managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 20 juni 2021

Posted by managing21 on juni 20th, 2021

Autobouwer Audi heeft in samenwerking met wetenschappers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) een onderzoeksproject opgezet dat de recyclage van plastic voor de autosector moet mogelijk maken. Bij de bouw van auto’s worden veel componenten in plastic gebruikt, zoals voor de benzinetank of de airbag-verpakking. De gebruikte kunststoffen moeten, op het gebied van stevigheid en hittebestendigheid, aan bijzonder hoge eisen voldoen. Daardoor moest in het verleden steeds op de aanmaak van nieuw plastic beroep worden gedaan. Recyclage kon daarbij immers niet de vereiste kwaliteiten bieden. Audi heeft nu echter aangetoond dat de herwinning van gebruikt plastic wel degelijk technisch mogelijk is, maar ook ecologisch en financieel haalbaar is. Audi wil nu bekijken of het procédé ook in een industriële productie kan worden omgezet.

Het Fraunhofer Institut heeft in zijn vestiging in de Duitse stad Ehningen een quantumcomputer, geleverd door het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM), in gebruik genomen. De machine is de eerste quantumcomputer die in Europa operationeel wordt – Investeerder Blackstone neemt de vastgoedgroep Soho China over. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 3 miljard dollar. Soho China is één van de grootste Chinese ontwikkelaars van commercieel vastgoed. Soho China bezit 1,3 miljoen vierkante meter vastgoed, vooral in Shanghai en Peking – De Zuid-Afrikaanse investeerder Prosus heeft een meerderheidsbelang genomen in het Nederlandse bedrijf GoodHabitz, aanbieder van online trainingen voor bedrijven. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 212 miljoen euro. GoodHabitz is inmiddels actief in tien Europese landen. 

De groep Aramis, onderdeel van het autoconcern Stellantis, heeft met een introductie op de beurs van Parijs een bedrag van 250 miljoen euro opgehaald. De totale waarde van Aramis wordt geraamd op 1,9 miljard euro. Het bedrijf is Frankrijk (met Aramisauto.com), België (Cardoen), Spanje (Clicars) en het Verenigd Koninkrijk (CarSupermarket) – Het biotechbedrijf Verve Therapeutics, gespecialiseerd in de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen, heeft met zijn introductie op de technologiebeurs Nasdaq in New York een bedrag van 266,7 miljoen dollar opgehaald – Het Noorse bedrijf Adevinta neemt de divisie kleine advertenties van de Amerikaanse online markt Ebay over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,5 miljard dollar. Ebay verwerft door de operatie tevens een belang in de Noorse onderneming.

De Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca moet tegen eind september aan de Europese Unie 50 miljoen dosissen van zijn coronavaccin leveren. Dat heeft de rechtbank in Brussel beslist. Er is daarbij een dwangsom van 10 euro per dosis opgelegd. De Europese Commissie had een levering van 90 miljoen dosissen geëist – De Britse schoenenfabrikant Dr. Martens heeft het voorbije jaar een omzet van 773 miljoen pond gerealiseerd. Dat was 15 procent meer dan het jaar voordien. De winst nam met 22 procent toe tot 224 miljoen pond. In totaal verkocht de fabrikant 12,7 miljoen paar schoenen – De Amerikaanse winkelketen Kroger realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 41,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 1,21 miljard dollar tot 140 miljoen dollar terug.

Een kandidaat-geneesmiddel van het Deense bedrijf Orphazyme tegen het erfelijke syndroom van Niemann-Pick mag in de Verenigde Staten voorlopig niet worden verkocht. De Amerikaanse autoriteiten willen meer bewijzen over de daadwerkelijke efficiëntie van het middel – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is erin geslaagd om een gevechtsvliegtuig van het type Super Hornet van de Amerikaanse marine met een drone in de vlucht bij te tanken. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de luchtvaart dat een dergelijke operatie kon worden uitgevoerd – De Bank of Japan wil kredieten ter beschikking stellen van financiële instellingen die projecten tegen de klimaatverandering willen ondersteunen. Dat heeft de Japanse centrale bank aangekondigd. De strategie kadert in de doelstelling van het land om midden deze eeuw klimaatneutraal te worden.

De Belgische luierfabrikant Ontex zou overwegen om zijn Braziliaanse divisie te verkopen. De ingreep zou kaderen in het herstelplan dat Ontex heeft voorgesteld. Er zouden over de verkoop al met meerdere kandidaten gesprekken zijn aangeknoopt. Brazilië is voor Ontex een omvangrijke markt – Mogelijk zullen de Belgische depots van de groepen PostNl en GLS worden verzegeld. Dat heeft het Belgische gerecht gezegd. De twee bedrijven worden in België al wegens mogelijke sociale fraude vervolgd en bij nieuwe controles zouden opnieuw heel wat inbreuken zijn vastgesteld – De verkoop van de Luikse verzekeraar Integrale aan herverzekeraar Monument uit Bermuda moet worden opgeschort. Dat zeggen het adviesbureau Deminor en een reeks obligatiehouders van Integrale. Geëist wordt dat meer duidelijkheid wordt verschaft vooraleer de verkoop wordt afgesloten.