent minder dan het jaar voordien. De trafieken daalden met 81 procent tot 27,5 miljoen passagiers. Het bedrijf leed daarbij een verlies van 815 miljoen euro, tegenover ruim 1 miljard euro winst het jaar voordien – In Egypte is gestart met de verbreding van het zuidelijke deel van het Suezkanaal. Over een afstand van 30 kilometer wordt het kanaal 40 meter breder en 2,4 meter dieper. Ook een parallelkanaal wordt met 10 kilometer tot 82 kilometer verlengd – De Europese mediagroep RTL wil zijn Franse divisie M6 met de Franse omroep TF1 laten samengaan. De Franse groep Bouygues wordt meerderheidsaandeelhouder. De fusiegroep zal door Nicolas de Tavernost, momenteel topman van M6, worden geleid.

De Chinese groep Ganfeng Lithium wil in Argentinië een grote batterijfabriek starten. Ganfeng is één van de grootste producenten van lithium in de wereld. Het bedrijf ontgint de lithiumsite Cauchari-Olaroz in de noordwestelijke provincie Jujuy. Gemikt wordt op een jaarlijkse productie van 40.000 ton – De Russische oliegroep Rosneft boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,7 biljoen roebel. Dat was 1,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 149 miljard roebel, tegenover 156 miljard roebel verlies het eerste kwartaal vorig jaar – De Italiaanse scheepsbouwer Italian Sea Group, fabrikant van luxejachten, wil met een notering op de beurs van Milaan een bedrag van 50 miljoen euro ophalen. Investeerders Giorgio Armani en Marc Coucke zouden zich geëngageerd hebben 15 procent van de aandelen te kopen.

De startup Resortecs uit Waarschoot heeft met een kapitaalronde een bedrag van bijna 1 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen gebruikt worden voor de bouw van een oven voor de recyclage van kleding. In de oven moet textiel voor hergebruik worden gesmolten – Schuimrubberfabrikant Recticel zoekt een oplossing om zich tegen een overnamebod van zijn Oostenrijkse concurrent Greiner te verweren. Greiner heeft het belang van 27 procent dat de holding Bois Sauvage in Recticel heeft, overgenomen. Het Oostenrijkse bedrijf streeft naar een belang van ruim 50 procent in Recticel – Het farmabedrijf Oxurion, het voormalige Thrombogenics, heeft het vertrek aangekondigd van chief executive Patrik De Haes. Hij zal worden opgevolgd door Tom Graney, huidige financieel directeur van het bedrijf. De Haes wordt voorzitter van Oxiurion.