managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 23 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 23rd, 2021

In New York heeft rechter David Cohen duidelijke twijfels geuit over de argumenten die de mediagroep Fox Corp heeft aangebracht om een klacht van het concern Smartmatic wegens smaad tegen te spreken. Smartmatic had klacht tegen Fox News neergelegd omdat in programma’s van de nieuwszender was gesuggereerd dat de technologie van Smartmatic stemfraude bij de recente presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten had bevorderd. Smartmatic had een schadeclaim van 2,7 miljard dollar tegen Fox Corp ingediend. Rechter Cohen zag onder meer geen enkele basis die de opmerkingen van Sidney Powell en Rudy Giuliani, advocaten van voormalig Amerikaans president Donald Trump, over een stemfraude zou hebben kunnen motiveren. Het is niet duidelijk wanneer rechter Cohen een uitspraak zal doen over het verweer van Fox Corp.

In Japan is Maki Kaji, ontwikkelaar van de puzzel Sudoku, overleden. Dat heeft Nikoli, het bedrijf van Kaji, bevestigd. Kaji (69) lanceerde het eerste puzzelmagazine van Japan nadat hij de Keio University in Tokio vroegtijdig had verlaten. Hij richtte Nikoli op in de eerste helft van de jaren tachtig van de voorbije eeuw. Rond die periode bracht hij ook Sudoku op de markt – Bij het Chinese vleesconcern WH Group heeft Wan Hongjian, zoon van oprichter Wan Long, de onderneming van financiële wanpraktijken beschuldigd. Wan Hongjian (52) werd eerder wegens wangedrag door zijn vader de laan uitgestuurd – Het Amerikaanse bedrijf DistroKid, ontwikkelaar van een platform voor muziekdistributie, heeft bij investeerder Insight Partners bijkomende financiële middelen opgehaald. Daarmee zou DistroKid, opgericht door Philip Kaplan, momenteel 1,3 miljard dollar waard zijn.

De Amerikaanse maaltijdbesteller Doordash is niet langer geïnteresseerd om middelen te investeren in zijn Duitse sectorgenoot Gorillas. Tussen beide partijen zouden gesprekken over een investering van 400 miljoen dollar zijn gevoerd. Gorillas heeft recent zijn debuut in de Verenigde Staten gemaakt – De Britse farmagroep Eurofins Scientific, leverancier van covidtests voor reizigers die in het Verenigd Koninkrijk arriveren, verwacht dit jaar met die activiteiten een omzet van minstens 1 miljard dollar te kunnen realiseren – Het Amerikaanse taxibedrijf Uber heeft een samenwerking opgezet met de onderneming GetUpside, ontwikkelaar van retailtechnologie. De collaboratie zal aan medewerkers van Uber in de Verenigde Staten in winkels en tankstations kortingen aanbieden. Uber hoopt hiermee een dreigend tekort aan chauffeurs te kunnen opvangen.

In Frankrijk hebben de beroemde wijndomeinen Château Cheval Blanc en Château Ausone geweigerd deel te nemen aan de tienjaarlijkse evaluatie van de classificaties van Saint-Émilion. De twee domeinen kunnen naar eigen zeggen niet akkoord gaan met de commerciële beoordelingscriteria van de wijn – Peloton, fabrikant van hometrainers, is verkozen tot beste merk van de Verenigde Staten. Het bedrijf profiteert daarbij van het thuiswerk tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een rapport van consulent Comparably. Peloton gaat in rangschikking Netflix en Costco vooraf – In Spanje is het parket een onderzoek gestart naar de dood van honderden vissen in de zoutwater-lagune Mar Menor in het zuidoosten van het land. Volgens een aantal waarnemers ligt de oorzaak mogelijk bij de afwatering van landbouwbedrijven, die de groei van algen bevordert. 

De Russische luchtvaartmaatschappij Pobeda heeft zijn bestelling bij Boeing voor twintig vliegtuigen van het type 737 Max ingetrokken. Dat heeft Pobeda, de budgetdochter van Aeroflot, bevestigd. Na twee dodelijke crashes zijn vluchten met het type 737 Max in Rusland nog steeds niet toegelaten – De Amerikaanse budgetvlieger Breeze Airways heeft met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 200 miljoen dollar opgehaald. Breeze startte in mei zijn activiteiten en verzorgt momenteel 39 routes tussen zestien steden in de Verenigde Staten. De maatschappij had eerder al 100 miljoen dollar opgehaald – In Rusland hebben de kartelautoriteiten een onderzoek gestart naar de supermarktketens Pyaterochka, Perekrestok, Magnit en Letna, die zich mogelijk aan illegale afspraken schuldig zouden hebben gemaakt om de voedselprijzen in de winkels op te drijven.

De Antwerpse portefeuillemaatschappij Belreca gaat over tot een vereffening. Dat heeft de algemene vergadering van de holding beslist. De vereffening gebeurt op voorstel van de Compagnie Commerciale Belge, die een belang van 62,4 procent heeft in Belreca – De immobiliëngroep Leasinvest, beheerder van handelspanden en kantoorvastgoed, fuseert met ontwikkelaar Extensa. Leasinvest wordt door de operatie een gemengde vastgoedgroep, die niet alleen in immobiliën investeert, maar ook vastgoed zal ontwikkelen om te verkopen of in portefeuille te houden – De Group Machiels heeft plannen om op de voormalige terreinen van autobouwer Ford in Genk een houten toren van veertien verdiepingen op te trekken. Daarmee realiseert Machiels een Belgische primeur. Het complex moet onder meer kantoren, een restaurant en kinderopvang omvatten.