managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 22 november 2021

Posted by managing21 on november 22nd, 2021

Luchthaven London Luton Airport wordt gereorganiseerd. De luchthaven, die volledig in handen is van het stadsbestuur van Luton, wordt daarbij tot Luton Rising omgedoopt. Die naamsverandering moet volgens Javeria Hussain, voorzitter van Luton Raising, duidelijk maken dat het bedrijf meer activiteiten omvat dan louter luchtvaart. Bovendien wil men verdere verwarring met het bedrijf London Luton Airport Operations vermijden. Het stadsbestuur van Luton had eerder dit jaar een krediet van 119 miljoen pond ter beschikking gesteld om de luchthaven te helpen de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. In totaal heeft Luton Rising een krediet van 507 miljoen pond ontvangen. De plannen voor een tweede terminal worden tijdelijk opgeborgen. Er wordt op gewezen dat de luchthaven 27.000 arbeidsplaatsen en 1,8 miljard pond economische activiteit genereert.

De Amerikaanse televisiezender National Broadcasting Company (NBC) heeft een nieuw akkoord gesloten over de uitzendrechten van de Engelse Premier League. Het contract heeft een looptijd van zes jaar en vertegenwoordigt een waarde van 2 miljard pond – De Saoedische beursoperator Tadawul Group wil met een eigen beursintroductie een bedrag van 3,78 miljard riyal (1,01 miljard dollar ophalen). Dat heeft Tadawul gemeld. Het bedrijf wil daarmee profiteren van de toenemende interesse in de Saoedische aandelenhandel na de beursgang van het olieconcern Aramco – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal mogelijk tegen het midden van dit decennium een eigen elektrische auto op de markt brengen. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. De auto zou werken zonder stuur of voetpedalen.

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft plannen om op de Londense luchthaven Gatwick een dochtermaatschappij BA CityFlyer de vestigen. De nieuwe maatschappij zou zich vooral op vluchten op korte afstanden toespitsen. BA CityFlyer zou bij het begin van het volgende zomerseizoen, dat eind maart van start gaan, operationeel moeten zijn – Het koffiebedrijf Starbucks en de zuivelcoöperatieve Arla weren aan een pilootproject dat de ecologische voetafdruk van de landbouw moet verminderen. Er wordt gewerkt met veertien veehouders die in Groot-Brittannië aan Arla leveren – Maaltijdbesteller HelloFresh introduceert een klimaatlabel dat consumenten moet helpen een inzicht te verwerven in de ecologische voetafdruk van zijn recepten en daarbij tot duurzame keuzes kan helpen leiden. Het nieuwe systeem maakt zijn debuut in Duitsland en Oostenrijk.

De transitie naar elektrische mobiliteit kan in de Italiaanse autosector 60.000 arbeidsplaatsen bedreigen. Dat hebben woordvoerder van de Italiaanse vakbond Federazione Italiana Metalmeccanici (FIM) gezegd. Aan de Italiaanse overheid wordt gevraagd om beschermende maatregelen uit te vaardigen – De Australische brouwer Lion, in handen van de Japanse groep Kirin, neemt de de Amerikaanse ambachtelijke brouwer Bell’s Brewery over. Door de overname krijgt Kirin een voet aan grond op de Amerikaanse markt voor ambachtelijke bieren – De Britse restaurantketen Chopstix, gespecialiseerd in Aziatische gerechten, wil zijn activiteiten verder uitbreiden. De keten heeft momenteel 73 Britse vestigingen, maar wil over vijf jaar een netwerk van driehonderd tot vierhonderd Britse filialen. Er wordt ook aan een uitbreiding naar andere Europese markten gedacht – 

Tijdens tests met zijn elektrische vliegtuig De Spirit of Innovation heeft motorenbouwer Rolls-Royce een topsnelheid van 387 mijl per huur laten registreren. Daarmee is het vliegtuig officieel het snelste elektrische voertuig van de wereld. Het toestel werd bestuurd door Phill O’Dell – De Spaanse kledingketen Zara, onderdeel van de groep Inditex, heeft inbreuken gepleegd tegen de patentrechten van de schoenenfabrikant Dr Martens. Dat heeft een rechter in Californië geoordeeld. Pull & Bear, een schoenenmerk van Zara, zou een aantal ontwerpen van Dr Martens hebben gekopieerd – De British Virgin Islands bereiden geen referendum voor om de Britse koningin Elisabeth als staatshoofd af te zetten. Wel wordt gezocht naar een grotere vorm van onafhankelijkheid. Dat zeggen autoriteiten van de Virgin Islands in een reactie op berichten over de oprichting van een republiek.

Betafence in Zwevegem hevelt de massaproductie van afrasteringen en omheiningspanelen over naar een nieuwe joint-venture in Suzhou (China). Dat heeft Praesidiad, het moederbedrijf van Betafence, gemeld. In Zwevegem zou alleen nog een productie van maatwerk op bestelling overblijven – De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft een bod uitgebracht op het Zwitserse diagnoticabedrijf Unilabs. Er zijn echter nog een aantal andere kandidaat-overnemers. De Belgische holding zou eventueel een gezamenlijk bod met een van die andere partijen overwegen. Unilabs zou ongeveer 5 miljard dollar kosten – Bekaert, fabrikant van staaldraad, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,25 miljard euro. Dat was 26,1 procent meer dan dezelfde prestatie vorig jaar. Bekaert maakt gewag van een sterk herstel in alle regio’s, met uitzondering van China.