managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 1 juni 2021

Posted by managing21 on juni 1st, 2021

In Italië zijn twee leden van de Italiaanse familiale groep Riva door een rechtbank tot gevangenisstraffen van twintig en tweeëntwintig jaar cel veroordeeld. De sancties zijn gelinkt aan de milieuramp die de staalfabriek Ilwa van de groep in de Italiaanse stad Taranto zou hebben veroorzaakt. Volgens de rechtbank stootte de fabriek gedurende meer dan een halve eeuw een dodelijke cocktail van kankerverwekkende dioxines en mineralen uit. Het proces tegen de fabriek heeft meer dan vijf jaar geduurd. Nicola Vendola, voormalig gouverneur van de regio Puglia, werd tot een gevangenisstraf van drieënhalf jaar veroordeeld. In totaal werden vierentwintig betichten veroordeeld. Er komen echter automatisch twee beroepsprocedures vooraleer de straffen uitgevoerd zouden kunnen worden. Riva zegt zware inspanningen in milieubescherming te hebben gedaan.

De Chinese maaltijdbesteller Meituan boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 37 miljard yuan (5,8 miljard dollar). Dat was 120,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 1,7 miljard yuan op tot 4,8 miljard yuan. Dat wordt toegeschreven aan zware investeringen in nieuwe detailinitiatieven – In Italië heeft verzekeraar Generali een overnamebod gelanceerd op sectorgenoot Cattolica di Assicurazione. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,18 miljard dollar. Generali heeft momenteel al een belang van ongeveer 24 procent in Cattolica – China versoepelt opnieuw zijn geboortebeleid. Voortaan worden per gezin opnieuw drie kinderen toegelaten. De maatregel moet het land helpen om de vergrijzing van zijn bevolking tegen te gaan. Tot nu toe mogen Chinese gezinnen maximaal twee kinderen hebben. 

Het Nederlandse bedrijf SnowWorld, uitbater van overdekte skipistes, realiseerde tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een omzet van 5,2 miljoen euro, tegenover ruim 24 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. SnowWorld leed daarbij een verlies van 3,1 miljoen euro, tegenover 7 miljoen winst dezelfde periode vorig jaar – In de Verenigde Staten staat retailer Walmart onder steeds grotere druk om een vertegenwoordiging van het personeel in zijn raad van bestuur op te nemen. Onder meer de Poor People’s Campaign heeft zich achter die eis geschaard – De Kuwait Oil Company (Koc) heeft met verschillende bedrijven een contract afgesloten voor de sanering van ongeveer 114 vierkante meter vervuild terrein in Koeweit door de vernieling van ongeveer zevenhonderd bronnen. De sanering vergt een investering van 3,31 miljard dollar. 

Het Zuid-Amerikaanse voetbaltornooi Copa America zal van half juni tot half juli in Brazilië plaatsvinden. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol bevestigd. De oorspronkelijke organisatoren Colombia en Argentinië hadden eerder afgehaakt. Columbia wordt geteisterd door onlusten, terwijl Argentinië zwaar gebukt gaat onder de gevolgen van de coronacrisis – In Tsjechië wordt premier Andrej Babis, een succesrijk industrieel, ervan beticht om subsidies van de Europese Unie op een illegale manier te hebben gebruikt. Een dossier over de feiten is door de politie aan de openbaar aanklager van het land overhandigd – Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways dreigt ermee de samenwerking met de Europese vliegtuigbouwer Airbus stop te zetten. De breuk zou Airbus ook problemen kunnen opleveren bij klanten waarin Qatar Airways een belang heeft.

De Amerikaanse Federal Reserve is ontevreden over de manier waarop Deutsche Bank de onderlinge afspraken op het gebied van risicobeheer en controle op witwaspraktijken ten uitvoer brengt. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Deutsche Bank zou hierdoor opnieuw sancties riskeren – Turkije heeft een aantal Russische raketspecialisten naar huis gestuurd. De specialisten moesten de installatie van het Russische raketsysteem S-400 ondersteunen. Turkije zou met de maatregelen een toegeving willen doen aan de Verenigde Staten, die zwaar bezwaar hadden gemaakt tegen de aanwezigheid van de Russische specialisten in een lidstaat van de Nato – De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways biedt een aantal belangrijke voordelen aan reizigers die zich tegen het coronavirus hebben laten vaccineren. Australië kent een moeilijke vaccincampagne.

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines overweegt tijdens de zomermaanden een aantal extra vluchten naar populaire bestemmingen in te leggen. Daarmee reageert de vliegtuigmaatschappij naar eigen op een sterke vraag. Gemikt wordt onder meer op Malaga, Alicante, Faro, Heraklion, Ibiza, Las Palmas en Tenerife – De Zweedse retailer Hennes & Mauritz (H&M) lanceert zijn online winkel Sellpy, verkoper van tweedehandskledij, ook in België. Dat heeft het concern gemeld. In totaal wordt het platform van Sellpy in een twintigtal landen beschikbaar – Copus Group, de holding boven het uitzendbureau Vivaldis Interim, neemt het bedrijf Smart Solutions over. Smart Solutions werkt vooral met experts die tijdelijke projecten kunnen opzetten. De operationele leiding over Smart Solutions blijft in handen van oprichter Frederick Verhelst.

Verder:

Persoonlijkheid stuurde reacties leiders op pandemie

Millennials plegen minder misdrijven dan vorige generaties

Legalisering cannabis heeft duidelijke impact op illegale drugsmarkt

Wereld telt meer dan vijftig miljard vogels

Positieve houding tegenover wetenschap stimuleert vertrouwen in vaccinaties

Grens tussen lobbying en omkoping is bijzonder dun

Executives overschatten financiële voordelen strategische planning

Stedelijke trafieken vertonen opmerkelijke wetmatigheden

Zwitserland had belangrijke rol in geschiedenis opiumteelt

Chimpansees hebben een eigen gebarentaal