managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Japan doet te weinig tegen corruptie

Posted by managing21 on juli 2nd, 2006

De Japanse overheid moet de corruptie in zijn bedrijfsleven dringend aanpakken. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In een rapport stelt de organisatie ernstige twijfels te hebben aan de gedrevenheid van de Japanse overheid om het probleem aan te pakken. Ook andere landen, zoals Denemarken en Nederland, kregen een veeg uit de pan. 

Japan trad in 1999 toe tot een conventie om corruptie tegen te gaan, maar heeft daar volgens de OESO sindsdien in praktijk weinig aan gedaan. Er werden bijzonder weinig corrupte zakenlui voor de Japanse rechters gedaagd. Volgens een rapport van Transparency International schiet twee derde van de 36 landen die de conventie hebben ondertekend, tekort in de strijd tegen corruptie.

De conventie wil een halt toeroepen aan het omkopen van ambtenaren door bedrijven, meestal in minder ontwikkelde landen. De OESO stelt verrast te zijn door het feit dat Japan zo weinig rechtszaken wegens corruptie heeft gekend, rekening houdend met het feit dat het de tweede grootste economie van de wereld is en een belangrijke donor van buitenlandse financiële hulp.

De OESO stelt dat Japan bijzonder passief is gebleven, tot het land daarvoor vorig jaar op de vingers werd getikt. “Sinds januari 2005 zijn er meer inspanningen geleverd,” geeft de organisatie toe. “Maar men is daar nog niet voldoende ver in gegaan.” De OESO stelde dat ook Denemarken en Nederland grotere inspanningen moeten doen om hun bedrijven ervan te weerhouden buitenlandse wetten te overtreden.