managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 26 november 2021

Posted by managing21 on november 26th, 2021

In Duitsland moeten tegen eind dit decennium minstens vijftien miljoen elektrische wagens rondrijden. Dat staat in het regeringsakkoord van de nieuwe Duitse coalitie onder leiding van toekomst bondskanselier Olaf Scholz. Daarmee stelt de nieuwe regering – bestaande uit Die Grünen, de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) en de Freie Demokratische Partei (FDP) – scherpere doelstellingen dan de vroegere beleidsploeg naar voor had geschoven. Eerder was er immers gewag gemaakt van veertien miljoen elektrische wagens op de Duitse wegen tegen eind dit decennium. Tevens wil de nieuwe Duitse regering het vrachtvervoer met de trein tegen eind dit decennium met 25 procent opvoeren. De doelstelling blijft tevens om eind dit decennium over een netwerk van één miljoen laadstations te kunnen beschikken. Momenteel telt het land 49.000 stations.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft de veiligheidsrisico’s van de beademingsapparaten van de Nederlandse groep Philips overschat. Dat heeft Frans van Houten, topman van Philips gezegd. De Amerikaanse autoriteiten hadden de apparaten wegens een aantal vermeende veiligheidsrisico’s laten terugroepen – De Italiaanse verzekeraar Generali wil de verzekeringsdivisie La Médicale van de Franse bankengroep Credit Agricole overnemen. Daarover zijn beide partijen exclusieve gesprekken gestart. Generali wil zijn positie op de Franse markt versterken – Bij de Nederlandse veevoederproducent ForFarmers heeft chief executive Yoram Knoop zijn vertrek aangekondigd. Hij zal in april volgend jaar terugtreden. Daarmee zal Knoop bij ForFarmers twee termijnen van vier jaar als chief executive hebben volgemaakt.

Franse vissers eigen dat het Verenigd Koninkrijk hen onmiddellijk de nodige visvergunningen aflevert. Dat heeft het Comité National des Pêches Français gezegd. Om hun eisen kracht bij te zetten willen de vissers de toegang voor ferries in de havens van Saint-Malo, Ouistreham en Calais en de vrachtterminal van de Kanaaltunnel blokkeren – De Amerikaanse autobouwer Rivian, fabrikant van elektrische vrachtwagens, zal mogelijk zijn Europese fabriek in Nederland vestigen. Daarover zijn de twee partijen gesprekken opgestart. Dat heeft het Nederlandse ministerie van economische zaken bevestigd – In China mogen de groepen Baidu en Pony.ai een betaalde service met onbemande taxi’s op de openbare weg aanbieden. Dat hebben de Chinese autoriteiten gemeld. De robotaxi’s kunnen worden ingezet in een gebied in het zuiden van de Chinese hoofdstad Peking.

De voormalige Britse premier David Cameron heeft directeurs van Lloyds Banking Group aangedrongen om de steun voor Greensill Capital niet terug te trekken. De bank is daarop ingegaan, maar enkele maanden later ging Greensill toch over kop. Dat heeft de Financial Times gemeld. Cameron streek als adviseur bij Greensill aanzienlijke vergoedingen op – Het coronavaccin van Pfizer en BionTech kan ook aan kinderen tussen vijf en elf jaar worden toegediend. Dat heeft het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het European Medicines Agency (EMA) gemeld – De Franse drankengroep Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 148,2 miljoen euro gerealiseerd. Dat was 127,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De schulden konden met 14,7 miljoen euro tot 299,6 miljoen euro worden teruggeschroefd.

Het Israëlische bedrijf Payton Planar, fabrikant van transformatoren, realiseerde tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 29,2 miljoen dollar, tegenover 30,8 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 6,8 miljoen dollar naar 5,2 miljoen dollar – Bij de internationale politiedienst Interpol is Ahmed Naser al-Raisi, een majoor-generaal uit de Verenigde Arabische Emiraten, tot voorzitter benoemd. Raisi is bijzonder omstreden. Hij wordt bericht van marteling en schendingen van de mensenrechten. Er lopen klachten in Frankrijk, Turkije, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – India wil private cryptomunten verbieden. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Indiase regering aan het parlement wil voorleggen. Tegelijkertijd wil de Indiase overheid de Reserve Bank of India de toelating geven om een officiële digitale munt te lanceren.

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek gestart naar de plannen van de Oostenrijkse groep Greiner om het Belgische bedrijf Recticel over te nemen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Er zouden een aantal mogelijke risico’s voor de concurrentie op de markt zijn geïdentificeerd –  De kunststoffengroep Ravago uit Arendonk neemt de Turkse onderneming Turkuaz Kimya, een chemiedistributeur uit Istanboel. Ravago krijgt door de transactie een belang van 51 procent in Turkuaz Kimya in handen – De onderneming Paleo uit Tienen, producent van vleesvervangers, wil met een kapitaalronde een bedrag van 40 miljoen euro ophalen. Dat geld moet dienen om in Tienen een onderzoekscentrum en een proeffabriek te bouwen. Paleo produceert eiwitten die vleesvervangers de textuur, smaak en voedingswaarde van vlees moeten geven.