managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 3 juli 2021

Posted by managing21 on juli 3rd, 2021

Indien het Verenigd Koninkrijk geen bijkomende inspanningen doet voor de ondersteuning van de bouw van elektrische wagens, dreigen er in de Britse autoproductie 90.000 banen verloren te gaan. Dat zegt Mike Hawes, chief executive van de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Hawes benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk één van de grootste centra van de wereldwijde autoproductie is, maar veel minder steun geniet dan in de rest van Europa en de Verenigde Staten. Onder meer moeten er volgens Hawes financiële stimulansen worden voorzien om consumenten aan te zetten elektrische wagens te zetten. Daarnaast vraagt hij dat de overheid minstens 2,3 miljoen oplaadpunten zou laten installeren, maar volgens Hawes moet tevens geïnvesteerd worden in de uitbreiding van de capaciteit van de Britse batterijproductie.

De Zweedse investeerder EQT Partners is met zijn Amerikaanse sectorgenoot Goldman Sachs in verregaande gesprekken over de overname van het Amerikaanse bedrijf Parexel International, leverancier van farmaceutische diensten en momenteel in handen van Pamplona Capital Management. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 8,5 miljard dollar – In China zijn de internet-autoriteiten een onderzoek gestart naar de activiteiten van het digitale taxiplatform Didi Chuxing. Er zouden vermoedens zijn dat het bedrijf zijn marktoverwicht misbruikt om kleinere rivalen te benadelen – De Amerikaanse ruimtevaartpionier Mary Wallace Funk behoort tot de passagiers van de eerste toeristische vlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Fink (82) was één van de eerste vrouwelijke Amerikaanse kandidaat-astronauten. Ze werd echter nooit actief ingezet.

Autobouwer Tesla heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 201.250 auto’s afgeleverd, tegenover 185.000 voertuigen de drie maanden voordien. Het bedrijf haalde tijdens het tweede kwartaal een productie van 206.421 exemplaren, ondanks problemen in de aanvoerketen en logistieke problemen – De Duitse Schwarz Gruppe, moederbedrijf van Lidl en Kaufland, heeft het vertrek van chief executive Claus Gehrig (73) aangekondigd. Gehrig (73) werkte vijfenveertig jaar voor de Schwarz Gruppe. Zijn functie wordt tijdelijk overgenomen door Dieter Schwarz (81), oprichter van het bedrijf – Het beleggersplatform Robinhood wil een notering aan de technologiebeurs Nasdaq in New York. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) zijn gedeponeerd. Robinhood zegt beleggen voor iedereen toegankelijk te willen maken.

Het Britse defensiebedrijf Babcock is met vijf landen gesprekken opgestart over een mogelijke verkoop van het nieuwe fregat Type 31 van de Royal Navy. Onder meer Griekenland, Indonesië en Polen zouden interesse hebben getoond. Over de twee andere potentiële kandidaten werden geen uitspraken gedaan – In Finland hebben de industriële groepen Neles en Valmet een akkoord bereikt over een fusie van hun activiteiten. Valmet krijgt in de fusiegroep een belang van 81,2 procent. De resterende 18,8 procent gaat naar de aandeelhouders van Neles – In Frankrijk heeft het openbaar ministerie een onderzoek gestart naar de activiteiten van de Spaanse retailer Inditex, die van misdaden tegen de menselijkheid zou worden verdacht. Er zouden aanwijzingen zijn van banden tussen Inditex en mogelijke dwangarbeid van Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang.

In Spanje zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar de activiteiten van de Amerikaanse technologieconcerns Amazon en Apple. Er zouden vermoedens zijn dat de bedrijven concurrenten hebben benadeeld bij de online verkoop van elektronische producten door derden – Deutsche Telekom is het verkoopproces van T-Mobile Nederland opgestart. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De verkoop zou Deutsche Telekom een bedrag tot 4,5 miljard euro kunnen opleveren. Diverse investeerders zouden interesse hebben getoond – Het Afrikaanse bedrijf Zipline, gespecialiseerd in drone-bestellingen, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 250 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen moeten het bedrijf toelaten zijn netwerken in Afrika en de Verenigde Staten uit te breiden. De waarde van Zipline wordt geraamd op 2,75 miljard dollar. 

De Belgische schuimrubberfabrikant Recticel heeft met het ruimtevaartbedrijf Blue Origin een akkoord gesloten voor de levering van isolatiematerialen. De producten van Recticel moeten de satellieten in de raketten van Blue Origin beschermen – De Amerikaanse investeerder Orkila Capital heeft een belang van 23,26 procent genomen in de Belgische voetbalclub Club Brugge. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 50 miljoen euro. Orkila Capital is ook al eigenaar van onder meer de Ironman – Het bedrijf Avery Dennison, producent van kleefband, gaat voor de verwarming van de ovens van zijn fabriek in Turnhout gebruik maken van zonneparabolen. Avery Dennison krijgt daarmee de grootste installatie van zonneparabolen in een industriële omgeving in Europa. De spiegels worden geleverd door het Limburgse bedrijf Azteq.