managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 4 juli 2021

Posted by managing21 on juli 4th, 2021

Het Zwitserse mijnbedrijf Glencore wordt volledig eigenaar van de grote steenkoolmijn Cerrejon in Colombia. De mijn werd uitgebaat door een conglomeraat van Glencore, BHP Group en Anglo American. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 588 miljoen dollar. De operatie toont het verschil in strategie die de grote producenten van grondstoffen ten opzichte van steenkool hanteren. Met de verkoop van zijn belang in Cerrejon heeft Anglo American zich volledig uit de steenkoolontginning teruggetrokken. BHP Group zit op dezelfde weg. Glencore heeft echter te kennen gegeven zijn steenkoolmijnen nog dertig jaar in gebruik te willen houden. Door het wegvallen van de concurrentie kan die activiteit de groep nog belangrijke winsten opleveren. De steenkoolmijn van Cerrejon zou volgens ramingen nog een tiental jaar operationeel kunnen blijven.

De bedrijven Svevind Energy en Kazakh Invest National willen in Kazachstan een windturbinepark met een vermogen van 45 gigawatt uitbouwen. De opgewekte energie zal worden gebruikt om een duurzame productie van waterstof mogelijk te maken. Gerekend wordt op een productie van 3 miljoen ton waterstof per jaar – Het Israëlische bedrijf Mitiga, gespecialiseerd in cloudtoepassingen rond cyberbeveiliging, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 25 miljoen dollar opgehaald. Mitiga werkt aan technologie die bedrijven moet helpen om na een cyberaanval de schade te beperken – In Brazilië wordt een onderzoek gestart naar de activiteiten van het betaalplatform Wise. Het bedrijf zou in verband gebracht zijn met mogelijke fraude. Het onderzoek volgt op een juridisch dispuut tussen Wise en de Braziliaanse financiële groep MS Bank.

Juwelier Luk Fook uit Hongkong realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet van 1,14 miljard Amerikaanse dollar. Dat betekende een terugval met 21 procent, een gevolg van de uitbraak van de coronacrisis, tegenover het jaar voordien. De winst steeg echter wel met 17,5 procent tot 131,3 miljoen dollar – Het Noorse staatsoliebedrijf Equinor wil in de buurt van de Engelse stad Hull een site voor de productie van waterstof opzetten. Voor de aanmaak van de waterstof zal gebruik gemaakt worden van de opvang en opslag van koolstofdioxide – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft in Ierland een aanvraag ingediend om de bouwvergunning voor zijn nieuwe datacenter in Galway, dat een investering van 1 miljard dollar zou vertegenwoordigen, met vijf jaar te verlengen. De huidige vergunning loopt in september af. 

De Japanse autobouwer Nissan heeft een schadeclaim van 122 miljoen euro ingediend tegen het Italiaanse bedrijf Fiamm Energy Technology, fabrikant van batterijen voor elektrische wagens. Fiamm zou volgens Nissan ongeveer 900.000 ondeugdelijke batterijen hebben geleverd – De Amerikaanse investeerder Ares Management neemt een belang van 33,96 percent in de Spaanse voetbalclub Atletico Madrid. Met de transactie is een bedrag van 181,8 miljoen euro gemoeid. De investering moet de voetbalclub helpen een schuldenlast terug te schroeven – De Zwitserse horlogefabrikant Tissot heeft zijn samenwerking met de wielerwedstrijden Tour de France en La Vuelta verlengd. De overeenkomst hebben ook betrekking op de andere wedstrijden die Amaury Sport Organisation (ASO), eigenaar van de Tour de France, in portefeuille heeft.

De Russische diamantproducent Alrosa heeft de operaties in de mijn van Zarya in Jakoetië opnieuw gestart. De activiteiten waren wegens de zware impact van de uitbraak van het coronavirus op de diamantvraag meer dan een jaar opgeschort – Een consortium van het Chinese technologiebedrijf Alibaba en het provinciebestuur van Jiangsu willen een belang nemen in de retaildivisie van Suning, het concern van de Chinese miljardair Zhang Jindong. De instap van partners zou Suning moeten helpen om zijn financiën te saneren – Gerard Lopez, voormalig voorzitter van het raceteam Lotus Formula One, neemt de Franse voetbalploeg Girondins Bordeaux over. De voetbalclub was tot nu toe in handen van King Street Capital, dat in april voor de Girondins echter het faillissement aanvroeg. Lopez zelf was tot december eigenaar van de Franse voetbalclub Losc Lille.

Het farmabedrijf Bone Therapeutics heeft veelbelovende resultaten laten optekenen bij een onderzoek met Allob, een middel voor de behandeling van botbreuken die moeilijk aan elkaar groeien. De behandeling gebeurt op basis van celltherapie. Een volgende studie is in voorbereiding – De holding D’Ieteren heeft mogelijk interesse in een overname van een belang van 40 in TVH Parts, fabrikant van onderdelen voor heftrucks. Heftruckfabrikant TVH Group maakte eerder bekend zijn onderdelendivisie te koop te zetten. Gewag wordt gemaakt van een overnamebedrag tussen 1 miljard euro en 1,5 miljard euro – Het Deense bedrijf Donkey Republic zal vanaf de lente volgend jaar in Antwerpen 1.650 elektrische deelfietsen plaatsen. Het contract heeft een looptijd van minstens tien. Donkey Republic is in België al actief in de steden Gent en Kortrijk.