managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 25 november 2021

Posted by managing21 on november 25th, 2021

De Noord-Atlantische visserijlanden hebben een akkoord gesloten om de jacht op de makohaai, een sterk bedreigde vissoort, te verbieden. Het akkoord werd gesloten tijdens International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (Iccat) en kwam tot stand onder impuls van het Verenigd Koninkrijk, Canada en Senegal. De maatregel moet ervoor zorgen dat het bestand makohaaien opnieuw kan aangroeien en over vijftig jaar opnieuw een duurzaam niveau heeft bereikt. De makohaai kan snelheden tot meer dan 70 kilometer per uur halen. Natuurbeschermers hebben het akkoord een cruciale doorbraak genoemd. Wetenschappers van de Iccat sturen al vier jaar op een jachtverbod aan. De Iccat, een organisatie waarbij meer dan vijftig landen zijn aangesloten, heeft ook maatregelen voor de bescherming van een aantal tonijnsoorten genomen.

In de Verenigde Staten verzetten de vakbonden zich tegen de overname van de filmstudio Metro Goldwyn Meyer (MGM) door de groep Amazon. Volgens de vakbonden zou de transactie de concurrentie in de sector sterk beperken. Dat zou zich onder meer op de streamingmarkt kunnen laten voelen. Amazon wil 8,45 miljard dollar betalen voor de filmstudio – De Duitse investeerder Greenfield One heeft een nieuw fonds met een portefeuille van 135 miljoen euro opgezet. Het nieuwe platform zal in virtuele portefeuilles investeren en wordt daarmee het grootste cryptofonds van Europa – In Japan heeft investeerder 3D Investment Partners uit Singapore zich verzet tegen de opsplitsing van het technologieconcern Toshiba. Met een belang van meer dan 7 procent in Toshiba, is de Singaporese investeerder de tweede grootste aandeelhouder van het Japanse concern.

Het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar, producent van transformatoren en inductoren, realiseerde tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar een omzet van 29,2 miljoen dollar, tegenover 30,8 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 6,8 miljoen dollar naar 5,2 miljoen dollar terug – Het Amerikaanse bedrijf Deere, fabrikant van landbouwmachines, realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 11,3 miljard dollar, tegenover 9,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 69 procent tot 1,28 miljard dollar – De Amerikaanse winkelketen Nordstrom, verkoper van luxeproducten, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,64 miljard dollar, tegenover 3,09 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 53 miljoen dollar naar 64 miljoen dollar.

Het Zuid-Koreaanse concern Samsung zet zijn nieuwe fabriek voor de productie van computerchips in de Amerikaanse staat Texas op. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Met de investering zou een bedrag van 17 miljard dollar zijn gemoeid. De fabriek moet over drie jaar operationeel zijn – De groep Shurgard, aanbieder van opslagruimte, heeft zijn overnamebod op zijn Zweedse sectorgenoot 24Storage gelanceerd. Shurgard raamt de waarde van de Zweedse onderneming op 107 miljoen euro. Eerder had ook een Amerikaanse investeerder interesse in 24Storage getoond – De investeerder BlackRock neemt een belang in het platform Ionity, ontwikkelaar van laadpunten voor elektrische wagens. Over de omvang van de investering werden geen mededelingen gedaan, maar bronnen hadden eerder gewag gemaakt van een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro.

Bij de Franse telecomgroep Orange heeft chief executive Stephane Richard zijn vertrek aangekondigd. Richard werd door het Hooggerechtshof in Parijs wegens medeplichtigheid aan misbruik van overheidsgeld veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een boete van 50.000 euro – De Amerikaanse modeketen Gap boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,94 miljard dollar, tegenover 3,99 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 152 miljoen dollar, tegenover een winst van 95 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Spanje verlengt de bescherming van zijn strategische bedrijven tegen buitenlandse overnames minstens tot eind volgend jaar. Dat hebben woordvoerders van de Spaanse regering gemeld. Eerder was een bescherming tot eind dit jaar aangekondigd.

Het Belgische spoorbedrijf Lineas verkoopt een deel van zijn rollend materieel aan de bedrijven Beacon Rail Leasing uit Luxemburg en Ermewa uit Frankrijk. In totaal worden 109 diesellocomotieven en ongeveer 4.000 wagons verkocht. Lineas wordt voortaan huurder van het materieel – De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s opent de volgende vijf jaar in België vijftig nieuwe vestigingen. Met dat initiatief gaat een bedrag van 192 miljoen euro gepaard. McDonald’s heeft in België momenteel al honderd filialen. De nieuwe vestigingen zouden over het hele land worden gespreid – Het vastgoedbedrijf VGP Group, gespecialiseerd in logistieke parken, haalt met de uitgifte van aandelen een bedrag van 300 miljoen euro op. De opbrengst van de operatie zal worden gebruikt voor investeringen in nieuwe projecten en de verdere financiering van zijn bestaande pijplijn.