managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 24 september 2021

Posted by managing21 on september 24th, 2021

De Vietnamese autobouwer VinFast wil zijn aanwezigheid op de Europese markt verder uitbreiden. Dat hebben woordvoerders van de constructeur gemeld. Het bedrijf mikt in Europa in eerste instantie op een verkoop in Duitsland, Frankrijk en Nederland, maar zou ook een aantal andere markten op het continent kunnen viseren. Het bedrijf wil midden volgend jaar twee elektrische wagens, ontworpen door de Italiaanse designer Pininfarina, in Vietnam, Noord-Europa en Europa lanceren. Maar het jaar daarop zou volgens VinFast ook een uitbreiding kunnen volgen naar Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk. VinFast bracht twee jaar geleden zijn eerste wagen, aangedreven door een verbrandingsmotor, op de markt. Daarmee werd VinFast, onderdeel van de holding Vingroup, de eerste autocontracteur van Vietnam. Vorig jaar werd een verkoop van 30.000 wagens geboekt.

Over drie jaar moeten in Europa alle elektronische toestellen met slechts één universele lader kunnen worden opgeladen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Momenteel zijn er nog drie laders op de markt. Tien jaar geleden was er nog sprake van dertig verschillende opladers voor mobiele telefoons – Het Canadese technologiebedrijf Blackberry boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 175 miljoen dollar, tegenover 259 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep daarbij van 23 miljoen dollar naar 144 miljoen dollar verder op – Eind dit decennium zullen autobestuurders bij de Zweedse constructeur Volvo Cars niet langer een nieuwe wagen met een lederen interieur kunnen vinden. Dat heeft Stuart Templar, directeur duurzaamheid van Volvo Cars gezegd. Het bedrijf wil gebruik maken van Nordico, gerecycleerd materiaal.

Het technologiebedrijf Facebook heeft het vertrek van technisch directeur Mike Schroepfer (46) aangekondigd. Schroepfer werkte dertien jaar voor Facebook, maar zou meer tijd aan zijn familie en filantropie willen besteden. Hij zal worden opgevolgd door Andrew Bosworth, die ook al vijftien jaar bij Facebook is dienst is – In de Verenigde Staten is het bedrijf BK Medical door Altaris Capital verkocht aan General Electric. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,45 miljard dollar. De overname moet GE Healthcare helpen om zijn activiteiten op het gebied van ultrasound verder uit te breiden – In Zweden heeft Cary Group een notering aan de Stockholmsbörsen gekregen. De onderneming is in Zweden en Denemarken de eigenaar van Ryds Bilglas, hersteller van autoruiten. De waarde van Cary Group wordt geraamd op een bedrag van 9,2 miljard Zweedse kroon.

De Duitse autobouwer Volkswagen kan niet aanvoeren dat zijn misleidende uitstootsoftware werd geïntroduceerd om motorschade te voorkomen. Dat heeft Athanasios Rantos, advocaat-generaal bij Europees Hof van Justitie in een advies dat door een Oostenrijkse rechter was gevraagd – Consulent Accenture heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind augustus werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 50,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. Dit jaar wordt opnieuw een groei tussen 12 procent en 15 procent in het vooruitzicht gesteld – De Amerikaanse groothandel Costco Wholesale realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van bijna 62,7 miljard dollar, tegenover bijna 53,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij van 1,39 miljard dollar naar 1,67 miljard dollar.

De Nederlandse winkelketen Hema trekt zich uit de Spaanse markt terug. In de loop van volgend jaar zullen de zes Spaanse winkels van de groep worden gesloten. Hema wil zich op zijn kernmarkten, de Benelux en Frankrijk, concentreren. Eerder kondigde Hema ook al zijn vertrek uit het Verenigd Koninkrijk terug – De Amerikaanse groep Nike, fabrikant van sportkleding, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard dollar, tegenover 10,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 23 procent naar 1,9 miljard dollar – De Nederlandse keten Beter Bed wil een grotere nadruk leggen op zijn online activiteiten. Dat heeft het bedrijf gemeld. Over vier jaar wil Beter Bed een online omzet van minstens 100 miljoen euro realiseren. Daarvoor richt het bedrijf de afzonderlijke digitale divisie Lunext op.

Vlaanderen wil volgend jaar ruim 11.000 laadpunten voor elektrische auto’s installeren. Daarmee zal het netwerk Vlaamse laadpunten een verdrievoudiging kennen. Dat heeft Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit, gezegd. Midden dit decennium moet Vlaanderen over 35.000 laadpalen beschikken – Energieleverancier Energy2Business uit Luik heeft de boeken neergelegd. Het bedrijf ging ten onder aan de hoge prijzen die voor gas en elektriciteit moesten worden betaald. Energy2Business had in Wallonië en Brussel samen iets meer dan 3.000 bedrijfsklanten – Het Turkse conglomeraat Ciner wil in Lommel een glasfabriek bouwen. De investering past in het kader van het streven van Ciner om zijn aanwezigheid op de Europese markt verder te versterken. De fabriek in Lommel zou mogelijk vijfhonderd arbeidsplaatsen kunnen opleveren.