managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 19 mei 2021

Posted by managing21 on mei 19th, 2021

De Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio heeft beloofd 43 miljoen dollar te investeren in het natuurbehoud van de Galapagos Islands in de Stille Oceaan. Het geld zal onder meer gebruikt worden om de natuur van Floreana Island te herstellen. Op Floreana leven vierenvijftig bedreigde diersoorten. Het initiatief wil onder meer dertien lokaal uitgestorven soorten opnieuw op het eiland herintroduceren. Dat geldt onder meer voor de Floreana-spotlijster, de eerste diersoort die door Charles Darwin in beschreven. Daarnaast zal ook worden geïnvesteerd in een kweekprogramma van lokale soorten. Het initiatief wil ook maatregelen nemen om de natuur van de Galapagos Island tegen de impact van ecotoerisme te beschermen. DiCaprio heeft tot nu toe al meer dan 100 miljoen dollar in wereldwijde milieuprojecten geïnvesteerd.

De Amerikaanse winkelketen Home Depot boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 37,5 miljard dollar. Dat is bijna 33 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met bijna 85 procent tot 4,1 miljard dollar – De Britse telecomgroep Vodafone realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 43,8 miljard euro. Dat was 2,6 procent minder dan dezelfde periode vorig boekjaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 536 miljoen euro, tegenover een verlies van 455 miljoen euro het jaar voordien – Het Amerikaanse technologieconcern Amazon zou plannen hebben om de Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van 9 miljard dollar zijn gemoeid. De filmstudio zou het aanbod van de streamingdienst Prime van Amazon moeten versterken.

De leveranciers van de fabriek van de Amerikaanse autobouwer Tesla in Duitsland moeten hun productie opvoeren. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Musk wil dat de bevoorrading met halfgeleiders, die met productieproblemen worstelen, gegarandeerd blijft – De Nederlandse brouwer Heineken heeft mogelijk plannen om de Zuid-Afrikaanse Distell Group over te nemen. De twee partijen zijn gesprekken opgestart. Distell is een producent van cider, wijn en sterke drank en zou een waarde hebben van ongeveer 2 miljard euro – De Amerikaanse winkelketen Macy’s boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,7 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 103 miljoen dollar, tegenover 3,6 miljard dollar verlies dezelfde periode vorig jaar. 

De Amerikaanse winkelketen Walmart boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 138,31 miljard dollar. Dat was bijna 3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 3,99 miljard dollar naar 2,73 miljard dollar – In Vietnam hebben de autoriteiten besloten om vier industrieparken in het noorden van het land wegens een dreigende verspreiding van het coronavirus te sluiten. Daardoor moeten onder meer elektronicafabrikanten Foxconn en Luxshare, twee leveranciers van Apple, de productie onderbreken. De sluiting zou twee weken duren – Treinoperator Eurostar heeft met zijn banken en aandeelhouders een reddingspakket ter waarde van 250 miljoen Britse pond afgesloten. Hierdoor kan het bedrijf zijn activiteiten ook in de toekomst verder zetten. De trafieken van Eurostar waren door de coronacrisis zwaar getroffen.

De Franse groep Pierre & Vacances gaat een bedrag van 715 miljoen euro investeren in de modernisering van dochterbedrijf Center Parcs. Daarbij wordt gemikt op de creatie van een ervaringsgerichte vakantiebeleving. Dat heeft Franck Gervais, topman van Pierre & Vacances, gemeld – De Chinese zoekmachine Baidu boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 28,1 miljard yuan (4,2 miljard dollar). Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 41 miljoen yuan naar 25,65 miljard yuan – Bij de Zwitserse bank Credit Suisse heeft een uitgebreide groep topmanagers zijn vertrek en overstap naar concurrenten aangekondigd. Ze zouden ontevreden zijn met de manier hun werkgever de verliezen door investeringen in Archegos en Greensill heeft aangepakt.

De Antwerpse investeerder CIM Capital neemt de reisgroep Neckermann over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 400.000 euro. Een eerdere overname, door de Spaanse groep Wamos, was in een mislukking geëindigd – De Antwerpse rederij Exmar hoopt nog rond deze zomer een nieuw huurcontract voor zijn drijvende gasfabriek Tango te kunnen sluiten. Dat heeft Nicolas Savereys, hoofdaandeelhouder van Exmar, gemeld. De Argentijnse groep YPF had een huurcontract van tien jaar vroegtijdig verbroken -Parketfabrikant Quick-Step heeft zijn contract als sponsor van de wielerploeg van manager Patrick Lefevere voor een periode van zes jaar verlengd. Daarentegen heeft Deceuninck, producent van ramen en deuren, beslist om zich uit de sponsoring terug te trekken. Quick-Step is al achttien jaar sponsor van de ploeg van Lefevere.