managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 2 juni 2021

Posted by managing21 on juni 2nd, 2021

Een overdreven angst voor risico’s bij nationale overheden zorgt ervoor dat de coronacrisis nog altijd zwaar op de internationale luchtvaartsector blijft wegen. Dat heeft Willie Walsh, directeur-generaal van de International Air Traffic Association (Iata), gezegd. Walsh, de voormalige topman van de British Airways en de IAB Group, zegt wel te verwachten dat de sector tijdens de tweede helft van dit jaar tekenen van herstel zal laten blijken. Hij zegt ervan uit te gaan dat de positieve impact van de vaccinaties de regeringen er eindelijk zal toe aanzetten om de reisrestricties terug te schroeven. De internationale luchtvaart staat onder de coronacrisis nu al achttien maanden onder bijzonder zware druk. Walsh viseerde in zijn kritiek in het bijzonder het beleid dat het Verenigd Koninkrijk terzake voert en waarbij quarantaine nagenoeg aan iedere bezoeker wordt opgelegd.

ArcelorMittal wil de Franse fabrieken van de Britse staaltycoon Sanjeev Gupta overnemen. Dat hebben Britse media gemeld. Zij voeren aan dat Gutpa ne een mislukte herfinanciering verplicht wordt de fabrieken te verkopen. Ook de Duitse groep Saarstahl en het Italiaanse bedrijfn Beltrame zouden echter interesse in een mogelijke overname hebben – De Braziliaanse energiergroep Raízen heeft plannen voor een notering aan de beurs van Rio de Janeiro. Het bedrijf, de grootste suikerproducent van de wereld, zou met de operatie een bedrag van ruim 2 miljard euro willen ophalen – De Europese Commissie wil dit jaar een bedrag van 80 miljard euro aan langlopende obligaties uitgeven voor het herstel van de Europese Unie na de coronacrisis. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van de Europeses Unie. Daarnaast zullen ook een aantal kortlopende kredieten worden gedekt.

Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft met de Duitse autobouwer Daimler een akkoord gebruikt over het gebruik van patenten. Door de overeenkomst mag Daimler technologie van Nokia op het gebied van mobiele telecommunicatie gebruiken. Financiële details over het akkoord werden niet gemeld – Het farmabedrijf Moderna heeft in de Verenigde Staten een aanvraag ingediend om zijn coronavirus aan personen vanaf achttien jaar definitief te mogen toedienen. Moderna beschikt momenteel in de Verenigde Staten over een noodvergunning – De Zweedse investeerder EQT Partners heeft een bod van 1,8 miljard euro gedaan op de onderzeekabeldivisie van Telefonica. Dat hebben Spaanse media gemeld. De activiteiten vormen een deel van Telxius, een dochterbedrijf van Telefonica. Een beslissing zou tijdens de zomer worden genomen.

Het energieconcern Royal Dutch Shell heeft de samenwerking met het Canadese informaticabedrijf CGI Group verlengd. Het contract, dat een looptijd heeft van vijf jaar, heeft een waarde van 166 miljoen Amerikaanse dollar. De samenwerking moet het mobiliteitsbeheer bij Shell vergemakkelijken – De Oostenrijkse groep Zumtobel, fabrikant van verlichting, realiseerde over het voorbije boekjaar een omzet van 1,05 miljard euro. Dat was 7,7 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst steeg van 14,5 miljoen euro naar 45,6 miljoen euro – EssilorLuxottica is gestart met een operatie om ongeveer 350 winkels af te stoten. Die transacties maken deel uit van ingrepen die het concern moet doen om van de Europese Unie een goedkeuring te krijgen voor de overname van de Nederlandse optiekholding Grandvision.

Het Amerikaanse farmabedrijf Abbott Laboratories verwacht dit jaar een lagere winst te zullen boeken dan eerder was vooropgesteld. Dat heeft het bedrijf gemeld. Daarbij merkt Abbott op dat de vraag naar coronatesten zal dalen naarmate een groter deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn – Het Amerikaanse bedrijf Krispy Kreme, verkoper van donuts en koffie, wil met een introductie op de beurs van New York een bedrag van 100 miljoen dollar ophalen. Verdere details over de operatie heeft het bedrijf, vijf jaar geleden door JAB Holding overgenomen, niet meegedeeld – Het Amerikaanse softwarebedrijf Cloudera, gespecialiseerd in bigdata, wordt overgenomen door de investeerders Clayton Dubilier & Rice (CDR) en Kohlberg Kravis Roberts (KKR). De waarde van het softwarebedrijf wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar.

De Belgische koffieproducent Miko heeft van de mededingsautoriteiten goedkeuring gekregen om zijn kunststofverpakkingsdivisie Miko Pac te verkopen aan de Duitse verpakkingsgroep Paccor. Dat heeft Miko gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 110 miljoen euroi – Verzekeraar Ageas wil de volgende volgende drie jaar een dividend met een bedrag tussen 1,5 miljard euro en 1,8 miljard euro uitbetalen. Dat staat in het nieuwe strategische plan dat Ageas heeft voorgesteld – Telecomoperator Proximus mag de virtuele provider Mobile Vikings overnemen van DPG Media. Dat heeft de Belgische Mededingingsautoriteit gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 130 miljoen euro. Mobile Vikings blijft binnen de Proximus Group wel actief als een onafhankelijke activiteit. Proximus maakte eind vorig jaar bekend Mobile Vikings te willen overnemen.