managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 10 december 2021

Posted by managing21 on december 10th, 2021

De Italiaanse voetbalclub AC Milan moet zijn historische stadion San Siro, bijna honderd jaar oud, afbreken en vervangen door een nieuw complex. Die operatie moet de toekomst van AC Milan als vooraanstaande voetbalclub garanderen. Dat heeft Ivan Gazidis, chief executive van AC Milan, gezegd. Met de bouw van het nieuwe stadion zou een bedrag van 690 miljoen euro zijn gemoeid. De plannen van Gazidis botsen echter op een zware kritiek, onder meer van Silvio Berlusconi, voormalig eigenaar van de club en gewezen Italiaans premier. Het Sì Meazza Committee, dat het behoud van het stadion nastreeft, kreeg ook de steun van Steve Van Zandt, guitarist in de E-Street Band, de begeleidingsgroep van Bruce Springsteen. Het stadion is genaamd naar Giuseppe Meazza, een van de meest succesrijke voetballers uit de geschiedenis van AC Milan.

Het Franse concern L’Oréal neemt het Amerikaanse bedrijf Youth to the People, producent van huidverzorgingsproducten, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Youth to the People werd zes jaar geleden opgericht en de producten van het bedrijf zijn te koop in de Verenigde Staten, Canada, Australië en enkele Europese landen – Herbert Diess blijft chief executive van de Duitse autobouwer VW Group. Hij moet zich in de toekomst vooral om de strategie van de groep bekommeren. Een aantal bevoegdheden moet hij afstaan aan Ralf Brandstätter, tot nu toe verantwoordelijk voor het merk Volkswagen – Het Duitse bedrijf SellerX neemt KW-Commerce, actief op het platform Fulfillment by Amazon, over. Daarmee bouwt SellerX zijn activiteiten op het platform van Amazon verder uit. De overname werd gedeeltelijk gefinancierd met een kapitaalverhoging waarbij SellerX een bedrag van 500 miljoen dollar ophaalde.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 10,4 miljard dollar, tegenover 9,8 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van bijna 1,25 miljard dollar, tegenover een winst van 2,44 miljard dollar het tweede kwartaal vorig boekjaar, te wijten aan een juridisch dispuut rond voormalig topman Mark Hurd – Het Amerikaanse biotechbedrijf Every Company heeft met een kapitaalronde een bedrag van 175 miljoen dollar opgehaald. Every Company, het voormalige Clara Foods, werkt aan voedingsproducten met alternatieven voor dierlijke eiwitten – Het Nederlandse concern Stern doet zijn divisie autoverkoop van de hand. De activiteiten ,worden overgenomen door de Scandinavische groep Hedin Mobility. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 83 miljoen euro. De activiteiten van Stern worden afgeslankt tot de autoverzekeraar Bovemij.

De Nederlandse drankengroep Lucas Bols neemt Tequila Partida over van de investeerders Shansby Trust en Edrington. Tequila Partida is vooral bekend in de Verenigde Staten en Mexico met tequilamerken als La Familia en Roble Fino. Lucas Bols ziet tequila als één van de snelst groeiende dranken in de Verenigde Staten – De Amerikaanse winkelketen Costco Wholesale realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 49,42 miljard dollar, tegenover 42,35 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,17 miljard dollar naar 1,32 miljard dollar – Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon is in Italië veroordeeld tot een boete van 1,13 miljard euro. Volgens de Italiaanse concurrentieregulator, die tijdens zijn onderzoek steun kreeg van de Europese Commissie, heeft de webwinkel zijn dominante positie op de Italiaanse markt misbruikt. Amazon gaat in beroep tegen de boete.

Het Amerikaanse computerbedrijf Broadcom realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 7,4 miljard dollar, tegenover 6,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,3 miljoen dollar naar bijna 2 miljard dollar – Het chemiebedrijf Avantium bouwt een nieuwe fabriek voor de productie van kunststoffen met plantaardige origine in de Nederlandse provindie Groningen. De fabriek zou over drie jaar in gebruik genomen moeten worden en zou een capaciteit van 5.000 ton per jaar krijgen – Nieuw-Zeeland voert een voortschrijdende verbod op de verkoop van tabaksproducten in. Daarbij wordt de minimum leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak stelselmatig verhoogd. Dat heeft Ayesha Verrall, minister van volksgezondheid van Nieuw-Zeeland, gemeld. Verrall wil dat jongeren nooit meer met roken kunnen beginnen. Midden dit decennium zou nog slechts 5 procent van de bevolking mogen roken. 

Het bedrijf Cowboy uit Brussel, fabrikant van elektrische fietsen, moet op zoek naar nieuw kapitaal om zijn verdere groei te kunnen financieren. De huidige omzet volstaat niet om deze investeringen mogelijk te maken. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 11,75 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 8,6 miljoen euro het jaar voordien – Het wervingsbedrijf Randstad heeft headhunter Hudson Benelux, bijna veertig jaar geleden opgericht door Ivan De Witte, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Huson heeft 275 medewerkers en blijft een afzonderlijk merk binnen de groep Randstad – Moutproducent Boortmalt gaat voor zijn fabriek in Antwerpen restwarmte van afvalverwerker Indaver overnemen. Boortmalt wordt daarbij klant van het Warmtenet Antwerpen Noord, dat door Indaver werd opgezet in samenwerking met het havenbedrijf Port of Antwerp en het distributienetbedrijf Fluvius.