managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 30 augustus 2021

Posted by managing21 on augustus 30th, 2021

De Amerikaanse groep Madison Square Garden Entertainment realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 100 miljoen dollar, tegenover amper 9 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Die vooruitgang wordt gezien als een teken van de heropleving van de entertainmentwereld na de coronacrisis. Er werden de voorbije maanden opnieuw een aantal sportevenementen en muziekfestivals georganiseerd. De groep profiteerde onder meer van de inkomsten uit de wedstrijden van de New York Knicks (basketball) en de New York Rangers (ijshockey). Over het hele boekjaar vielen de inkomsten van het bedrijf, dat de activiteiten in het complex Madison Square Garden in New York beheert, echter nog wel van 762,9 miljoen dollar naar 180,4 miljoen dollar terug. De verliezen liepen daarentegen van 59,8 miljoen dollar naar 450,2 miljoen dollar op.

Muzikant Nas Jones heeft een partnership gesloten met Escobar Cigars, een fabrikant van sigaren uit Nicaragua. Nas Jones is een actief investeerder sinds hij acht jaar geleden zijn holding QueensBridge Venture Partners oprichtte. Dat bedrijf heeft belangen in onder meer Robinhood, Coinbase, Dropbox en Lyft – Het bedrijf Waymo, ontwikkelaar van autonome mobiliteit en onderdeel van de groep Alphabet, stopt met de verkoop van lidar-sensoren voor zelfrijdende wagens. De technologie blijft echter wel beschikbaar voor interne ontwikkelingen – Het Amerikaanse softwarebedrijf Freshworks, dat een beursgang heeft aangekondigd, realiseerde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 168,9 miljoen dollar, tegenover 110,5 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies daalde met 83 procent tot 9,8 miljoen dollar.

Er is geen reden die het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) zou verbieden om zijn divisie Baby Powder af te stoten. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. De divisie, die vervolgens het faillissement zou aanvragen, dreigt met omvangrijke claims rond gecontamineerde producten geconfronteerd te worden – Het Chinese automerk Zeekr, verkoper van elektrische wagens en onderdeel van de groep Geely, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 500 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt nu geraamd op 9 miljard dollar – De autonomie van de Braziliaanse Centrale Bank is grondwettelijk. Dat heeft het Braziliaanse Hooggerechtshof geoordeeld. Linkse oppositie hadden die onafhankelijke financiële beslissingsmacht van de bank willen beperken. De Braziliaanse centrale bank heeft onder meer de rentetarieven drastisch opgedreven.

De Russische gameproducent Nexters heeft een notering genomen op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Dat gebeurde in samenwerking met de Russische investeerder Kismet Acquisition. Nexters werd begin deze eeuw opgericht en heeft zijn hoofdkwartier momenteel in Cyprus – Luchtvaartmaatschappij Virgin Australia heeft zijn vloot met negen toestellen van het type Boeing 737-800 uitgebreid. Virgin Australia zal na de levering over een vloot van 77 vliegtuigen kunnen beschikken. Het bedrijf wil met die uitbreiding anticiperen op de heropleving van de luchtvaart – Chinese online bedrijven wiens data een bedreiging voor de nationale veiligheid zouden kunnen betekenen, zullen wellicht een verbod krijgen om in het buitenland een beursnotering te nemen. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Het verbod zou ook ideologische gronden kunnen hebben. 

De Amerikaanse autobouwer Lordstown heeft Daniel Ninivaggi tot chief executive aangesteld. Ninivaggi stelde daarbij een succesvolle ontwikkeling van de pickup truck van het bedrijf als een prioriteit te stellen. Ninivaggi wordt de opvolger van Steve Burns, die na een conflict met investeerder Hindenburg Research gedwongen werd te vertrekken – In een ziekenhuis in Lucea, in het noorden van Jamaica, is reggae-muzikant Lee Scratch Perry overleden. Perry (85) was één van de grondleggers van de roots reggae. Met zijn dubproducties was hij anderzijds ook voor hiphop en dance een belangrijke inspiratiebron – De Amerikaanse autofabrikant Rivian wil tegen eind dit jaar een notering op de beurs van New York. Dat heeft Rivian, ontwikkelaar van elektrische auto’s, gemeld. De onderneming streeft bij die beursgang naar een waarde tussen 70 miljard dollar en 80 miljard dollar. 

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 441 miljoen euro. Dat betekende een toename met 11,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij met 58,7 procent op tot 25 miljoen euro – Het chemiebedrijf 3M moet in Zwijndrecht stoppen met de lozing van afvalwater met giftige chemicaliën. Dat heeft Zuhal Demir, Vlaams minister van omgeving, geoordeeld. Het gezondheidsrisico is volgens de Vlaamse Omgevingsinspectie zo groot dat een onmiddellijke opschorting noodzakelijk is – Jacques Rogge, voormalig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité gemeld. Rogge, een orthopedisch chirurg, was zelf een Olympisch zeiler en rugbyspeler. Hij nam aan drie Olympische Spelen deel.