managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Halvering voedselverspilling sterk wapen in strijd tegen wereldwijde ondervoeding

Posted by managing21 on juli 24th, 2024

Het halveren van voedselverspilling kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen en kan een belangrijk instrument zijn om de ondervoeding te helpen bestrijden. Dat blijkt uit een rapport van de Organisation for Economic Cooperation and Development (Oecd) en de Food & Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Opgemerkt wordt dat een halvering van de voedselverspilling wereldwijd 153 miljoen mensen tegen ondervoeding zou kunnen beschermen.

Ongeveer een derde van het voedsel dat wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, gaat verloren of wordt verspild. “Dat verlies leidt tot nutteloze emissies van broeikasgassen, terwijl er tegelijkertijd minder eetwaren beschikbaar zijn voor mensen die met ondervoeding worden geconfronteerd”, wordt in het rapport aangevoerd.

Een vermindering van de voedselverspilling kan vooral populaties met lage inkomens ten goede komen. – Foto: FAO/Giulio Napolitano

“In 2033 zou het aantal calorieën dat verloren gaat of verspild wordt – tussen het moment dat producten de boerderij verlaten en het moment dat de producten de winkels en huishoudens bereiken – meer dan twee keer groter kunnen zijn dan het aantal calorieën dat momenteel jaarlijks in landen met lage inkomens wordt geconsumeerd.”

De onderzoekers merken op dat een halvering van de verspilling van voedsel het potentieel heeft om tegen het einde van dit decennium de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de landbouw met 4 procent te verminderen. De landbouw, bosbouw en ander landgebruik zijn verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen die door mensen wordt veroorzaakt. Tegelijkertijd zou een oplossing worden geboden voor 153 miljoen die aan ondervoeding lijden. “Dit doel vertegenwoordigt een bijzonder ambitieuze bovengrens en zou bij zowel consumenten als producenten substantiële veranderingen vereisen”, voert het rapport nog aan.

Duurzame ontwikkeling

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben zich verplicht, als onderdeel van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, om voedselverspilling per hoofd van de bevolking tegen het einde van dit decennium met 50 procent te verminderen. Er is in de hele productieketen echter geen wereldwijde doelstelling voor de vermindering van de voedselverspilling.

De voorbije drie jaar vertegenwoordigden groenten en fruit meer dan de helft van het verloren en verspilde voedsel. Dat wordt in de hand gewerkt door de extreem bederfelijke aard en relatief korte houdbaarheid van deze producten. Op de tweede plaats volgen granen, die meer dan een kwart van de voedselverspilling zullen vertegenwoordigen.

De Food & Agriculture Organization verwacht dat eind dit decennium ongeveer 600 miljoen mensen wereldwijd honger zullen lijden. “Maatregelen om het verlies en de verspilling van voedsel tegen te gaan, zouden de voedselinname wereldwijd aanzienlijk kunnen verhogen”, wordt in het rapport opgemerkt. “Een kleinere verspilling zou er immers voor zorgen dat er meer voedsel beschikbaar komt en de prijzen dalen, waardoor bevolkingsgroepen met een laag inkomen een grotere toegang tot voedsel zou kunnen krijgen.”

Een halvering van de voedselverspilling tegen eind dit decennium, zou volgens de onderzoekers de voedselinname in landen met een laag inkomen met 10 procent kunnen opdrijven. Voor landen met een lager middeninkomen en een hoger middeninkomen zou er van een toename met respectievelijk 6 procent en 4 procent sprake zijn.

Meer over dit onderwerp: