managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 25 september 2021

Posted by managing21 on september 25th, 2021

Denemarken moet meer windenergie en zonnekracht installeren om zijn klimaatdoelstellingen tegen het einde van dit decennium te halen. Dat heeft de sectororganisatie WindDenmark gezegd. Opgemerkt wordt dat komaf moet worden gemaakt met de bureaucratie en lokaal verzet tegen turbines. Met leidinggevende fabrikanten van windenergie, zoals Orsted en Vestad, op zijn grondgebied wordt Denemarken als één van de pioniers in hernieuwbare energie bestempeld. Tegen eind dit decennium wil het land de uitstoot van broeikasgassen met 70 procent hebben verminderd in vergelijking met het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw. Maar om dat doel te kunnen realiseren zal het geïnstalleerde en geplande vermogen aan windenergie en zonnekracht volgens Jan Hylleberg, chief executive van WindDenmark, moeten worden verviervoudigd. 

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Gol Linhas wil midden dit decennium in de stad Sao Paulo een vloot elektrische luchttaxi’s inzetten. Gol heeft daarvoor 250 toestellen besteld bij de Ierse leasebedrijf Avolon. De taxi’s worden geleverd door de Britse groep Vertical Aerospace – In Groningen mag volgend jaar 3,9 miljard kubieke meter gas worden ontgonnen. Dat heeft Stef Blok, Nederlands minister van economische zaken en klimaat, gemeld. Die ontginning wordt meteen de laatste commerciële activiteiten van het Groningenveld. De productie wordt na dit jaar immers stopgezet – In China is Tan Xiangdong, chief executive van de HNA Group, gearresteerd. Ook Chen Feng, voorzitter van de holding, werd opgepakt. Het tweetal wordt ervan beticht het bedrijf in moeilijkheden te hebben gebracht door een snelle expansie, die met schulden werd gefinancierd.

Alle handelingen met cryptomunten zijn illegaal. Dat heeft de People’s Bank of China (PBOC) gezegd. Het bezit en de handel in cryptomunten is in China al langer verboden, maar nu wordt benadrukt dat ook buitenlandse bedrijven geen cryptotransacties voor Chinezen mogen verrichten – Het Indiase bedrijf Medikabazaar, leverancier van medische apparatuur, heeft met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 75 miljoen dollar opgehaald. Door de operatie bouwt de Belgische holding Ackermans & van Haaren (AvH) zijn belang in de Indiase groep uit tot 11,1 procent – De Duitse autogroep Daimler neemt een belang van 33 procent in de Automotive Cells Company (ACC), een initiatief van sectorgenoot Stellantis en het Franse concern TotalEnergies. De joint-venture wil in Europa een aantal batterijfabrieken bouwen. Vooral wordt gedacht aan Frankrijk en Duitsland.

De Duitse flitsbezorger Gorillas, die ook in België en Nederland actief is, zou met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 1 miljard dollar ophalen. Het Duitse bedrijf was al langer op zoek naar vers kapitaal. De Duitse maaltijdbezorgen Delivery Hero zou voor 200 miljoen dollar aan de operatie deelnemen – De luxemerken Brioni en Yves Saint Laurent stoppen met de verkoop van bont. Dat heeft de Franse groep Kering, eigenaar van de beide merken, aangekondigd. Kering volgt daarmee het voorbeeld van een aantal andere luxegroepen – Het berichtenplatform Twitter maakt het gebruikers voortaan mogelijk om elkaar fooien en giften toe te sturen. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Opmerkelijk is dat ook in de virtuele munt bitcoin kan worden betaald. Twitter rekent bij de transacties geen commissie aan, maar wil met de dienst het engagement van de gebruikers opvoeren.

Het Italiaanse digitale platform Treedom, waar klanten kunnen investeren in boomplantingen over de hele wereld, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 10 miljoen euro opgehaald. Onder meer de Italiaanse holding Exor en voormalig autopiloot Nico Rosberg namen aan de kapitaaloperatie deel – In de Verenigde Staten koestert het digitale mediabedrijf InterActiveCorp plannen om uitgever Meredith over te nemen. Met het bod zou een bedrag van 2,5 miljard dollar zijn gemoeid. Meredith is uitgever van onder meer de titels People Magazine, Real Simple, Allrecipes en InStyle – Het Chinese internetbedrijf Alibaba verkoopt een minderheidsbelang van 5 procent in Mango Excellent Media, onderdeel van het Chinese staatsgroep Hunan Television. Volgens een aantal partijen werd Alibaba door de Chinese overheid verplicht het belang van de hand te doen.

Supermarktketen Colruyt gaat in de Democratische Republiek Congo meer dan twaalf miljoen bomen aanplanten. Met de actie wil Colruyt zijn uitstoot van broeikasgassen compenseren. Colruyt wil tegen eind dit decennium een opvangcapaciteit van 120.000 koolstofdioxide hebben. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van het bedrijf – De logistieke groep Kuehne+Nagel wil volgend jaar zijn vestiging in Nijvel in Waals-Brabant sluiten. Dat heeft de onderneming gemeld. Het concern wil de activiteiten naar Kampenhout en Kontich overhevelen. In Nijvel zouden ruim vijfhonderd banen verdwijnen – Het bedrijf Cowboy, fabrikant van elektrische fietsen, gaat zijn activiteiten naar de Verenigde Staten uitbreiden. Volgens het bedrijf biedt de Amerikaanse markt vele mogelijkheden. Daarnaast worden ook activiteiten opgestart in Zweden en Denemarken.