managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 9 december 2021

Posted by managing21 on december 9th, 2021

Rusland heeft op één jaar tijd voor 838 miljoen dollar chocolade uitgevoerd. Daarmee heeft Rusland zich bij de tien grootste exporteurs van chocolade, ten koste van Zwitserland, kunnen scharen. China, Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan en Kirgizië vormden de belangrijkste afzetmarkt voor de Russische chocolade. Zwitserland kwam tijdens diezelfde periode aan een export van 839 miljoen dollar. Rekening houdend met de verkoopprijzen dienden de Russische chocoladefabrikanten in volumes wel drie keer meer chocolade in het buitenland aan de man te brengen dan hun Zwitserse collega’s. Analisten merken op dat de Russische chocoladeproductie een sterke groei kent. Dit jaar zou de export naar verwachtingen nog met 19 procent oplopen. De export zou daarmee een derde boven de niveaus voor de uitbraak van de coronacrisis liggen.

Het Britse industriële concern Babcock International boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,22 miljard pond, tegenover 2,05 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 115,3 miljoen pond, tegenover een verlies van 84,5 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar – De Nederlandse supermarkt Pieter Pot, waar goederen zonder verpakkingen worden verkocht, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 9 miljoen pond opgehaald. Een groot deel van de investering wordt gedragen door het Environmental Technology Fund  – De Amerikaanse keten GameStop, verkoper van computergames, boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 1,3 miljard dollar, tegenover 1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep echter van 18,8 miljoen dollar op naar  105,4 miljoen dollar.

De Nederlandse bank ABN Amro verkoopt zijn hoofdkantoor aan de Zuidas in verkocht aan vastgoedinvesteerder Victory Group. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 765 miljoen euro. De bank verhuist naar een pand in de Bijlmer, dat over vier jaar klaar zou moeten zijn – Het Amerikaanse concern Beyond Meat, producent van vleesvervangers, heeft Doug Ramsey en Bernie Adcock, twee managers van vleesproducent Tyson Foods aangetrokken. Ramsey wordt operationeel directeur van Beyond Meat, terwijl Adcock de verantwoordelijkheid over de aanvoerketen krijgt – Het potentiële plantaardige vaccin van het Canadese Medicago en het Britse GlaxoSmithKline blijkt de kans op ernstige gevolgen van een besmetting met de deltavariant van het virus Covid-19 met 75 procent te verminderen. Dat is uit een studie van de ondernemingen gebleken.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens de maand november in China 52.859 wagens verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de China Passenger Car Association. De Chinese constructeur Nio kwam aan een volume van 10.878 auto’s. Volkswagen verkocht tijdens die periode in China ruim 14.000 elektrische wagens – Een derde dosis van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech lijkt ongeveer even goed te beschermen tegen de nieuwe omikron-variant als twee doses tegen eerdere varianten. Dat hebben de bedrijven op basis van een aantal voorlopige laboratoriumtests gemeld – Het Zwitserse concern AP Møller neemt het Zwitserse diagnosebedrijf Unilabs over van de Britse investeerder Apax. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Unilabs heeft 12.600 werknemers en heeft wereldwijd meer dan tweehonderd laboratoria.

De Amerikaanse voedingsgroep Campbell Soup realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 2,2 miljard dollar. Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 309 miljoen dollar naar 261 miljoen dollar – De Zweedse streamingdienst Viaplay heeft in Nederland distributiecontracten gesloten met KPN en VodafoneZiggo. De Zweedse dienst wil vanaf begin volgend jaar zijn services in een Nederland aanbeden – Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé heeft het belang in het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal van 23 procent tot 20,2 procent teruggebracht. Nestlé verkocht in totaal voor 8,9 miljard euro aandelen van de Franse groep en wil met dat geld eigen aandelen aankopen. Nestlé was al sinds het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw een belangrijk aanhouder van L’Oréal.

Het materialenbedrijf Umicore creëert een joint-venture met de Duitse autobouwer voor de fabricage van materialen die nodig zijn voor de productie van autobatterijen. De productie zou over vier jaar van start moeten gaan. In eerste instantie wordt gemikt op een capaciteit van 20 gigawattuur per jaar – Het Nederlandse bedrijf Allego mag op dertien locaties langs de grote verkeersassen in Vlaanderen snelladers plaatsen. Allego mikt vooral op parkings langs de snelwegen. Vlaanderen sloot ook contracten met EG Group (13), Total (11), Storm (6), Fastned (2), Boostcharge (2) en Blue Corner (1). In januari worden nog eens negentien locaties aanbesteed – Koeriers van besteldienst Deliveroo zijn zelfstandigen. Het bedrijf dient hen dan ook niet het statuut van werknemer te geven. Dat heeft de arbeidsrechtbank van Brussel beslist. Er wordt tegen het vonnis wellicht beroep aangetekend.