managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 juli 2021

Posted by managing21 on juli 30th, 2021

Dubai heeft de bouw van een grote installatie voor de verwerking van afval aangekondigd. Met het project gaat een investering van 1,1 miljard dollar gepaard. De investering is noodzakelijk omdat het voor de Verenigde Arabische Emiraten veel moeilijker is geworden om afval voor verwerking in andere landen te exporteren. De nieuwe installatie moet het afval in energie omzetten. In het emiraat Sharjah wordt nog dit jaar al een kleinere commerciële installatie in gebruik genomen. In Abu Dhabi zijn nog eens twee andere verwerkingsinstallaties klaar. Bedoeling is dat de installaties twee derde van het huishoudelijk afval van de emiraten verwerken. Het land heeft wel een aantal installaties voor de recuperatie van bouwmaterialen, banden en elektronica, maar er zijn weinig sites die huishoudelijk afval in nieuwe producten kunnen omzetten. Verbranding blijft dan de enige optie.

Voor een rechtbank in Californië heeft de Nigeriaanse influencer Ramon Abbas, bekend als Hushpuppi, toegegeven zich aan witwaspraktijken en andere frauduleuze activiteiten schuldig te hebben gemaakt. De slachtoffers zouden door de activiteiten van Abbas (37) in totaal bijna 24 miljoen dollar hebben verloren. Abbas riskeer een gevangenisstraf tot twintig jaar – Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung Electronics maakt van opvouwbare telefoons een prioriteit. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Tijdens de tweede helft van dit jaar mag volgens de onderneming daarbij al een intensieve promotiecampagne worden verwacht – Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 41,8 miljard frank, tegenover 41,2 miljard frank dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 1,1 procent tot 5,9 miljard frank.

Het energieconcern Shell boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 61,76 miljard dollar, tegenover 32,49 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Shell realiseerde daarbij een winst van 3,43 miljard dollar, tegenover een verlies van 18,13 miljard dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Het Finse telecombedrijf Nokia boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 311 miljoen euro tot 532 miljoen euro – De Zwitserse bank Credit Suisse boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 1,8 miljard frank inkomsten. Dat was 41 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij terug van 1,2 miljard frank naar 253 miljoen frank, onder meer door verliezen met investeerder Archegos.

Het staalconcern ArcelorMittal boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 19,3 miljard dollar, tegenover 11 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde daarbij een winst van 4 miljard dollar, tegenover een verlies van 559 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Het Franse voedingsbedrijf Danone boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 11,8 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarentegen met meer dan 5 procent tot ruim 1 miljard euro – De uitzendgroep Adecco boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 5,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 21 miljoen euro naar 145 miljoen euro.

In China is miljardair Sun Dawu, topman van de landbouwgroep Dawu Agricultural and Animal Husbandry, door een rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien. Dawu was een prominent criticus van de Chinese regering, maar werd nu schuldig bevonden aan subversieve acties – De Amerikaanse autobouwer Ford boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 26,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 1,1 miljard dollar tot 561 miljoen dollar terug – De Europese vliegtuigbouwer Airbus boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 14,2 miljard euro. Dat was 70 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde daarbij een winst van bijna 1,9 miljard euro, tegenover een verlies van 1,4 miljard euro het tweede kwartaal vorig jaar.

De Belgische telecomgroep Telenet boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 14 procent tot 211,7 miljoen euro – Brouwer AB Inbev boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 10,3 miljard dollar. Dat was 28 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop steeg met 21 procent tot 145 miljoen hectoliter. De winst liep met 31 procent op tot 3,4 miljard dollar – Het chemiebedrijf Solvay boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 47 procent tot 602 miljoen euro. Het bedrijf maakt gewag van een sterk herstel in de autoproductie, de bouw en de elektronica.