managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 5 september 2021

Posted by managing21 on september 5th, 2021

Het Amerikaanse olieconcern Chevron wil zijn activa in het Eagle Ford Basin in het zuiden van Texas van de hand doen. Dat hebben woordvoerders van het bedrijf bevestigd. Het veld zou ongeveer 1 miljard dollar aan bewezen capaciteit omvatten. Wanneer ook onontwikkelde activa in rekening worden gebracht, zou die waarde tot ongeveer 3,8 miljard dollar kunnen oplopen. Vermoed wordt dat de activa voor een bedrag tussen 1 miljard dollar en 2 miljard dollar zullen worden verkocht. Chevron is niet het enige Amerikaanse olieconcern dat activa van de hogere marktprijzen wil profiteren om activa van de hand te doen en financiële reserves voor toekomstige investeringen op te bouwen. In het Eagle Ford Basin zijn dit jaar al voor 2 miljard dollar activa verkocht, tegenover 500 miljoen dollar vorig jaar en 1 miljard dollar twee jaar geleden.

Het online platform Zooplus, verkoper van benodigdheden voor dieren, wordt mogelijk het onderwerp van een biedoorlog. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Investeerder Hellman & Friedman bood eerder 2,8 miljard euro voor het bedrijf, maar de Zweedse holding EQT Partners zou dat bod willen overtreffen – Particulieren en ondernemingen die midden juli getroffen werden door de overstromingen in het westen van Duitsland, kunnen tot tachtig procent van de schade terugbetaald krijgen door de overheid. Dat heeft de Duitse regering beslist – In Japan heeft premier Yoshihide Suga gezegd niet naar een verlenging van zijn mandaat te streven. Suga (72) was pas vorig jaar aan het hoofd van de Japanse regering gekomen in opvolging van Shinzo Abe, die wegens gezondheidsredenen vertrok. De populariteit van Suga was de voorbije periode wel gevoelig gedaald.

Autobouwer Stellantis neemt de Amerikaanse groep First Traders, aanbieder van autoleningen, over. Met de transactie zou een bedrag van 285 miljoen dollar zijn gemoeid. Stellantis was tot nu toe de enige grote autobouwer op de Amerikaanse markt die geen eigen financieringsdivisie beschikte – Autobouwer Lotus wil volgend jaar een elektrisch suf-model op de markt brengen. De nieuwe wagen moet een concurrent voor het Model X van Tesla worden. De auto zal worden gebouwd in een nieuwe fabriek van Lotus in de Chinese stad Wuhan – Investeerder Advent heeft samen met het Government of Singapore Investment Corporation (GIC) een overnamebod gedaan op de Zweedse biotechgroep Swedish Orphan Biovitrum (Sobi). Met het voorstel is een bedrag gemoeid van 6,8 miljard euro. Sobi is vooral gespecialiseerd in middelen tegen hemofilie.

In Griekenland is componist Mikis Theodorakis overleden. Theodorakis (96) genoot niet alleen groot succes in de muziekwereld, maar wierp zich tevens op als een boegbeeld van het verzet tegen het Griekse kolonelsregime – De Britse winkelketen Asda gaat op de terreinen van een tweehonderd benzinestations tegen eind dit jaar filialen openen. De operatie vormt onderdeel van de strategie die de nieuwe eigenaars van Asda, de familiale groep Issa en TDR Capital,  voor het bedrijf hebben ontplooid – De orkaan Ida die eind vorige maand de Amerikaanse staat Louisiana heeft getroffen, zou mogelijk de duurste weerramp uit de geschiedenis kunnen worden. Dat staat in een verklaring van de Verenigde Naties. Tot nu toe is Katrina, die zestien jaar geleden New Orleans overstroomde, met een kost van 163,6 miljard dollar de duurste orkaan uit de geschiedenis.

Er zijn geen aanwijzingen dat Toto Wolff, topman van Mercedes Formula One, zich bij een aantal aandelentransacties, onder meer bij investeringen in Aston Martin, schuldig zou hebben gemaakt aan handel met voorkennis. Dat heeft het Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin) gemeld – Het Trump International Hotel in Washington wordt mogelijk verkocht. Daarover zou voormalig Amerikaans president Donald Trump gesprekken met een vastgoedontwikkelaar zijn opgestart. Het complex staat al langer te koop, maar niemand wou de vraagprijs van 500 miljoen dollar betalen – HP Enterprise heeft met het Amerikaanse National Security Agency (NSA) een contract voor de levering van krachtige computersystemen gesloten. Met de overeenkomst is een bedrag van 2 miljard dollar gemoeid. De overeenkomst heeft een looptijd van tien jaar.

Het bedrijf Resilux, fabrikant van petflessen, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 198,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 26,2 procent toe tot 13,8 miljoen euro – Het farmabedrijf Ixx Pharma uit Nieuwkerken-Waas wordt overgenomen door de Franse groep Havea. Ixx Pharma, een producent van voedingssupplementen, was al langer op zoek naar een partner om een snellere groei te kunnen garanderenLingerieproducent Van de Velde boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 96,6 miljoen euro. Dat was 16,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop in eigen winkels nam met 21,3 procent toe, terwijl bij externe partners een toename met 15,8 procent optekenden. De winst liep daarbij van 5 miljoen euro op tot 18,2 miljoen euro.