managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 17 november 2021

Posted by managing21 on november 17th, 2021

Het samenwerkingsverband Visegrad tussen de landen Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije is wel belangrijk, maar veel minder cruciaal dan hun politieke leiders graag willen laten uitschijnen. Dat blijkt uit een studie van de Association for International Affairs (AMO), gebaseerd op een enquête bij politieke analisten. De landen wijzen erop dat Visegrad een cruciale factor is geweest in de strijd tegen de illegaal immigratie, maar de onderzoekers beklemtonen dat de nauwste bondgenoten van de betrokken landen zich vaak buiten Visegrad bevinden. Tsjechen vinden Duitsland en Oostenrijk belangrijker dan Hongarije, terwijl Polen eerder in de richting van Duitsland wijzen dan Slowakije vernoemen. Hongaren blijken het meest gehecht aan het Visegrad-verbond (63 procent), gevolgd door Slovaken (50 procent), Polen (47 procent) en Tsjechen (35 procent).

In Los Angeles hebben de leden van de International Alliance of Theatrical Stage Employees twee akkoorden met de studio’s van Hollywood goedgekeurd. Door de overeenkomst krijgen de werknemers uitzicht op betere arbeidsuren, veiliger werkomstandigheden en bijkomende voordelen. Het akkoord werd door 56 procent van de leden goedgekeurd – Het drankenconcern Amber Beverage Group neemt het Ierse bedrijf Walsh Whiskey over. Door de transactie maakt de Amber Beverage Group zijn intrede op de Ierse whiskymarkt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Het muzieklabel Warner Music realiseerde tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,37 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij echter op van 1 miljoen dollar naar 30 miljoen dollar.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase eist van autobouwer Tesla een schadevergoeding van 162 miljoen dollar. De bank zegt schade te hebben geleden door uitspraken van Elon Musk, topman van Tesla, die had aangegeven te overwegen het bedrijf van de beurs te zullen halen – Het Zweedse bedrijf Oatly, fabrikant van havermelk, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 171 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep daarbij echter wel van 9,9 miljoen dollar naar 40,6 miljoen dollar verder op – In Duitsland wordt de goedkeuring van de gaspijpleiding NordStream 2 uitgesteld. Dat heeft het Duitse t Bundesnetzagentur beslist. Dit betekent dat het wellicht nog geruime tijd kan duren voordat NordStream 2, een gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland, in gebruik kan worden genomen.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s breidt zijn samenwerkingen met de maaltijdbezorgers Uber Eats en DoorDash uit. Financiële details over de akkoorden werden niet bekendgemaakt. Bedoeling is om de bezorgdiensten van McDonald’s in zowel de Verenigde Staten als wereldwijd uit te breiden – Het Italiaanse bedrijf Ariston Group, fabrikant van boilers en verwarmingstoestellen, neemt een notering aan de beurs Euronext Milaan. Daarbij zou de waarde van het bedrijf worden geraamd op een bedrag tussen 3,38 miljard euro en 3,9 miljard euro – De Amerikaanse retailer Walmart boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 140,5 miljard dollar. Dat was 4,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Walmart boekte daarbij een winst van 3,1 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 5,1 miljard dollar het derde kwartaal vorig jaar.

De Amerikaanse winkelketen Home Depot boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 36,8 miljard dollar. Dat was bijna 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 3,4 miljard dollar naar 4,1 miljard dollar – Fred Ehrsam, oprichter van Coinbase, heeft met zijn durfkapitaalfonds een bedrag van 2,5 miljard dollar opgehaald. De middelen zullen door Ehrsam, die volgens ramingen een persoonlijk fortuin van 3,5 miljard dollar heeft uitgebouwd, worden gebruikt voor investeringen in nieuwe cryoptoprojecten – De Nederlands-Belgische retailer Ahold Delhaize wil zijn dochter Bol.com naar de beurs van Amsterdam brengen. De gebruikte middelen zouden worden gebruikt voor de verdere groei van het online platform verder te laten groeien. Ahold Delhaize wil echter de controle over Bol.com blijven behouden.

Het bedrijf Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver, producent van groenten en fruit, realiseerde in de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van bijna 2,2 miljard euro. Dat was 10,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,1 miljoen euro naar 8,5 miljoen euro – De chemiegroep Azelis uit Antwerpen boekte tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar een omzet van ruim 2 miljard euro. Dat was nagenoeg 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 149,6 miljoen naar 200,5 miljoen euro – Een consortium van Air Liquide en Basf krijgt van de Europese Commissie steun om met zijn project Kairos@C in de Antwerpse haven koolstofdioxide op te slaan. De opslag zou mogelijk kunnen gebeuren in lege offshore gasvelden voor de kusten van Noorwegen, Nederland of het Verenigd Koninkrijk.