managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 4 september 2021

Posted by managing21 on september 4th, 2021

Heineken gaat ongeveer 38 miljoen dollar investeren in zijn Britse subketen Star and Garter. Dat geld zal worden geïnvesteerd in ongeveer zevenhonderd pubs in Engeland en Wales. In totaal is er in de keten sinds januari vorig jaar al 73 miljoen pond geïnvesteerd. De investeringen worden vooral geconcentreerd in locaties die zich op maximaal tien minuten wandelafstand van residentiële gebieden bevinden. Heineken wil daarmee premium lokalen in de thuisomgeving van de consument creëren. Het concern wijst er daarbij op dat de Britten minder op reis gaan en ook minstens verscheidene dagen per week van thuis uit willen werken. Onder meer zullen de pubs worden gemoderniseerd, maar ook zal een beter assortiment voeding worden uitgewerkt. Voeding zou ongeveer 30 procent van de totale verkoop kunnen vertegenwoordigen.

Het Amerikaanse bedrijf Purdue Pharma betaalt 4,5 miljard dollar aan de slachtoffers van de opiatencrisis. Het bedrijf wordt vervolgens opgedoekt. Daarover heeft het bedrijf een schikking gesloten met het Amerikaanse gerecht. De familiale groep Sackler, eigenaar van Purdue Pharma wordt levenslangs beschermd tegen verdere aanklachten – Singapore gaat zijn regels voor de notering van Special Purpose Acquisition Companies (Spacs). De stadstaat wordt daarmee het eerste Aziatische financiële centrum dat de regelgeving versoepeld om de handel in Spacs te vergemakkelijken – YouTube Music kan inmiddels rekenen op 50 miljoen betalende gebruikers. Het platform heeft nu een marktaandeel van 8 procent en is daarmee de snelst groeiende dienst voor muziekstreaming. In oktober vorig jaar was er nog sprake van 30 miljoen klanten.

Het Amerikaanse bedrijf Chewy, verkoper van producten voor dieren, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 2,16 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van 33 miljoen dollar naar 17 miljoen dollar worden teruggebracht – Het Duitse datingplatform ParshipMeet zou hopen volgend jaar een beursnotering te kunnen realiseren. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het platform is momenteel in handen van ProSiebenSat1 Media (53 procent) en General Atlantic (43 procent) – De boete die in Frankrijk aan politicus Julien Sanchez wegens racistische commentaren van derden op zijn account op Facebook is opgelegd, betekent geen schending van het recht op vrije meningsuiting. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld.

De Nederlandse groep Philips  heeft de verkoop van zijn divisie huishoudelijke apparatuur aan Hillhouse Investment afgerond. Dat heeft Philips, dat zich specialiseert in de medische sector, gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3 miljard euro. De divisie zou in totaal 3,7 miljard euro waard zijn – Amazon Luxury Stores maakt waarschijnlijk dit najaar zijn debuut in Europa. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Amazon Luxury Stores is een exclusief webplatform waarop modeproducten worden verkocht van luxemerken zoals Elie Saab, Dundas, Oscar de la Renta en Christopher Kane – Het online platform Reddit bekijkt de mogelijkheden van een beursgang in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou daarbij rekenen op een waardering van 15 miljard euro. Vorige maand werd aan Reddit nog een waarde van 10 miljard euro gekoppeld.

Het Japanse biotechbedrijf Baxter neemt Hillrom, een fabrikant van medische technologie, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 12,4 miljard dollar. Door de overname kan Baxter zijn portfolio gevoelig uitbreiden – SpaceShipTwo, de ruimtependel van Virgin Galactic, moet voorlopig aan de grond blijven. Dat heeft de Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA) geoordeeld. Tijdens de eerste vlucht van de pendel vorige maand zouden signalen van enkele technisch problemen zijn opgemerkt. De Amerikaanse autoriteiten hebben niet gezegd wanneer SpaceShipTwo operationeel mag worden ingezet – Het Nederlandse postbedrijf PostNL is in eigen land veroordeeld wegens de illegale tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Het bedrijf moet een boete van 288.000 euro betalen. De feiten waren twee jaar geleden vastgesteld.

De Franstalige vakbonden vragen een onderzoek naar de rechtsgeldigheid van de recente opening van een winkel van de groep Pimkie in De Panne. Zij wijzen erop dat de groep Belsay, de uitbater van de keten, in maart failliet werd verklaard, waarbij 136 arbeidsplaatsen verloren gingen – Brouwer AB Inbev heeft zijn Amerikaanse concurrent Constellation voor de rechter gedaagd. Constellation wordt er daarbij van beticht in de Verenigde Staten en Mexico inbreuken te plegen tegen de wettelijke omschrijvingen van tequila en whisky – De stad Antwerpen heeft het energiebedrijf TotalEnergies gevraagd om over een periode van anderhalf jaar 3.000 laadpalen voor elektrische wagens te plaatsen. Daarnaast zouden er ook een dertigtal snellaadpalen komen. De elektriciteit zal worden geleverd door duurzame energie van Belgische offshore windturbines.