managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 23 november 2021

Posted by managing21 on november 23rd, 2021

In Italië heeft de politie tijdens een reeks invallen meer dan honderd personen, die ervan verdacht worden banden te onderhouden met de Ndrangheta, opgepakt. De actie richtte zich vooral op leden van de clan Molè, een van de oudste en machtigste families van de Ndrangheta, die zich vanuit Calabrië naar Lombardije en Toscane en het buitenland heeft uitgebreid. De Ndrangheta omvat ongeveer honderdvijftig families en is uitgegroeid tot de grootste maffiagroep van Italië. De Ndrangheta blijkt ook minder gemakkelijk te penetreren dan andere mafiagroepen. Centraal in de actie van de polis stond een voorraad cocaïne van meer dan één ton die vanuit Zuid-Amerika in Italië zou zijn ingevoerd. Ongeveer 80 procent van de cocaïne die in Europa wordt geïmporteerd, zou zijn gepasseerd langs de haven van Gioia Tauro, de thuisstad van de clan Molè.

Het energieconcern Shell neemt het bedrijf Powershop Australia over van de groep Meridian Energy Australia. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 470 miljoen euro. Powershop Australia voorziet meer dan 185.000 klanten, zowel particulier als zakelijk, van duurzame energie – Het Zweedse telecombedrijf Ericsson neemt de onderneming Vonage, provider van cloudcommunicatie, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,2 miljard dollar. Vonage is de grootste overname van Ericsson sinds de acquisitie van Cradlepoint voor 976 miljoen euro vorig jaar – De Amerikaanse autobouwer Tesla zal zijn Model S Plaid mogelijk in maart volgend jaar op de Chinese markt introduceren. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Het Model S Plaid heeft een bereik van 520 mijl en kan een topsnelheid van 200 mijl per uur halen.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Astra Space heeft een eerste commerciële lancering voor de Space Force van de Verenigde Staten uitgevoerd. De raket werd gelanceerd vanop het Pacific Spaceport Complex in Alaska. Het bedrijf rekent uiteindelijk op dagelijkse lanceringen – Het Australische mijnbouwbedrijf BHP Group fuseert zijn activiteiten op het gebied van olie en aardgas met de onderneming Woodside. De fusiegroep wordt één van de tien grootste energiebedrijven van de wereld. De samensmelting zou jaarlijks meer dan 400 miljoen dollar synergievoordelen opleveren – Jerome Powell blijft voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve. Dat heeft Joe Biden, president van de Verenigde Staten, bevestigd. Daarmee kan Powell, nochtans van republikeinse strekking, bij de Amerikaanse centrale bank aan een tweede ambtsperiode van vier jaar beginnen.

Indien de cultuurproblemen bij het gamebedrijf Activision Blizzard niet snel veranderen, zal chief executive Bobby Kotick mogelijk vertrekken. Dat heeft Kotick tegenover een aantal managers van het bedrijf bevestigd. Kotick erkende dat het bedrijf niet snel genoeg heeft gereageerd op aantijgingen of discriminatie en seksisme op de werkvloer – Het Amerikaanse muziekbedrijf Warner Music Group heeft met de uitgifte van een obligatielening een bedrag van 535 miljoen dollar opgehaald. De vergaarde middelen zullen volgens het bedrijf worden gereserveerd voor mogelijke overnames – De Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) heeft een overnamebod op Telecom Italia. Met het voorstel zou een bedrag van 10,8 miljard euro zijn gemoeid. De investeerder wil het noodlijdende Italiaanse telecombedrijven ter hulp komen.

Het platform Zoom Video Communications boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,05 miljard dollar. Dat was een stijging met 35 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 198 miljoen dollar naar ruim 340 miljoen dollar – De Duitse woningverhuurder Vonovia voert een kapitaalverhoging van 8 miljard door. De middelen zullen worden gebruikt voor de overname van sectorgenoot Deutsche Wohnen. De twee groepen bezitten samen meer dan 500.000 woningen met een totale waarde van meer dan 80 miljard euro – In de Verenigde Staten overweegt de drankengroep Monster Beverage een mogelijk samengaan met het concern Constellation Brands, de grootste invoerder van bieren op de Amerikaanse markt. Een akkoord moet wel de steun krijgen van de groep Sands, hoofdaandeelhouder van Constellation Brands.

De Belgische vastgoedgroep Xior, verhuurder van studentenaccommodatie bouwt op de site Karspeldraaf in Amsterdam een woontoren met 357 units voor studenten en jongeren. Met het project, dat over vijf jaar klaar zou moeten zijn, is een investering van 55 miljoen euro gemoeid – Het chemiebedrijf Recticel wil zijn divisie Engineered Foams aan de Amerikaanse groep Carpenter verkopen. De transactie is een mechanisme om zich tegen het overnamebod van het Oostenrijkse concern Greiner te verweren.  Greiner zou immers vooral voor Engineerder Foams een bod op Recticel hebben gedaan – Tapijtgroep Balta is met zijn Britse sectorgenoot Victoria gesprekken opgestart over de mogelijke verkoop van een aantal activiteiten. Dat heeft Balta bevestigd. Het bedrijf gaf echter niet aan welke divisies de interesse van Victoria zouden wegdragen.