managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

E-government wordt interactiever

Posted by managing21 on juli 1st, 2006

Bijna de helft van alle overheidswebsites in de Europese Unie zijn interactief. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Capgemini in opdracht van de Europese Commissie. De beste e-government is volgens Capgemini te vinden in Oostenrijk, gevolgd door Malta en Estland.

De Europese Commissie streeft sinds een vijftal jaar naar een grotere online toegankelijkheid van publieke diensten. “Dit objectief is grotendeels gerealiseerd,” aldus Capgimini. De Europese Commissie stelt dat de nationale regeringen zich nu moeten toeleggen op de volgende stap en intelligent, gebruikersgerichte e-services moeten ontwikkelen.

In totaal werden ruim 14.000 websites in de Europese Unie, Ijsland, Noorwegen en Zwitserland onderzocht. De betrokken sites kregen een globaal beoordelingscijfer van 75 procent. Oostenrijk kreeg daarbij de hoogste score. Estland ging op één jaar tijd van de achtste naar een derde plaats, gelijk met Zweden. Malta sprong zelfs van een zestiende naar een tweede plek.

E-government groeit in de oude EU-lidstaten met gemiddeld zes procent. In de nieuwe lidstaten ligt de stijging op gemiddeld elf procent.