managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 juli 2021

Posted by managing21 on juli 29th, 2021

In de Verenigde Staten hebben de schuldeisers van de farmagroep Purdue, fabrikant van de pijnstiller Oxycontin, ingestemd met een reorganisatieplan dat het bedrijf heeft voorgelegd. De reorganisatie zou leiden naar een faillissement en de ontmanteling van Purdue. De activa van de onderneming zouden worden overgeheveld naar fondsen die de slachtoffers van Oxycontin een schadevergoeding moeten uitkeren. Purdue, in handen van de familiale groep Sackler, wordt met ongeveer drieduizend schadeclaims geconfronteerd. Het bedrijf wordt ervan beticht één van de pijlers te zijn van de opioïden-epidemie die de Verenigde Staten sinds het einde van de voorbije eeuw heeft getroffen. Purdue zou de verslavende effecten van Oxycontin hebben geminimaliseerd, maar ontkent de aantijgingen. Oxycontin zou aan 500.000 Amerikanen het leven hebben gekost

De restaurantketen McDonald’s boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,88 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 57 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 2,22 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 484 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 18,98 miljard dollar. Dat was 92,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,49 miljard dollar naar 5,56 miljard dollar – De Britse bank Barclays boekte tijdens de eerste helft van dit jaar 5,4 miljard pond opbrengsten, tegenover 5,3 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,3 miljard pond naar 5 miljard pond. Het bedrijf keert aan zijn aandeelhouders een bedrag van ruim 1 miljard pond uit.

De muziekdienst Spotify boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 2,33 miljard euro, tegenover bijna 1,89 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 27 miljoen euro naar 34 miljoen euro. De inkomsten uit betalende diensten stegen met 17 procent tot ruim 2,05 miljard euro – De Duitse chemiegroep Basf boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 19,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 56 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met meer dan 2 miljard euro op tot 2,4 miljard euro – Het Franse luxeconcern Kering boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 8,05 miljard euro. Dat was 54,1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 569,3 miljoen euro tot 1,48 miljard euro. Vooral dochtermerk Gucci toonde een sterke groei. 

Het sociale netwerkbedrijf Facebook boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 29,1 miljard dollar. Dat was 56 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij met 101 procent tot 10,4 miljard dollar, vooral dankzij hoge tarieven voor online advertenties – Het Amerikaanse betaalbedrijf Paypal boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,24 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 23 procent tot 1,18 miljard dollar. De betaalvolumes liepen met 40 procent op tot 311 miljard dollar – De Zwitserse uitzendgroep Adecco neemt het Franse ingenieursbedrijf Akka Technologies over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De waarde van de Franse onderneming wordt geraamd op ongeveer 2 miljard euro. 

De Spaanse bank Santander boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 8,24 miljard euro inkomsten. Dat was 6,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 35 procent tot 2,07 miljard euro – Deutsche Bank boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 6,2 miljard euro inkomsten. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank boekte daarbij een winst van 692 miljoen euro, tegenover 77 miljoen euro verlies het tweede kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 17 miljard dollar. Dat was 44 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De onderneming boekte daarbij een winst van 567 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3 miljard dollar het tweede kwartaal van vorig jaar. Boeing leverde het voorbije kwartaal 79 vliegtuigen af.

Elia, beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van ruim 1,31 miljard euro, tegenover bijna 1,18 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 124 miljoen euro naar 125 miljoen euro – Chipfabrikant Melexis uit Ieper boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 159,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 58 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 246 procent op tot 33,5 miljoen euro – Het recyclagebedrijf Metaal uit Beerse krijgt over drie jaar een compleet nieuwe installaties, waardoor de capaciteit voor de recuperatie van waardevolle metalen sterk kan worden opgevoerd. Dat heeft het Duitse concern Aurubis, het moederbedrijf van Metallo, gezegd. Met de investering gaat een bedrag van 27 miljoen euro gepaard.