managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 22 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 22nd, 2021

Investeerder SC Capital Partners uit Singapore wil een bedrag van 550 miljoen dollar ophalen. Met die middelen hoopt de investeerder een aantal Japanse hotels, die door de coronacrisis zwaar zijn getroffen, over te nemen. Dat heeft Suchad Chiaranussati, voorzitter van SC Capital Partners, in een gesprek met het persbureau Reuters bevestigd. Vele Japanse hotels zijn door hun eigenaars te koop gezet om hun financiële situatie te versterken. Chiaranussati zegt er echter van overtuigd te zijn dat de toeristische sector in Japan na verloop van enige tijd op een duurzaam herstel zal mogen rekenen. Twee jaar geleden ontving Japan 32 miljoen buitenlandse bezoekers. Dat vertegenwoordigde meer dan een verdubbeling in vijf jaar tijd. Nog een aantal andere buitenlandse investeerders, waaronder Goldman Sachs, zouden de Japanse hotelsector in het vizier hebben.

Rio Tinto verkocht de eerste helft van dit jaar voor 160 miljoen dollar diamanten. Dat was 13 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De mijngroep realiseerde daarbij een winst van een winst gerealiseerd van 5 miljoen dollar, tegenover een verlies van 40 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar, toen echter 441 miljoen dollar voorzieningen moesten worden geboekt – In de Verenigde Staten is beursoperator CME Group met gesprekken gestart om sectorgenoot Cboe Global Markets over te nemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 16 miljard dollar – In het Verenigd Koninkrijk heeft de Competition & Markets Authority ernstige bezwaren geformuleerd over de overname van de Britse chipfabrikant Arm door zijn Amerikaanse sectorgenoot Nvidia. Daardoor dreigt de transactie, met een waarde van 40 miljard dollar, in het gedrang te komen.

Oliebedrijven hebben gebruik gemaakt van valse claims over de productie van waterstof met fossiele brandstoffen om in het Verenigd Koninkrijk de steun van de overheid te krijgen om toegang te vinden tot miljarden pond subsidies. Dat heeft Chris Jackson, vertrekkend topman van de Britse Hydrogen & Fuel Cell Association (HFCA), gezegd – Het Chinese vastgoedconcern Evergrande Group overweegt een gedeelte van zijn belang van 65 procent in autobouwer NEV Group te verkopen. Onder meer met smartphonefabrikant Xiaomi zouden daarover gesprekken zijn gestart – Corruptie heeft in Afghanistan de terugkeer van de Taliban ondersteund. Dat heeft Ajmal Ahmady, waarnemend gouverneur van de Afghaanse nationale bank, gezegd. Ahmady is er inmiddels in gelukt om het land te ontvluchten. De Afghaanse munt is na de machtsovername door de Taliban ingestort.

De online retailer Amazon boekte over een periode van twaalf maanden, tot eind juni, een omzet van 610 miljard dollar. Daarmee werd Amazon voor de eerste keer de grootste handelaar van de wereld. Walmart, voormalig marktleider, eindigde immers met een verkoop van 566 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Factset – De Italiaanse stad Venetië wil volgende zomer een quota vastleggen voor het aantal toeristen dat wordt toegelaten. Er komt ook een toeristentaks, die tussen 3 euro en 10 euro zou kunnen bedragen. Dat heeft de Italiaanse krant La Stampa gezegd – De Chinese staalproducenten Ansteel en Ben Gang Group werken aan een fusie. Een samensmelting van de twee Chinese bedrijven zou uitmonden in de creatie van de derde grootste staalfabrikant van de wereld. De fusiegroep zou een productiecapaciteit van 63 miljoen ton staal per jaar hebben.

De Luxemburgs-Belgische groep Shurgard, verhuurder van opslagruimtes, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar 143,8 miljoen euro huuropbrengsten. Dat was 7,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 10,5 procent tot 61,4 miljoen euro – De Franse nutsgroep Engie overweeg om zijn belangen in geothermische projecten in Indonesië van de hand te doen. Er zouden zich een aantal geïnteresseerden hebben gemeld. Engie zou voor de activiteiten minstens een bedrag van 300 miljoen dollar willen ontvangen – Olieproducent ConocoPhillips krijgt alsnog geen vergunning om een nieuwe exploitatie in de regio Willow in Alaska te starten. Dat heeft een rechter in Alaska beslist. Er zouden onvoldoende garanties op het gebied van milieubescherming zijn geboden. Het bedrijf gaat mogelijk in beroep.

De voorbije twee jaar hebben ongeveer 400 melkboeren de samenwerking met het zuivelbedrijf Milcobel opgezegd. Milcobel betaalt zijn boeren al geruime tijd beduidend minder dan zijn concurrenten. Dat zet steeds meer melkboeren aan om naar concurrenten van Milcobel over te stappen – Club Brugge krijgt met het Nederlandse cryptobedrijf Blox een nieuwe mouwsponsor. De overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar, maar heeft uitsluitend betrekking op wedstrijden die in België worden gespeeld. Het bedrijf betaalt de sponsoring in bitcoin – De Vlaamse netwerkbeheerder Fluvius is er nog steeds niet in gelukt om Atrias, het nieuwe digitale datasysteem voor energiefacturatie op punt te stellen. Er moet nu met boetes van de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (Vreg) rekening worden gehouden. Dat bedrag kan mogelijk tot 30 miljoen euro oplopen.