managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 21 juni 2021

Posted by managing21 on juni 21st, 2021

In Italië hebben misnoegde werknemers van de nationale omroep Rai over een periode van verscheidene decennia voor mogelijk 30 miljoen dollar aan kunstwerken gestolen. De diefstallen zouden teruggaan tot de jaren zeventig van de voorbije eeuw, maar zouden pas dit jaar zijn ontdekt. Tot de gestolen kunstschatten zouden ook werken behoren van onder meer Renato Guttuso, Claude Monet en Amedeo Modigliani. De diefstallen kwamen aan het licht nadat een werk van kunstenaar Ottone Rosai, dat in de kantoren van de Rai aan een muur hing, beschadigd raakte. Bij nazicht bleek het werk een kopie te zijn. Uiteindelijk leidde tot een voormalige werknemer, die erkende het werk voor een bedrag van 25 miljoen lira te hebben verkocht. Hij zal niet worden vervolgd. Het misdrijf is verjaard. Bij verdere controles bleken in totaal 120 kunstwerken te ontbreken. 

Het Franse modeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) wordt volledig eigenaar van het modelabel Emilio Pucci. De Franse modegroep had al 66 procent van de aandelen van Pucci in handen en heeft nu ook het resterende belang overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – IJsland heeft een belang van 33 procent in Islandsbanki verkocht. Met de transactie was een bedrag van 457 miljoen dollar gemoeid. Daarmee is Islandsbanki de grootste beursgang uit de geschiedenis van IJsland geworden. De bank kwam na de financiële crisis van dertien jaar geleden in de handen van de IJslandse staat terecht – Luchtvaartmaatschappij VistaJet heeft zijn samenwerking met autobouwer Ferrari verlengd. VistaJet neemt het transport van de autopiloten van de Italiaanse constructeur voor zijn rekening.

De kathedraal Notre Dame van Parijs wil met fundraising een bedrag tussen 5 miljoen euro en 6 miljoen euro ophalen. Dat geld zal gebruikt worden voor de restauratie van het interieur van de kathedraal na een zware brand twee jaar geleden. Voor de buitenrestauratie werd al meer dan 800 miljoen euro ingezameld. Gehoopt wordt de restauratie over drie jaar te kunnen afronden – De Amerikaanse zangeres en actrice  Miley Cyrus heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het modelabel Gucci. De zangeres zal daarbij promotie voeren voor het parfum Gorgeous Gardenia – Het Amerikaanse chipbedrijf Intel is onderhandelingen gestart om in de Duitse deelstaat Beieren een nieuwe fabriek te bouwen. De fabriek zou mogelijk in de buurt van München worden geïmplementeerd. Gedacht wordt aan een verlaten luchtmachtbasis in Penzing.

De voorraden edelstenen die op een site in het dorp KwaHlathi in Zuid-Afrika werden gevonden, bleken alleen kwarts te bevatten. Nadat een herder eerder deze maand de vondst van een steen, volgens hem diamant, had gemeld, hadden drieduizend gelukzoekers zich naar het gebied gehaast – Het Amerikaans bedrijf Vertical Aerospace neemt een notering aan de beurs van New York. De waarde van de onderneming, ontwikkelaar van elektrische vliegtuigen, wordt geraamd op 2,2 miljard dollar. Vertical Aerospace zou al duizend bestellingen voor zijn vliegtuig, dat verticaal kan landen en opstijgen, hebben – De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways overweegt zijn activiteiten op de Londense luchthaven Gatwick stop te zetten. De maatschappij zou mogelijk haar activiteiten op Heathrow, de grootste luchthaven van de Britse hoofdstad, willen concentreren.

Rupert Murdoch heeft op de waarde van zijn News Group Newspapers, uitgever van de Britse tabloid The Sun, een afschrijving van 84 miljoen pond genomen. Daardoor is de waarde van de uitgever tot nul herleid. Reden is een verlies van 200 miljoen pond dat de uitgever heeft geleden onder invloed van de coronacrisis en boetes die moesten worden betaald voor illegale afluisterpraktijken – De Britse winkelketen Morrisons heeft een overnamebod van investeerder Clayton Dubilier & Rice (CDR) ter waarde van 5,5 miljard pond afgewezen. Volgens Morrisons wordt de keten door het bod ondergewaardeerd – Restaurantketen McDonald’s wil in het Verenigd Koninkrijk en Ierland ongeveer honderdvijftig nieuwe vestigingen openen. Daarbij wil de keten ook twintigduizend nieuwe medewerkers aanwerven. McDonald’s heeft in de twee landen al 1.400 restaurants.

De Belgische brouwerij De Leite uit Ruddervoorde, opgericht door Luc Vermeersch, neemt bierproducent Paljas uit Brugge over van Mathias Van de Poel. Volgens De Leite kan Paljas, dat vijf bieren in portefeuille heeft, voor de brouwerij een belangrijke bijdrage leveren om een doorbraak bij het brede publiek te realiseren – Het Mechels Customs4Trade (C4T) heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 17 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf ontwikkelde een digitale oplossing voor de afwikkeling van douanefaciliteiten. De nieuwe middelen moeten een expansie naar de Verenigde Staten mogelijk maken – Investeerder Fortino Capital heeft een budget van 105 miljoen euro verzameld voor de lancering van een nieuw fonds, dat de activiteiten van de Benelux naar heel Noordwest-Europa moet uitbreiden. De eerste focus ligt daarbij op Frankrijk en Duitsland.