managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 31 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 31st, 2021

De Schotse whiskyfabrikant Bruichladdich, gevestigd op het eiland Islay, heeft een reeks maatregelen aangekondigd om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarbij wordt gekeken naar alternatieven voor de stookolie die gebruikt worden om zijn ketels te verwarmen. Bovendien moet die stookolie met ferry’s, die eveneens van fossiele brandstoffen gebruik maken, worden aangevoerd. De negen distilleerderijen op Islay verbruiken jaarlijks samen 15 miljoen vaten olie. Daarmee heeft het eiland per hoofd van de bevolking mogelijk de grootste ecologische voetafdruk van heel Schotland. Bruichladdich wil nu echter de stookolie vervangen door duurzame waterstof, op basis van uitstootvrije elektriciteit. Die zou in de toekomst afkomstig kunnen zijn van windkracht of getijdenenergie. Die methode zou het hele eiland van duurzame energie kunnen voorzien.

De iPhone 13 van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal mogelijk mogelijkheden tot satellietcommunicatie aanbieden. Dat heeft Ming-Chi Kuo, analist bij TF International Securities in een mail aan investeerders gezegd. Daardoor zou de telefoon ook buiten het bereik van de mobiele zendmasten operationeel kunnen blijven – Chinese kinderen en jongeren zullen vanaf begin september slechts drie uur per week online mogen gamen. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekend gemaakt. De maatregel kwam er volgens de overheid om het gevaar op gameverslavingen aan te pakken – Het Tsjechische bedrijf Eurowag, een aanbieder van betaaldiensten en technologische ondersteuning aan truckers, koestert plannen om een notering te nemen aan de London Stock Exchange. Met de transactie zou een bedrag van 1,5 miljard pond zijn gemoeid.

Het Duitse telecommunicatiebedrijf Adva Optical Networking wordt overgenomen door de Amerikaanse groep Adtran. Met de transactie is een bedrag van bijna 800 miljoen euro gemoeid. De aandeelhouders van Adtran zullen een belang van 54 procent krijgen in de nieuwe entiteit – Het automerk Dacia, onderdeel van de groep Renault, brengt tijdens de Autoshow van München in september zijn nieuwe model Jogger op de markt. De nieuwe wagen moet de vervanger worden van de types Dakker, Lodgy en Logan Break – De Britse uitgever Penguin Classics brengt een nieuwe verzameling werken op de markt. Daarbij wordt aandacht besteedt aan literatuur die een belangrijke impact heeft gehad op de manier waarop de mens over het milieu denkt. Gestart wordt met een reeks van twintig werken, maar Penguin hoopt die collectie geleidelijk te kunnen uitbreiden.

De nieuwe voorzitter van de Britse motorenfabrikant Rolls-Royce moet de bestuursraad van het bedrijf herschikken. Dat heeft aandeelhouder Causeway Capital Management gezegd. Anita Frew wordt begin oktober de eerste vrouwelijke voorzitter van Rolls-Royce. Causeway is met een belang van 7 procent de tweede grootste aandeelhouder van Rolls-Royce – In het Verenigd Koninkrijk hebben vier partijen zich kandidaat gesteld voor de nationale loterij. Het contract heeft een looptijd van tien jaar. Gedurende bijna dertig jaar werd de Britse nationale loterij toevertrouwd aan de groep Camelot – Het technologiebedrijf Apple neemt de streamingdienst Primephonic, gespecialiseerd in klassieke muziek, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Met de overname hoopt Apple volgend jaar een applicatie voor klassieke muziek te kunnen lanceren.

Rijstfabrikant Uncle Ben’s, onderdeel van de groep Amerikaanse groep Mars, maakt op zijn verpakkingen niet langer gebruik van een Afro-Amerikaanse man. Bovendien wordt ook tot een naamsverandering overgegaan. Voortaan zal het merk Ben’s Original op de verpakkingen verschijnen – Het online vergaderplatform Zoom Video Communications boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,02 miljard dollar, tegenover 663,5 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 186 miljoen dollar naar 317 miljoen dollar – De Nederlandse brouwer Heineken wordt sponsor voor de Europese voetbalkampioenschappen voor vrouwen. Dat heeft de Uefa, de Europese voetbalfederatie, aangekondigd. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar. De Uefa en Heineken werken al vijfentwintig jaar samen.

Onno van de Stolpe (61), oprichter en chief executive van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, gaat met pensioen. Dat heeft Galapagos aangekondigd. Van de Stolpe was op het einde van het voorbije decennium één van de oprichters van het bedrijf. Hij blijft wel op post tot een opvolger is aangesteld – De ondernemingsrechtbank van Gent heeft Travelex, een keten van wisselkantoren, failliet verklaard. Door het faillissement dreigen een zeventigtal banen te zullen verdwijnen. Travelex had in België tien vestigingen, maar had de voorbije zomer een bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd – KBC Groep verkoopt zijn resterende portefeuille hypothecaire kredieten in Ierland aan het concern CarVal Investors. Dat heeft de KBC Groep gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard euro.